Nå seiler de Hurtigruten til Oslo

Flytter sørover og legger nye planer

_D0B8278.JPG

(ODD ROAR LANGE): Hurtigruten Group fortsetter omorganiseringen. Og legger nye planer for fremtiden. Oslo blir en enda viktigere lokalisering for selskapet. Nå flyttes Hurtigruten Groups ledelse fra Tromsø til Oslo.
Denne endringen skal ikke gå ut over antall arbeidsplasser i Tromsø. Men nedbemanningsarbeidet i Hurtigruten fortsetter som tidligere.

-Konsernledelsen i Hurtigruten har sittet i Oslo i mange år allerede. Nå blir det en tydeliggjøring i å skille ut ekspedisjonsdelen i egen enhet, men rutetrafikken fortsetter i egen enhet der fagmiljøet og rederienheten for rutetrafikken skal styres fra Tromsø, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til Thetravelinspector.no
Samtidig fortsetter Hurtigruten jakten på en ny sjef for enheten i Tromsø.

Unntakstilstanden fortsetter

- Vi går inn i en vinter med fortsatt unntakstilstand i reiselivet, både globalt og i Norge. Men andre halvår 2021 ser veldig bra ut for Hurtigruten, og vi ser veldig god etterspørsel også for 2022. Produktene våre – både på Svalbard, på norskekysten og på ekspedisjonscruise – er perfekt posisjonert. Ikke bare for perioden etter pandemien, men også for årene som kommer, sier Hurtigrutens konserndirektør Daniel  Skjeldam i en pressemelding.

Tidligere har Hurtigruten gjort det klart at de vil spisse de ulike delene av konsernet og oppretter to nye enheter: Hurtigruten Norge som skal drive rutetrafikken mellom Bergen – Kirkenes, der ledelsen er lokalisert i Tromsø.
Og Hurtigruten Expeditions som skal drive ekspedisjonscruise-virksomheten, der ledelsen er lokalisert i Oslo.
Nå er flere detaljer klare. I en pressemelding forteller de dette:

Flyttes til Oslo

- Dette handler om å rigge Hurtigruten-konsernet for fremtiden. Den nye organiseringen staker ut kursen for videre vekst og utvikling både for rutetrafikken langs norskekysten og ekspedisjonscruise. Dette sikrer enda skarpere fokus og enda tydeligere skille mellom to helt unike produkter og konsepter, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten Group i pressemeldingen.
Selskapet forteller at arbeidet med fremtidig organisering av Hurtigruten startet før pandemien.
I tillegg til videre satsing på landbasert virksomhet på Svalbard gjennom Hurtigruten Svalbard i Longyearbyen, skal hoveddelen av Hurtigrutens virksomhet rendyrkes i to ulike enheter:

Hurtigruten samler ekspedisjonscruisevirksomheten i en egen enhet med egen organisasjon og ledergruppe på Langkaia (Oslo Havnelager) .

En oversikt Nord24.no innhentet tidligere i høst viste at hovedkontoret i Tromsø «bare» er fjerde størst målt i antall ansatte.

Fra 2021 ønsker Hurtigruten å ytterligere styrke posisjonen som verdens største ekspedisjonscruiserederi, med en flåte på minst åtte små, spesialbygde ekspedisjonscruiseskip.

Asta Lassesen blir administrerende direktør for Hurtigrutens globale ekspedisjonscruise-satsing, som samles i en egen enhet som skal drives fra Oslo og Hamburg.

Asta Lassesen.                                                                                     Foto: Hurtigruten

Asta Lassesen. Foto: Hurtigruten

- I dag er Hurtigruten verdensledende på bærekraft, innovasjon og unike opplevelser. Nå skal vi ta ekspedisjonscruise-satsingen inn i fremtiden, ved å gjøre det vi er aller best på: Utforske noen av de mest spektakulære stedene i verden. Vi har bare så vidt sett starten, sier Lassesen.

Den internasjonale ekspedisjonscruise-virksomheten skjer i sterk internasjonal konkurranse. Årlig seiler Hurtigruten Expeditions skip til mer enn 250 unike reisemål - som Svalbard, Grønland, Nordvestpassasjen og Norskekysten i nord, via Britiske øyer, Alaska, Karibien og Sør-Amerika til Antarktis i sør.

Slik skal de gjøre det

Skipene i Hurtigruten Expeditions vil, som i dag, seile med en blanding av norsk og internasjonalt mannskap. Gjennom en intensjonsavtale med det familieeide tyske BSM Cruise Services vil deler av driften av ekspedisjonsskipene skje gjennom et felles driftsselskap i Hamburg. Andre deler av operasjonen vil være basert i Oslo. 

- Vi i Hurtigruten har vokst fra ett til åtte ekspedisjonscruiseskip på få år. Nå kombinerer vi erfaringen og satsingen på bærekraft med å bygge et globalt nettverk som gjør at vi kan vokse videre i årene som kommer, sier Lassesen.

Med nesten 3000 ansatte fra 50 ulike land og en årsomsetning på rundt 6 milliarder kroner, har Hurtigruten-konsernet vokst kraftig på verdensbasis de siste årene.

Hurtigruten Group får gruppehovedkvarter i Oslo, der konsernledelsen allerede er lokalisert. 

I tillegg til konsernsjef Daniel Skjeldam består konsernledelsen i Hurtigruten Group av Torleif Ernstsen (konserndirektør finans), Ole-Marius Moe-Helgesen (konserndirektør digital, personal og organisasjon), Stine Steffensen Børke (konserndirektør salg og markedsføring), Asta Lassesen (administrerende direktør Hurtigruten Expeditions), samt den foreløpig ubesatte stillingen som administrerende direktør Hurtigruten Norge
(Artikkelen oppdateres)