Nå ødelegger regjeringen for nordmenns Norgesferie

Gavepakke til charterselskapene rammer tusenvis av norske reiselivsbedrifter

Vil ikke regjeringen at nordmenn skal feriere i Norge i sommer? Nå lar de charterselskapene beslaglegge reisekassa i tre måneder. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Regjeringen gir når charterselskapene mulighet til å beholde pengene dine i tre måneder etter at en charterreisen er avlyst. Dette er sterkt beklagelig for alle norske reiselivsbedrifter som håper på besøk av nordmenn i sommer.
Næringsdepartementet ber nordmenn reise på ferie i eget land i år for å bidra til å redde norske reiselivsbedrifter, men samtidig gir regjeringen utenlandske chartergiganter muligheter til å beslaglegge
privatpersoners penger i månedsvis.
Slik sørger de for at de samme familiene ikke har råd til å feriere i Norge i sommer fordi feriebudsjettet er står på «sperret charterkonto» til over sommeren.
Hva er det regjeringen tenker på?

Ny forskrift

Bedrifter som tilbyr pakkereiser opplever nå å få svært mange avbestillinger og avlysninger som følge av koronapandemien. Det rammer dem hardt økonomisk. I statsråd i dag ble det derfor fastsatt en midlertidig forskrift til pakkereiseloven, som forlenger pakkereisearrangørenes frist for å tilbakebetale de reisende ved avbestillinger og avlysninger.

Fristen forlenges fra 14 dager til 3 måneder, og vil gjelde alle pakkereiser som avbestilles eller avlyses i perioden 1. mars til 14. juni 2020. Fristforlengelsen gjelder derfor også for allerede forfalte krav.

Så dersom du venter på penger tilbake fra charterselskapene er det bare å smøre seg med tålmodighet. Du ser dem ikke før om tre måneder.

– Vi ønsker å gi pakkereisearrangørene et pusterom mens vi jobber med å få på plass en støtteordning til pakkereisearrangørene, slik at arrangørene settes i stand til å tilbakebetale de reisende, sier forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Skadelig hastverksløsning

Forskriften var på en todagers høring og bærer dessverre preg av hastverksarbeide som er bra for giganter som Ving, TUI og Apollo, mens det er svært uheldig for norske familier. Det kanskje aller verste er at charterselskapet kan kreve at de som har bestilt reiser og foreløpig bare betalt depositum også må betale hovedkravet for ikke å miste retten til å få pengene sine tilbake.
Dermed kan charterselskapene kreve at familier må betale inn hele feriebudsjettet sitt i mai, og først få pengene tilbake igjen utpå høsten!
Jeg har hatt kontakt med et stort antall fortvilte charterkunder som nå må tømme kontoen for reiser de vet ikke kommer til å bli gjennomført, eller som uansett ikke vil dra på.

Vil redde charterselskapene

– Arbeidet med å finne løsninger for pakkereisearrangørene og reiselivsnæringen for øvrig, har høy prioritet i regjeringen. Hensynet til samlet norsk verdiskaping vil være førende for hvilke løsninger som blir valgt. Vi arbeider med juridiske og økonomiske vurderinger av mulige tiltak som kan ivareta pakkereisearrangørenes behov for å tilbakebetale til forbrukerne, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Forslaget til forskrift var på en kort høring fra 6. til 7. april. I høringsnotatet ble det også foreslått å legge til rette for at arrangørene kan tilby reisende konkurssikrede tilgodelapper. Dette forslaget har regjeringen ikke gått videre med.
– Vi mener en ordning med konkurssikret tilgodelapp vil være overflødig når det kommer på plass en fristforlengelse og støtteordning til pakkereisearrangørene. Vi ønsker at de reisende skal få tilbakebetaling fra arrangørene så fort arrangørene tilføres likviditet gjennom støtteordningen, sier Ropstad.

Den nye ordningen er veldig skadelig for norsk reiseliv. Både for alle dem som gledet seg over at en fin Norgesferie kunne være et godt plaster på såret for en avlyst charterreise. Og for alle de små, mellomstore og store reiselivsbedriftene i Norge som gledet seg til besøk av nordmenn i sommer.

Har du synspunkt på den nye ordningen, eller er du en av dem som rammes av dem? Skriv gjerne din mening i kommentarfeltet.