Svalbard protesterer mot cruisekrav

Krever at regjeringen trekker inngripende reguleringsforslag

Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I september sendte den forrige regjeringen omfattende forslag til nye reguleringer for Svalbard på høring. Visit Svalbard har sammen med AECO (The Association of Arctic Expedition Cruise Operators) og Svalbard Næringsforening konkludert med at de ber regjeringen trekke begge høringene tilbake, og restarte prosessen for både feltsikkerhetsforskriften og miljøregelverket.

Trekk forslagene

-Vi ber den nye regjeringen trekke tilbake de inngripende reguleringsforslagene fra den forrige regjeringen. Forslagene bærer i stor grad preg av hastverk, gir stor usikkerhet rundt rammebetingelsene for reiseliv og øvrig næringsliv - og skaper stor usikkerhet rundt sysselsetting og investeringer i hele Svalbard-samfunnet. Men vi vil understreke at vi stiller oss fullt og helt bak formålet bak forslagene, som er å ivareta sårbart naturmiljø, beskytte kulturminner og ivareta sikkerheten til gjester i felt, sier Ronny Brunvoll, daglig leder i Visit Svalbard.

Store endringer for reiselivet

De mange ulike reguleringsforslagene innebærer store endringer for reiselivet og for lokalsamfunnet. Det foreslås blant annet en ny, omfattende og dyr sertifiseringsordning for alle guider. Det foreslås forbud mot cruisefartøy med flere enn 200 passasjerer og man foreslår med noen få unntak å innføre generelt ferdselsforbud for cruiseturister i verneområdene. Alle som ikke er fast bosatt på Svalbard må søke om formell tillatelse til å bevege seg utenfor planområdene fire uker i forkant.

Næringslivet på Svalbard slår fast at det har vært en dårlig prosess frem til forslagene ble sendt på høring. Det mangler empiri og analyser bak de inngripende tiltakene som foreslås. Flere tiltak går mot flere faglige råd fra bl.a. Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) og Norsk Polarinstitutt. Forslagene baserer seg i stor grad på føre-var-prinsippet, selv der hvor nødvendig fagkunnskap finnes eller kunne vært fremskaffet.

Ronny Brunvoll, daglig leder i Visit Svalbard. Foto: Odd Roar Lange

-Tretti års lokal erfaring i reiselivet er i liten grad lyttet til, mens kunnskap og verktøyer som finnes har blitt oversett, sier Frigg Jørgensen, administrerende direktør i AECO.

- Det er alvorlig at konsekvensene for bedrifter, lokalbefolkningen og for lokalsamfunnet ikke er utredet bedre, eller på de fleste områder er helt fraværende. Når så inngripende forslag for et helt lokalsamfunn skal utformes, forventer vi å bli involvert og lyttet til. Derfor ber vi justisministeren og klima – og miljøministeren om å resette prosessen og involvere fagmiljøer og lokal kompetanse i å arbeide frem et nytt forslag, sier Terje Aunevik, daglig leder i Svalbard Næringsforening.

Visit Svalbard, Svalbard Næringsforening og AECO ønsker å ivareta sårbart naturmiljø, beskytte kulturminner og ivareta sikkerheten til gjester i felt. De støtter også målet om at useriøse og uansvarlige reiselivsaktører ikke skal operere på Svalbard. Disse forslagene er imidlertid i svært liten grad egnet til å oppnå disse målene. Trekker ny regjering forlagene tilbake, står en samlet reiselivsnæring på Svalbard klar til å bidra til gode løsninger i en ny og inkluderende prosess, skriver Visit Svalbard, Svalbard Næringsforening og AECO i en pressemelding.