Slik hindrer du at båten din går for fort

Smart oppfinnelse for båtfolket

Illustrasjon: Kystverket

Illustrasjon: Kystverket

(ODD ROAR LANGE): Hva er fartsgrensen der du er ute med fritidsbåt? Det er det ikke alle som kan svare på.
Nå lanserer Kystverket en app som hele tiden forteller deg hva som er fartsgrensen der du er, og som gir deg varsel dersom du kjører for fort.

Appen kan lastes ned både fra Appstore og Google Play.

Hva er grensen?

Det finnes bestemmelser som du har plikt til å følge når du er ute i fritidsbåt, men norske systemet er sånn at fartsgrensene kan variere fra kommune til kommune. I tillegg er det noen områder der fartsbegrensningene kun gjelder deler av året. Da er det ikke alltid like lett å ha oversikt.

– Derfor er veldig glade for å ha fått på plass en app som gjør at du som ferdes på sjøen til enhver tid enkelt får informasjon fartsforskriftene der du til enhver tid er, sier avdelingsdirektør Sven Martin Tønnessen i Kystverket. Han opplyser at appen.

Appen er svært enkel i bruk. Når den er lastet ned og installert, er det bare å åpne den og angi om du vil ha varsel når du overskrider fartsbegrensningene der du befinner deg.

– Appen vil vise hvor mange knops fart du har, og gi et varsel dersom du overskrider tillatt fart. Det er viktig å huske at du må tillate at den bruker GPS-funksjonen på enheten din, forklarer Tønnessen. Som videre presiserer at det alltid er båtfører som har ansvaret for å holde seg informert, og til å kjenne til fartsbegrensningene i de områdene de ferdes.

Kystdirektøren oppfordrer

– Vi går mot tidenes båtsommer. Med rekordsalg av fritidsbåter, og oppfordring til norgesferie, må vi forvente stor aktivitet på sjøen og i strandsonen. Det betyr også at vi i enda sterkere grad må utvise aktsomhet, og følge de regler og bestemmelser som gjelder når vi er på sjøen. Appen gjør det enklere å følge de fartsgrensene som gjelder på sjøen, slik at den blir et bidrag til en tryggere og bedre båtsommer, sier kystdirektør Einar Vik Arset.

Einar Vik Arset.                                                                                                          Foto: Lill Haugen, Kystverket

Einar Vik Arset. Foto: Lill Haugen, Kystverket

– Det er områder langs kysten der det ikke er vedtatt egne fartsforskrifter. Det vil med andre ord si at det ikke er informasjon tilgjengelig for disse områdene. Om det ikke er spesifisert fartsgrense er det en generell fartsforskrift som gjelder, og som gir båtfører ansvar for egen oppførsel. Båtførerne må med andre ord bruke sunn fornuft og utvise sjøvett, følge sjøveisreglene og avpasse farten til sikker navigering, samt ta nødvendig hensyn til miljø, omgivelser og andre som ferdes på sjøen, understreker kystdirektøren. 

Trivsel på sjøen

Samferdselsminister Knut Arild Hareide sier dette om appen:

– Vi ønsker at alle som ferdes på sjøen skal få nyte den flotte kysten vår under trygge forhold. Fart er en av årsakene til ulykker på sjøen, og er derfor et av ni innsatsområder for det offentlige. En slik app, som gir de som er ute i båt fortløpende informasjon om hva som er gjeldende fartsgrense – og som varsler dersom du kjører for fort – er veldig nyttig med tanke på å ta ned risikoen for ulykker. Skal vi nå målsettingen om å halvere antallet dødsulykker innen 2023 er alle tiltak av denne typen viktige, sier statsråden. 

Båtfart er én av flere tjenester som Kystverket har for fritidsbåtfolket. Og nå vil Kystverket se på hvordan disse tjenestene eventuelt kan samkjøres. 

– Båtfart gir en enklere oversikt over hva som er gjeldende fartsgrense der du til enhver tid er når du er på sjøen. Jeg håper mange tar i bruk denne gode tjenesten fra Kystverket. Sikkerhetsaspektet er selvfølgelig veldig viktig, men det handler også om trivsel. Vi må ta hensyn til hverandre når vi er på sjøen, og til dem som er i aktivitet i strandsonen, sier Knut Arild Hareide.

Med liten skrift: Vær obs på at BåtFart-appen ikke skal brukes som et navigasjonsmiddel. Funksjonaliteten er skrellet ned til at den kun viser informasjon der du til enhver tid er, og ingen data blir lagret for ettertiden.