7 gode tips til bærekraftige ferieopplevelser i København

Du kommer til å nyte hver og én av dem

Bli med på ferie til København. Husk å tenk smart når du er der.        Foto: Odd Roar Lange

Bli med på ferie til København. Husk å tenk smart når du er der. Foto: Odd Roar Lange

København (ODD ROAR LANGE): Skal du legge en ferietur til København? Da skal du kanskje tenke bærekraftige opplevelser i samme slengen. Men det er kanskje lettere sagt enn gjort, tenker mange.
Her kommer noen forslag som jeg håper du vil prøve.

Elektrisk sykkeltur

Kast deg på bysykkelen - og kom deg rundt på elektrisk vis.        Foto: Odd Roar Lange

Kast deg på bysykkelen - og kom deg rundt på elektrisk vis. Foto: Odd Roar Lange

Å komme seg rundt i København på sykkel er en fantastisk opplevelse. Du finner sykkelveger og sykkelparkering over alt. Og bilistene er flinke til å ta hensyn. Men, vær allikevel obs på syklende medtrafikanter som kommer bakfra. Noen av dem kommer i høy hastighet.
Selv om det er flatt over det meste av Danmark så er el-sykkel utrolig behagelig. Jeg anbefaler å leie via bycyklen.dk Det koster fra 15 DKK for 30 minutter. Og du finner sykler på disse stedene. Opprett en brukerkonto på forhånd, så er alt så enkelt. Du kan parkere og låse sykkelen underveis, men den må tilbakeleveres til spesielle ladestasjoner.
Vil dere være med på guidet sykkeltur i København? Prøv Greenbiketours.dk

Lokale kulturopplevelser

Du visste kanskje at dansk design er i verdensklasse. Men visse du at de var mulig å gå inn i et av designobjektene i København? Ved Knippelsbroen finner dere de gamle vakttårnene som er renovert og det ene av dem er omdøpt til Kulturtårnet. Her er det fokus på små events, utstillinger, gastronomiske opplevelser og mye annet spennende. Noen av dem er også helt gratis. Du finner programmet her.

Besøk Boltens Food Court

Midt inne blant flere av Københavns bygårder finner dere byens nye matmekka, Boltens. Mellom husene ligger flere ulike restauranter, puber, champagnebarer og matboder (streetfood) tett i tett. Inne i selve mathuset finner du tre etasjer med streetfood-restauranter. Her er det bare å velge ut det man liker best og deretter møtes utenfor (det er også bord inne) til felles matglede. Danmark er jo selve hjertet i den nynordiske matkulturen. Og på nettsiden til Boltensfoodcourt.com finner du alt du trenger. «Hovedinngangen» er i fra Gothersgade 8. Les mer om Hygge Taste of Denmark her.

Det danske smørbrødkjøkkenet - i Boltens.                             Foto: Odd Roar Lange

Det danske smørbrødkjøkkenet - i Boltens. Foto: Odd Roar Lange

Elektrisk på kanalene

Se opp for de store båtene når du drar ut med egen elektrisk båt i kanalene i København. Foto: Odd R Lang e

Se opp for de store båtene når du drar ut med egen elektrisk båt i kanalene i København. Foto: Odd R Lange

Bli med på båttur med el-båt på københavns kanaler. Det er mulig å leie en el-drevet båt fra utleiestedet til Friendships i Christianshavn, over broen ved Nyhavn. Eller fra Go Boat som holder til ved Islands Brygge.
Dere finner lett frem i kanalene i København, men husk å holde utkikk også bakover. Se opp for de store guidebåtene (paddene) som ikke alltid er like flinke til å ta hensyn. Og, vær klar over at mange velger å padle i kanalene, så husk å ha sakte fart når dere nyter opplevelsene fra sjøen.

Badetur

For bare få år siden var bading i kanalene i København ikke noe man ble fristet av. Men nå er vannet rent og herlig. Og mange steder samles københavnerne til sjøbad på fine dager. Prøv for eksempel Nordhavnen, havnebadet Islands brygge, havnebadet Fisketorget eller havnebadet Sluseholmen. Her kan du lese mer om badeplasser i København.

Y24A0512.jpg

Fantastiske Tivoli

Fargerike Tivoli er opplyst med LED-pærer.               Foto: Odd Roar Lange

Fargerike Tivoli er opplyst med LED-pærer. Foto: Odd Roar Lange

Visste du at Tivoli, som ligger midt i sentrum av København, har full satsing på bærekraft og på å avsette minst mulig klimafotspor?
Dersom du kjøper drikke i plastkopp så kan du pante den i automater, og alle de gamle glødepærene er byttet ut med LED-pærer. Fornøyelsesparken har tre egne vindmøller og sørger for miljøvennlig energi. Her kan du lese om programmet for Tivoli i sommer.

Gode hoteller

Prøv en natt eller to på Ibsen Hotel. Foto: Odd Roar Lange

Prøv en natt eller to på Ibsen Hotel.
Foto: Odd Roar Lange

Jeg har bodd på mange gode hoteller i København. Når det gjelder bærekraft vil jeg trekke frem to av dem.
Ibsen Hotell og ligger i bydelen Nørrebro, tett inntil de mest populære turistområdene i den indre by - men allikevel utenfor. Kommer du med fly så kan du ta Metroen til første stopp etter Kongens Nytorv, Nørreport, og gå de siste 400 metrene til hotellet. Ibsen hotell ligger i krysset Vendersgade/Nansengade, og nå er du i gatene hvor københavnerne selv gjerne oppholder seg.
Med små kafeer, fine restauranter og hyggelige butikker. Rompriser fra ca 1500 kroner og oppover. Her kan du også betale oppholdet med Artmoney. Hver dag, fra klokken 17.00-18.00 får du et glass gratis øl eller vin i hotellets lobbybar. Hotellet er spesielt godt egnet for unge mennesker, for par, vennegrupper og familier som er opptatt av bærekraft og fornuftige hotellopphold.

Velkommen til Babette Guldsmeden. Foto: Odd Rora Lange

Velkommen til Babette Guldsmeden.
Foto: Odd Rora Lange

Babette Guldsmeden er et av flere hotell i Guldsmedenkjeden. Det er representert også i Oslo. Babette Guldsmeden ligger i Bredgade 78, like ved Kastellet og Churchillparken, ikke langt fra Den Lille Havfrue og Langelinie. Hotellrom finner du fra ca 1200 kroner og oppover. Hotellet jobber etter økologiske prinsipper og lykkes med gjennomføringen av dette. Babette må karakteriseres som et «hipt hotell» og yngre gjester (eventuelt de som fortsatt føler seg ung) vil trives ekstra godt her.
Hotellbaren ligger i lobbyområdet og er et populært samlingssted. Det er også kjent å sitte i en av stolene på fortauet og se det travle livet i krysset Esplanaden/Bregade. Men, finn heller veien til den deilige bakgården. Når du skal bestiller ved hotellet: Ring resepsjonen direkte, og be om et rom mot nettopp bakgården. Hotellet har fine og middels store rom, med himmelseng og veldig gode dyner/puter. Hotellet har parkeringsplass.