Svenske tilstander: Det er her du opplever drømmeferien

Hit kan du dra for å oppleve bærekraftige ferieopplevelser

IMG_6596.jpeg

(ODD ROAR LANGE): I løpet av de siste to-tre årene har du opplevd stadig mer fokus på at vi bør velge en mer klimavennlig og bærekraftig ferieform. Men hva skal man gjøre, hvordan skal man gjøre det, og hva skal man velge bort? Jeg skal gi deg noen tips til hvordan du kan gjøre det i sommer. Og hvordan du velger er ferieform og reiseopplevelse som er litt mer bærekraftig enn ferien i fjor. Verden er jo ikke svart-hvit, og 100 prosent økologisk og utslippsfritt er det jo ikke enkelt å gjøre det.
Men det går an å ta noen smarte ferievalg dersom man er bevisst. Bli derfor med til den svenske vestkysten denne gangen. Det er dette som er de beste svenske tilstander.

Göteborg

Gå på toget i Göteborg. Det er klart for turen sørover. Alle bilder: Odd Roar Lange

Gå på toget i Göteborg. Det er klart for turen sørover. Alle bilder: Odd Roar Lange

Denne reisen starter i den svenske «storbyen» Göteborg. Kommer du hit fra Norge så kan du velge ulike reiseformer. Det er selvsagt mulig å kjøre egen bil.
Men mange velger heller å ta buss eller tog til Göteborg.
(Jeg kommer tilbake til en egen reportasje for bærekraftige opplevelser i Göteborg).
Ta med egne sykler, eller du kan leie sykkel her i Göteborg.
Du kan ta med sykkel på de fleste tog i Oslo, når det er plass. Husk å sjekke dette når du kjøper billett - og kjøp billett også for sykkelen. Du betaler ungdomsbillett for sykkelen (gratis dersom den er sammenleggbar)
Etter en kort stopp går turen sørover.
Vi skal ut på tur i et lettsyklet terreng. Det er ingen spesielt bratte eller lange bakker. Men, som vanlig langs kysten, så må du være forberedt på noe vind. Det føles alltid som motvind, selv om det er medvind.

På to hjul

Vi skal begi oss i ut på den vakre Kattegatleden. Dette er den 39 mil lange strekningen fra Göteborg til Helsingborg. En sykkelstrekning som er kåret til Europas beste sykkelvei. Her er turen skiltet og lagt opp for sykkelturisme langs den vestsvenske skjærgården. Eller: Den svenske rivieraen, om du vil.
Det er selvsagt ikke alle som er klar for 390 km på sykkelsetet. La meg derfor fortelle om en liten del av turen, som viser at du kan du gjøre den lengre eller kortere om du ønsker.
Du kan selvsagt starte sykkelturen i Göteborg og ta de 64 km på sykkelsetet og til Kungsbacka. På denne turen tog vi tog den første delen og lot Kungsbacka være utgangspunktet for sykkelturen sørover.

Kungsbacka

Trykk på bildene i artikelen dersom du ønsker å se dem i større format.

Langs veien passerer du hyggelige byer som blant annet Falkenberg, Varberg, Halmstad og Båstad - og min reise startet i Kungsbacka. En veldig hyggelig by, en halvtimes togtur fra Göteborg, med fine små butikker, en deilig park midt i byen - og et stort torg hvor det kan være et yrende liv på sommerstid. Nå kan det være tid for lunsj. Da bør du ta en kikk på restaurant Cosa Table. Det er smart å bestille bord på forhold, for her er det ofte fullbooket. Og det er ikke rart.
For med sitt «nynordiske kjøkken» har stedet til Johan Bergman blitt veldig populært. Restauranten har fokus på å bruke lokale råvarer fra Hallandregionen. Gjennom bevisste valg, og ved hjelp av et lokalt engrosfirma som har spesialisert seg på kortreist mat, har Cosa Table mulighet til å gi deg smaken av vestkysten.

Følg disse rød/hvite skiltene på vegen langs Kattegatleden i Sverige.

Følg disse rød/hvite skiltene på vegen langs Kattegatleden i Sverige.

Fra Kungsbacka er det sykkelen som gjelder. Følg det rødhvite skiltet med sykkelvel nr 1 - Kattegatleden. Sykkelsesongen for Kattegatleden går i utgangspunktet fra 15. april til 15. oktober. Dersom du skal sykle i juli og august er er det smart å bestille overnattingsplass på forhånd. Den svenske rivieraen er populær - og det er jo hyggelig å være sikker på at sengen står klar når du kommer frem. Sykkelturens første del går fra Kungsbacka til Varberg.
Strekningen er 72 km lang, og dersom du ønsker å overnatte underveis så kan man bo på vandrehjemmet i Åsa og sykle neste etappe til Varberg neste dag. Det er også mulig å gå på toget i Åsa og ta dette den siste delen frem til Varberg.

Varberg

Fremme i Varberg er det på tide med en hyggelig kveld som starter med spa. Jeg forslår enten Varberg Stadshotel og Asia Spa, som ligger midt i byen. Eller Varberg Kusthotel, litt i utkanten av sentrum. Stadshotellet ligger svært sentralt og er ypperlig for dem som vil dra på shopping, mens Kusthotellet ligger ved stranden og innbyr også til havsbad. I Varberg kan du ta strandtoget som går mellom sentrum og Apelviken (fra Kusthotellet er det gangavstand til Apelviken).
I Apelviken finner du flere hyggelige restauranter og strandbarer. Dette er et av Sveriges mest populære sted for surfere og kitere. Så vær forberedt på mange wow-opplevelser når du rusler langs stranden.
Et ekstra Apelviken-tips: Dra innom strandbaren/restauranten John´s Place. Her lages all mat over åpen ild. Og selv om du sitter innomhus så føles det som om man sitter ute på stranden. Og, stikk innom et lite stykke Hawaii i Apelviken, Surf Saloon. Vil du ha et tips om et godt spisested i Varberg? Prøv Happy Fish bar & restaurant på festningen i Varberg.

Falkenberg

Neste etappe går fra Varberg til Falkenberg. På vegen passerer man de hyggelige småstedene Glommen og Träslövsläge. Dagens etappe er bare 39 km lang, så fremme i Falkenberg har man flere ulike valg. Enten ta en rusletur i byen, eller kanskje ta inn på luksuriøse Falkenberg Strandbad for en natt eller to. Hotellet ligger ved stranden, og har også et flott bade- og spaanlegg, The Retreat Club, innomhus. Den herlige strandbaren er også verd et besøk. Da jeg var i Falkenberg kunne jeg bli med på en ekstra sykkelrundtur i området. Den kan også du ta, og den går fra hotellet til gårdsmeieriet Skreaost, hvor du får smake og kjøpe herlige oster og andre melkeprodukter. Noen få hundre meter unna, like bak Skrea kirke ligger fantastiske Prostens Pizza. En herlig stue i skogkanten, hvor vertskapet har spesialisert seg på lokale råvarer, gjerne fra egen hage, og veldig gode pizza med herlig drikke til. Her får du den virkelig gode sommerstemningen før du sykler tilbake til Falkenberg Strandbad.

Halmstad

Neste dag går turen videre sørover mot Halmstad. Strekningen er på 57 km og det er en fin dagsetappe. Turen går forbi noen av de fineste strendene i Sverige: Tylösand, Frösakull, Ringenäs og Vilshärad. På turen kommer du til Steninge Kuststation. Det tidligere vandrehjemmet har fått et realt løft, med flere rom og enda større fokus på maten. Her finner du også verdensmesteren i grøt!. Så her tar man ikke lett på hverdagsmaten. Kuststationen har også spesialisert seg på yoga, stand up padling, kajakkpadling og mountainbiketurer. Bestill rom på forhånd dersom dere ønsker å overnatte her.
Et annet alternativ er å fortsette inn til Halmstad. Og for eksempel til Tylebäck Hotell. Dette er et enkelt konferansehotell som ligger like ved fabelaktige sandstrender, golfbane og sykkel/turstier (Prins Bertils Sti).
Dersom du heller vil ha smaken av luksus, musikk og sommerkonserter så skal du velge Tylösand hotel med sitt store spa- og aquaområde. (Husk å ta en glass champagne hotellets Happy Lounge)i Dette hotellet eies av den svenske artisten Per Gessle (kjent fra Gyllene Tider og Roxette) og Björn Nordstrand.
Her finner du Sveriges største kunstgalleri (!) og en helt utrolig festivalmeny for sommeren.
Når du først er her, og har sykkel, så anbefaler jeg en sykkeltur i nærområdet. Det er flotte turstier i området og legg i alle fall turen innom Rhododendronparken, St. Olofs kapell, forbi Tjuvhålan og det naturlige lunsjstedet er hos World of Riccardo. Italieneren som har gjort svenske av seg og som lager hjemmelaget is. nydelige iskaker og en fabelaktig lunsj med ost og spekemat. Rett og slett herlig.
Bli gjerne en dag ekstra i Halmstad. Og siden jeg er veldig glad i god champagne og gode historier så la vi turen innom A little party. Champagnebaren ligger i Hamngatan 11 er lett å overse. Men, når du finner den, en stol og et glass. Da er du rett og slett på rett sted.

Turen videre går de 41 km til Båstad, deretter videre til Ängelholm (55 km), til Höganäs (39 km) og til Helsingborg (22 km). Jeg rakk dessverre ikke denne siste delen denne gangen. Men du kan lese mer her.
Kattegatleden er delt inn i åtte deler. Det betyr at du f.eks kan ta turen på åtte dager. Men du kan selvsagt dele den opp på din egen måte, ta toget på deler av turen, bli litt lengre på noen av stedene eller legge opp turen akkurat som du vil.

Vil du lese mer om regionen: Visit Sweden
Og om mat og drikke: Kulinarisk reise gjennom Halland.
Alt du trenger vite om Kattegatleden.