7 ting som gjør det trygt å bo på hotell under koronapandemien

Dette skal du gjøre før og under hotelloppholdet

Hotel Amerikalinjen i Oslo.                                                                      Foto: Odd Roar Lange

Hotel Amerikalinjen i Oslo. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Skal du bo på hotell, men lurer på om det er trygt i forhold til covid-19-situasjonen? Da finnes det noen smarte tips som du bør vite om, slik at oppholdet ditt blir både trygt og trivelig.
For kanskje er et hotellopphold akkurat det du og de du er glad i trenger for å lyse opp i tilværelsen akkurat? Husk at i det er alle tiders muligheter til å få gode opphold til gode priser akkurat nå. Og sammen med de gode tipsene så blir det en fin opplevelse, enten det er er arbeids- eller fritidsreise.
Dette sier Verdens Helseorganisasjon om det å bo på hotell akkurat nå.

1) Valg av rett hotell

Det viktigste er å velge hotell som kan dokumentere at de følger smittevernreglene. Det vil overraske meg dersom det finnes seriøse norske hotell som ikke gjør dette. Men - siden du alltid skal bestille hotellrom ved å kontakte hotellet direkte, ikke gå via eksterne søkemotorer som Hotels.com, Booking.com, Trivago etc, så er det smart å spørre hvilke smittevernrutiner som finnes og følges ved hotellet. Er du usikker på om de følger gode smittevernsrutiner, velg et annet.

2) Ta ansvar - vis hensyn

Selv om vi gjerne drar på hotell for å slappe litt av, så er det viktig å ikke ta lett på alvoret knyttet til covid-19. Med enkle grep får du et trygt opphold både for deg og dine, samtidig som du viser overfor både ansatte og andre gjester at du er en ansvarlig person som tar dette på alvor.

  • Hold minst én meters avstand til andre. (Merk at mange anbefaler 2 meter)

  • Bruk ansiktsmaske der du tror det er smart. (Alle steder som anbefales av myndighetene, men det er lov å være ekstra forsiktig i disse dager.)

  • Vask alltid hender ofte, bruk håndsprit, ha gjerne med en egen liten flaske som du kan bruke når det er behov. Vask hendene etter at du har tatt på heisknapper, dørhåndtak, kredittkort etc.

3) Lufte gjennom åpne vindu

Det er smart å kunne lufte ut via åpne vinduer fremfor å bruke hotellets lufteanlegg. Dette er også i tråd med WHOs hotellanbefalinger. Det er aldri feil å være litt ekstra forsiktig.
Å kunne lufte ut er ekstra viktig dersom man deler rom med noen som opprinnelig er utenfor egen kohort.

4) Vask dette

Rommet du bor på skal naturligvis være godt og grundig vasket. Men ta gjerne med deg vaskeservietter med desinfeksjonsmidler som du bruker til å vaske knapper på kaffemaskin, dørhåndtak, fjernkontroll på tv, bordplate og andre steder du kommer til å berøre med hendene.

5) Velg rett rom

Be gjerne om rom som ikke har vært brukt inntil nylig. Undersøkelser viser at virus kan overleve på ulike flater i inntil tre døgn. Dersom rommet ikke har vært brukt på flere dager så er det naturligvis trygt å bruke for deg.

6) Velg lavere etasjer

Bruk trapper fremfor heis. Heisen er et lite rom, og det er mulig at virus befinner seg i dette rommet selv om du er alene i heisen. Ta trappene, unngå å ta på rekkverk etc.

7) Unngå mye tid i publikumsområdene

Trenger du egentlig å oppholde deg i publikumsområder tett innpå andre mennesker? Dersom du føler at det er tett mellom menneskene i restauranten/serveringssteder/baren så er kanskje roomservice en god løsning. Sjekk om dette tilbudet finnes før du bestiller rom.
Her kan du lese litt mer om smarte løsninger.
Et alternativ kan være å bestille take away-mat fra andre steder og ta dette med til rommet (ja, det er hyggelig for renholderne dersom dere rydder sammen emballasje etter dere).

Artikkelen er basert på tips fra WHO og Oyster.com