-Dette er juletreet fra helvete

Og derfor er dette treet elsket og hatet

Juletre til begjær og besvær i Gamlebyen i Fredrikstad. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Er dette juletreet stygt eller vakkert? Det kommer an på hvem du spør. En av initiativtakerne til treet, Sten Helberg i miljøstiftelsen Elv og Hva. er ikke i tvil:

- De kaller det juletreet fra helvete.

Det står midt på torget i Gamlebyen i Fredrikstad og er dekorert med stillehavsøsters og glass og plast som er funnet i sjøen og fjæra rundt Fredrikstad.

- Miljøvern provoserer folk når de får det rett i ansiktet, sier Helberg i denne dokumentaren i Klassekampen.

Fint langt fra - eller langt fra fint?

Juletreet i Gamlebyen ser på avstand ut som et hvilket som helst juletre. Først når man kommer nært innpå ser man den spesielle dekoren.

- Årets juletre i Gamlebyen i Fredikstad har blitt kalt mye, også “Juletre fra Helvete”, noe vi er stolte av, forteller trioen Sten Helberg, Pippip Ferner, Maya Nielsen som blant er initiativtagerne til det unike og viktige treet.

Visit Fredrikstad og Hvaler, Miljøstiftelsen Elv og Hav og Guerrilla Plastic Movement står bak den utskjelte pynten. I hovedsak stillehavsøsters, glasskår og drivved, men også plast fra kanner, Håpets Katedral, patronhylser mm. Alt plukket på strender i Oslofjorden.
Reiselivsorganisasjonen Visit Fredrikstad og Hvaler er et av de destinasjonsselskapene som har vært mest tydelig i kampen for et renere hav.

Kjenner du igjen stedet som var kulisser under NRKs julekalender med det magiske sirkustheatret? Foto: Odd Roar Lange

Skaper reaksjoner

-Vi ønsket å sette fokus på det vi ikke vil ha i sjøen, ved å synliggjøre det på det tradisjonelle treet midt på torget. Dette har skapt mange reaksjoner, og det er det vi ønsket

Stillehavsøstersen (Crassostrea gigas) er en invaderende art som er i ferd med å overta for blåskjell og flatøsters. Og de sylskarpe skjellene er i ferd med å ta over mange av Oslofjordens badeplasser. Dersom problemet ikke blir tatt tak i, kan vi få ødelagte strender. At ett skjell produserer flere millioner egg hvert år, gjør ikke saken bedre. Tross intens plukking er det på fine sommerdager fullt på legevakta av badegjester med alvorlige kuttskader.

Derfor ønsket vi å ta i bruk alle skjellene vi fant - for selv om de er aldri så skarpe og uønsket så er de vakre. Dessuten tror vi at dette treet er det første treet som noen gang er pyntet med stillehavsøsters, forteller initiativtagerne.

Er det innafor å pynte juletreet med vårt eget søppel? Foto: Odd Roar Lange

Plasttrøbbel

Man skal ha vært relativt godt avskrudd fra nasjonale og internasjonale medier dersom man ikke har fått med seg det økende fokuset på plastforurensingen i havet og strandsonen.

- Plast er en av de største miljøtruslene vi har. På verdensbasis havner 8 millioner tonn plast i havet hvert år. Av det vi plukker av plast i Norge er 77 prosent vårt eget. Og den er like uønsket i havet som stillehavsøstersen. Vi ønsket å gjøre disse elementene synlig som pynt på treet. Sammen med glasskår som er slitt ned av sand og stein og drivved ble dette til rene smykker. 

Alt ble festet til hampetau og det til sammen ble det laget ca 150 meter julepynt. To skoleklasser, en barnehage, samt publikum ble også invitert til å bidra.

Folk blir sinte 

Men ikke alle er like fornøyde med at juletreet brukes i en slik aksjon, og reaksjonene har ikke uteblitt. I kommentarfeltet til Fredrikstad Blad på Facebook diskuteres det heftig.
De fleste har forstått og er positive til hva treet skal formidle, mens andre mener altså mener at det er laget «juletreet fra helvete». 

Du grønne, glitrende…. Foto: Odd Roar Lange

Heeeelt bak mål! Skivebom!

Her er noen av reaksjonene:

«Pynte treet med søppel er ikke noe ok… slike ting kan man påminne folk med ellers… ikke pynte et juletre…nei fysj sett noe så elendig. Stor skam spør du meg»

«Skal en tur da jeg elsker Gamlebyen, men holder meg unna dette søpletreet!!! forsøple gamlebyen til Jul er det jævligste jeg har sett»

«Thunbergtre«

«Ser ut som noe som har drevet rundt i elva«

Men det er også de som er positive:

«Bare 50+ som er sure for dette eller? Syns det er bra med litt fokus på dette.»

«Kjempebra. Bedre å pynte med fantasifulle, resirkulerte objekter enn å sørge for enda mer avfall. God idé! «

«Ja.. vi kan ønske det så pent og hvitt og rent vi bare vil.. Men det er nå ikke sånn virkeligheten er. Stolt av hjembyen min her.»

«Treet er pyntet med pynt som barn og voksne i kommunen har laget av å sette sammen stillehavsøsters, drivved, glass og farget plast til små smykker. Alt sammen funnet av strandryddere ved kysten vår. Resultatet er vakkert og minner om tradisjonelle trær, som de så ut før, som mange av oss har vokst opp med og enda har. Langt mer tradisjonelt enn all plastpynt, plasttrær, juletrelys og glitter vi kjøper billig fra Kina nå.»

Glasskunsten på treet. Foto: Odd Roar Lange

Den viktige diskusjonen 

Denne diskusjonen er kanskje like viktig som selve juletreet, engasjementet er større enn de kunne håpe på.
Selv sier daglig leder Maya Nielsen fra Visit Fredrikstad og Hvaler dette: 

-Et fantastisk prosjekt! Treet stråler uten glitter og fjas, og på avstand ser det ut som et gammeldags juletre fra 1800-tallet. På nært hold er det vakkert. Glass, skjell og tre fra strendene har blitt gjenbrukt, gitt nyttig prat når pynten ble laga av barn og voksne - og skapt debatt når det ble hengt opp. En liten seier til havet.

Og minner ikke pynten og filosofien bak pyntingen på dette treet nettopp om den 'gamle tradisjonelle' pynten man hadde i gamledagers jul - da man brukte det man hadde for hånden, det man fant i naturen og det man laget selv, ting som kunne skinne og glitre og gjøre treet vakkert og fargerikt?
Som appelsiner med nellik, epler, kakemenn, kongler, papirpynt av aviser og gamle smykker. Og er virkelig gjenbruk av det vi finner på strendene mer søppel enn den importerte pynten vi kjøper i tonnevis i julen?

Foto: Odd Roar Lange

 Disse står bak

Miljøstiftelsen Elv og Hav har som formål å jobbe for et bedre miljø i elver og havet. Vi gjennomfører aktiviteter som renser opp og forhindrer ny forurensning. Vi har også fokus på kunnskapsformidling og opplæring.

Guerrilla Plastic Movement - kunstnere, aktivister, strandryddere og formidlere innen plastforurensing.  

 Visit Fredrikstad & Hvaler er kommunenes offisielle destinasjonsselskap som skal utvikle, markedsføre og selge Fredrikstad og Hvaler som bærekraftig reisemål. 

Hva synes du om treet? Vil du ha et slikt tre på ditt hjemsted neste år?
Skriv gjerne din kommentar i kommentarfeltet under artikkelen eller i kommentarfeltet på Facebook.