Verden under vann er mer sexy enn du tror

Himmel og hav - dette er boka du bør lese

Pia Ve Dahlen ved sitt favorittelement, havet, på Strømtangen ved Fredrikstad. Foto: Odd Roar Lange

«Målet med denne boka er å ta deg med på en reise ned i min verden. Ned i tareskogen, til de stupbratte sidene til undervannsvulkaner, bekvarte dypet og inn i den bankende hjertet av jordkloden.»
Dette sier marinbiolog, dykker og undervannsguide Pia Ve Dahlen fra Sarpsborg.
Og da har hun med presisjon fortalt hvorfor du bør lese boka «Verden under vann - En oppdagelsesreise under vann».

Livet som venter

Hva er det egentlig med livet der nede? Livet fra en cm til flere tusen meter under havflata. Eller det som kan omtales som verdens største villmark.
Der står det dessverre ikke så bra til som det gjerne burde. For av mange grunner, dessverre alt for mange av dem skyldes menneskenes ubevisste og bevisste atferd, har helsetilstanden på livet under havet hatt en dramatisk nedadgående formkurve. Både i de nære fjordene og de nære havområdene. Likeså de maritime områdene som ligger langt unna Men, på den andre siden. Det er fortsatt et usannsynlig stort og levende liv der nede, som vi med glede lærer mer om.

Takk til Pia

Og det er her Pia Ve Dahlen virkelig kommer til nytte. Hun har tatt et betydelig antall dypdykk ned i en for oss andre ukjent verden. Eller hun har sittet i fjæra, ligget på magen på en brygge, eller undret seg fra en båt. Alt dette har vært til stor nytte. Først og fremst for Pia Ve Dahlen, dernest for alle oss som får ta del i en god del av den kunnskapen hun har skaffet - og formidler i denne boka.
En bok som tar for seg ting og tang i fjæra, litt om meningen med livet (intet mindre), ting du ikke visste at du ikke skulla ta på - og verdensrekorder og kjendisnytt.

Sex og humor

Som du skjønner så er dette ikke en tørr og kjedelig bok om livet i havet. Men forfatteren viser med en stor porsjon humor hvordan viktige, og til dels skremmende, tema kan formidles med enkle virkemidler og gode språklige bilder.
Jeg har lest en del bøker om havet, men jeg kan ikke huske å ta lest noen der forfatteren har en så innlevende interesse for innbyggerne i havet og deres «sexliv». Dette er ikke en bok for skjøre lesere som ikke vil ha detaljerte beskrivelser av kjønnsorganer og hvordan de brukes…
Livet i havet skal jo gå videre.

Kunnskap på den gode måten

Pia Ve Dalens formidlingsevne er å bruke en fakta og kunnskap sammen med undring og beundring. Dette gjøres på en måte som smitter over på leseren. Det er de små detaljene som er så lett å overse når vi er ved sjøen. Eller som du aldri ville oppdaget på egen hånd, fordi vi ikke vet hva vi skal se etter.

Og illustrasjonene laget av Gunvor Rasmussen er et lite kunststudium i seg selv.
Boka anbefales varmt. Og så er det bare å glede seg til det igjen er mulig å ta et dykk og en kikk under havflata til sommeren.

Et ekstra pluss for bokas siste side, som er en fin ressursbase for den som vil ha mer kunnskap. Enten det er å følge nettsidene nautilus live , David Attenborough , leienbiolog.no og artsobservasjoner.no - for å nevne et lite knippe.

Fakta om boka

Forfatter: Pia Ve Dahlen

Illustratør: Gunvor Rasmussen

ISBN: 9788241951381

Utgivelsesår: 2021

Innbinding: Innbundet

Sideantall 206

Alder: Voksen

Veiledende pris: kr 399

Forlag: Vigmostad & Bjørke