Den ukjente turen i Rosenes by

Denne turen er det ikke mange som har tatt. Du kan være blant de første

Bli med på tur over de 11 broene i Molde.

Bli med på tur over de 11 broene i Molde.

(ODD ROAR LANGE): Molde kalles også rosenes by. Men byen kulle like gjerne het broenes by.
For byen deles i to av Moldeelva, i tidligere tider kalt Storelva, og bindes sammen av ikke mindre enn 11 broer.
Legger du morgentrimmen eller kveldsturen innom alle disse så får du en fabelaktig tur.

Turen starter og slutter ved den nye sjøfronten som er blitt byens nye stolthet. Det gamle og slitte bryggeområdet har fått en høyst nødvendig, men kanskje i overkant kostbar, oppgradering.
Men det er i alle fall her, ved utløpet av Moldeelva at turen starter.

Start og slutt for turen ved munningen av Moldeelva. Alle fotos: Odd Roar Lange

Start og slutt for turen ved munningen av Moldeelva. Alle fotos: Odd Roar Lange

Målet for turen er å passere alle broene to ganger. En gang på tur opp, neste gang på tur ned.
Her kommer en nøyaktig beskrivelse av turen.
Ta den - og få en flott turopplevelse i Molde i sommer.
Ved elvemunningen ligger to broer helt inntil hverandre. Den ene er gangbro, den andre er kjørebro for politistasjonen. Start med å gå ned nederste fra vest mot øst og deretter den neste fra øst mot vest. Forsett deretter langs elva opp til Strandgata hvor man krysser elva. Ta inn til venstre og forbi Molde kino, opp trappene og til broa over Romsdalsgata.

Romsdalsgata

Romsdalsgata

Vegen går videre opp Spolertbakken (tidligere nedre del av Elvegata) og over brua i Øvre Vei.
Herfra går turen opp Fabrikkvegen og forbi Fabrikkvegen 13. Rett bak bygget går vegen inn til venstre (en liten den av Fjellbruvegen) og krysser Moldeelva for syvende gang over den fine gangbroa.

Fjellbruvegen/Alexander Kiellandsvei

Fjellbruvegen/Alexander Kiellandsvei

Deretter går du til høyre på Alexander Kiellands vei og forbi det hvite murhuset som en gang var Elektrisitetsverket i Molde.
Nå er du kommet til Moldelivegen og krysser broa fra øst mot vest. Gå deretter 100 meter før du tar Fjellbruvegen oppover, forbi Speidernes Hus på venstre hånd. Deretter kommer du til Langmyrvegen og tar til venstre.

Holstbroa over Langmyrvegen

Holstbroa over Langmyrvegen

Turen går over Holstbroa før du like etter tar til høyre og inn på naturstien som er skiltet på Thiisløypa. Turen går nå oppover langt elva ca 500 meter. Følg med i stikrysset som gjør at du kan gå over trebrua over til Vardevegen.

Følg nå Vardevegen oppover til du nesten er kommet opp til demningen du ser på venstre hånd. Ta inn til venstre og følg vegen ned til enda en trebro. Denne krysses og du kommer nå frem til den samme turstien som du forlot litt lenger ned.

IMG_20200609_195024_resized_20200609_102313428.jpg

Følg turstien og hold til høyre til du kommer inn på Vardevegen. Her går du nedover og kommer til broa som går over elva der den kommer inn i den lille badedammen, Fjellbrudammen (også kjent som Inntaksdammen) med flere fine sitteplasser.

Broa ved Fjellbrudammen/Inntaksdammen

Broa ved Fjellbrudammen/Inntaksdammen

Nå er det på tide med pause

Etter pausen går du nedover Vardevegen ca 40 meter forbi demningen. Her skal du inn til høyre og over trebroa du krysset i sted. Men etter brua skal du denne gangen følge turstien nedover.
Til du kommer til den neste trebroa som krysses for andre gang. Følgturstien 30 meter til du er oppe på Vardevegen og følg vegen rett nedover Fabrikkvegen (den øverste delen het tidligere Marta Søren, oppkalt etter Marta Sørensen som bodde i et av husene på høyre hånd når du går nedover).

Broa ved Thiisløypa/Fagerlivegen

Broa ved Thiisløypa/Fagerlivegen

Nå er du snart nede ved Langmyrvegen og du skal til høyre. Kryss over elva ved hjelp av Holstbroa og gå deretter nedover Damvegen.
Ved Moldelivegen bærer det over brua mot øst, og bort til Fjellbruvegen hvor du tar ned til høyre. Hold høyre hele vegen og inn på Fabrikkvegen ved nr 13. Nå skal du igjen over den «nye» gangbrua av tre, og deretter følges gangvegen ned til venstre like etter broa.

Moldelivegen

Moldelivegen

Følg langs elva forbi Metodistkirka og inn på Øvre veg. Kryss elva mot øst og deretter direkte inn på Moldetrappa og ned til Romsdalsgata. Nå skal du igjen over broa og deretter 30 meter langs murkanten på din venstre hånd. Ta til venstre og gjennom Kinoparken, over broa mot øst ved politistasjonen (Strandgata)

Strandgata

Strandgata

og deretter rundt boligkvartalet som heter Brunvollkvartalet. Så svinger du ned mot sjøen og vestover. For så å krysse de to siste broene for siste gang. Og turen er over.
Takk for turen.
(PS: Det finnes en rekke små bruer og klopper også i elva nord for brua ved Fjellbrudammen. Disse er med vilje unnlatt siden dette er bruer inne i selve bymarkaområde - utenfor bilrekkevidde)

Her slutter turen i Molde for denne gang.

Her slutter turen i Molde for denne gang.

Fikk du med deg turen i Jo Nesbøs fotspor?