Nei, sommerferien henger ikke i en tynn nål

Derfor tar Aftenposten feil

Norge har millioner av opplevelser som venter. Ta med deg noen av dem. Foto: Odd Roar Lange

Norge har millioner av opplevelser som venter. Ta med deg noen av dem. Foto: Odd Roar Lange

Du kan begynne å planlegge sommerferie din nå. Og Aftenpostens advarsel kan du glemme.
Det er i Aftenposten 6. januar at kommentator Joacim Lund forsøker å skremme reiseglade nordmenn med «morsomheten» om at nå henger sommerferien i en tynn nål:
Mutasjoner, sendrektighet og dårlige forhandlingsresultater. Det kan ta tid før vaksinene gir verden hverdagen tilbake, skriver Lund, og fortsetter med en rekke bekymringer som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen til både reiseglade gjester og reiselivsnæringen.
Da kan det være greit å vite: Aftenposten tar feil.

Planlegg ferien

Sommerferien din henger ikke i noen tynn tråd (eller nål som Lund kaller det). Sommerferie er mye mer enn charterferie til Syden, vinturer til Toscana, familietur til Legoland og hummersafari til Västerhavet. Du kan nemlig få noen av verdens beste ferieopplevelser i Norge.
Svært mange nordmenn har oppdaget dette for mange år siden. Noen gjenoppdaget det sist sommer, da vi ble rådet til å droppe utlandet. Og de fikk de beste opplevelser servert i eget land.
Noen reiste på langtur fra nord til sør, eller fra sør til nord. Andre valgte en mellomløsning med en seks til åtte timer lang reise hjemmefra - og ble på reisemålet noen dager. Andre igjen tok ferien på hytta, hos familie eller venner - eller i nærområdet.

Derfor ble 2020 så bra

Felles for disse var at de bidro til at norsk reiseliv hadde en rekordsommer. Steder som tidligere hadde nær 100 prosent utenlandske gjester kastet seg rundt og laget attraktive tilbud til nordmenn - med stor suksess. Nordmenn fikk lært at det ikke nødvendigvis er dyrt å feriere i Norge (med noen få unntak).
Jeg får håpe de som frem til 2019 levde av utenlandske gjester har brukt vinteren klokt, til å lage nye tilbud som kan få nordmenn til å besøke dem både i vår og til høsten.

Nordmenn flest betaler ikke 10 000 kroner for å se nordlys og å kjøre 30 minutter med hundeslede. Nå må reiselivsaktørene komme opp med noe mer.
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector

Det er vanskelig å spå for sommeren 2021. Men alt tyder på at den i dobbel forstand blir lysere enn det ser ut rundt oss akkurat nå. Også i reiselivssammenheng.
Og at Aftenposten tar feil opptil flere ganger i sin dystre feriespådom:
Det vanskelig å si om andre land vil ta imot nordmenn i sommerferien. Fakta: Det finnes allerede en rekke land som ønsker nordmenn på besøk. Men norske myndigheters reiseråd er å ikke dra på unødvendige. utenlandsreiser. Vaksinasjonsprogrammene er i full gang i Europa. Det er grunn til optimisme.
Om flyene går. Fakta: Det går allerede fly i de aller fleste himmelretninger. Ikke så mange og ofte som i 2019, men det er ikke noe problem å finne rimelig flyreiser, dersom dette er målet.
Om kokker, servitører og bartendere endelig kan ta imot gjester. Min vurdering: Den midlertidige skjenkestoppen i Norge kommer ikke til å vare til sommeren. Det vedder jeg en flaske champagne på.

God sommer 2021

Er du klar for en sommerferie i Norge i 2021?                                                    Foto: Odd Roar Lange

Er du klar for en sommerferie i Norge i 2021? Foto: Odd Roar Lange

Om hotellene, bassengene og fornøyelsesparkene vil være åpne. Fakta: Hotell og basseng er allerede åpne. Fornøyelsesparkene viste forbilledlig omstillingsevne sist sommer. Og tjente mer penger enn noen gang.
Om reiseforsikringene gjelder. Fakta: Reiseforsikringene gjelder, og reglene er tydeligere enn noen gang
Om det blir øl, tårer og allsang på Øyafestivalen. Fakta: Øyafestivalen 2020 ble avlyst. Men det er allerede lagt planer for 2021, også i en en nedskalert og smittevernvennlig versjon.
Sommerferien 2021 henger ikke i en tynn tråd.
Du kan allerede nå planlegge en trygg sommerferie i Norge i sommer, og få opplevelser som andre ikke en gang kan drømme om.
Jeg kan på strak arm gi deg minst 500 gode reisemål som kommer til å innfri ønskene dine. Noen av dem kommer snart på denne reisesiden.
Og glem aldri: de fleste bekymringer blir det aldri noe av.
Dét kan også Aftenpostens «reisekommentaravdeling» gjerne merke seg.