Dette er den beste dagen å kjøpe billige flybilletter på

Men denne myten kan du glemme med én gang

Mange jakter på de billigste flybillettene. Men leter de på rett måte?    Foto: Odd Roar Lange

Mange jakter på de billigste flybillettene. Men leter de på rett måte? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Hvilken dag er det best å kjøpe flybilletter til innenlandsreiser. Er det andre dager som er best for reiser til utlandet? Og hva med charterturer og andre feriereiser? Hva er smart og hva bør man unngå?

Jeg har full forståelse for at dette er komplisert og uoversiktlig for de fleste. Selv for oss som jobber med reiser på heltid er det fra tid til annen en forvirrende jungel å orientere seg. Og om det ikke er vrient nok å avsløre flyselskapenes strategi på et vanlig år, så har ikke korona-året 2020 gjort situasjonen lettere.

Men så lenge billettbestillinger og kjøp blir registrert i store databanker er det også mulig å analysere dem for å finne svaret mange lurer på: Når er den beste dagen å gjøre et flybillettkjøp på?

Dette hjelper ikke

La meg først starte med det du ikke trenger kaste bort mye energi på. Tidligere har det vært gjennomført tallrike opplevelser som vist at prisen øker dersom man gjennomfører mange søk på samme billettkjøp/reise fra samme datamaskin/ip-adresse. Men gjelder fortsatt? Glem det. Å slette søkedataene eller å søke fra en såkalt inkognitoversjon, som gjør at dataene ikke lagres, hjelper ikke i jakten på billige billetter. Søkesiden Scott´s Cheap Flights søker hver dag tusenvis av ganger på de sammen flyavgangene over hele verden, og har ikke avdekket at det fører til prisstigning. Grunnleggeren og daglig leder Scott Keyes er klar i sin tale: Antall søk påvirker ikke flyprisen.

Dette avgjør

Det som flyselskapene også bekrefter er at antall søk og kjøp fra et stort antall ulike maskiner bidrar til å heve billettprisene. Prisene settes på bakgrunn av informasjon flyselskapene har på forhånd. Hvor mange seter om bord, hvor mange andre fly som flyr samme strekning til samme tid, reisestatistikk fra tidligere år, påvirkning av kampanjer og mye mer. Dermed fordeles et antall billetter til lavpris, middelpris og full pris. Vanligvis følger avbestillingsmuligheter og bonuspoeng den samme prisstigen. Jo dyrere billett, jo større fleksibilitet.

Søkemotorgiganten Skyscanner har analysert tusenvis av flybillettbestillinger og kom med denne anbefalingen etter at resultatene var klare.
De billigste flybillettene for innenlandsreiser kjøper man tre uker før avreise.
De billigste flybillettene for utenlandsreiser kjøper man to måneder før avreise. En annen undersøkelse viser også lave priser 2 uker før avreise på utenlandsreiser.
Basert på historiske data så er januar, september og oktober de billigste månedene for innenlands flyreise.
Mars og oktober er de billigste månedene for utenlandsreiser. Mens prisen øker over 30 prosent i desember.

Feriereiser

Planlegger du en reise i sommerferien, charter eller rutefly, så er det ett tips som er bedre enn alle andre: Bestill så tidlig som mulig. Da får du best utvalg - og lavest pris. Bedre blir det ikke.
Januar er den billigste feriemåneden, etterfulgt av siste halvdel av august og hele februar.
Når det gjelder tidligere bestillinger for sommerferien 2021 så må du sørge for å bestille med fulle rettigheter til avbestilling. Vær varsom med bestillinger via søkemotorer (unngå i alle fall Bravofly). Og husk at pakkereiser har bedre avbestillingsbeskyttelse enn reiser der du betaler flyreise og hotellopphold hver for seg.

Når på døgnet

Skyscanners prisundersøkelse viser at det nå er søndag som er den aller beste dagen å kjøpe billetter for dem som vil ha billige billetter.
Og å stå opp tidlig om morgenen kan være smartere enn du tror. Spesielt dersom du ønsker å skaffe deg billige billetter.
Og jo tidligere om morgenen, jo bedre er det. Årsaken er blant annet at svært få andre bestiller på dette tidspunktet.

Flere smarte tips

Å jakte på billige flybilletter handler om mer enn ukedag for bestilling og antall dager før avreise. Like viktig er det å være fleksibel. Både på reisetidspunkt og ankomststed.
Sjekk gjerne dagene før eller etter planlagt reisetidspunkt. Nå kan du oppleve å finne flybilletter til halve prisen av den opprinnelige. Det kan også være lønnsomt å sjekke ulike ankomstflyplasser. Kanskje finnes det en naboflyplass med langt billigere billettpriser. Og - forsøk å unngå å reise i «rushtidene» 07.00-09.00 og 16.00-20.00 på hverdager.
Og, dersom du bestiller gjennom en søkemotorer: ikke svar ja til de unødvendige og kostbare ekstragebyrene for alle mulige tjenester. Det er disse ekstragebyrene de tjener sine penger på. Spar dem ved å bestille direkte hos flyselskapet.