Noen blir virkelig dummere av å reise

Det er ting som tyder på at hyttetur og sydentur kan være like skadelig

Gran Canaria - nordmenns vinterferiefavoritt i Spania.                                   Foto: Odd Roar Lange

Gran Canaria - nordmenns vinterferiefavoritt i Spania. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I mange år har jeg hevdet at man blir klokere av å reise. Jeg innser nå at dette ikke gjelder alle.
De siste dagene har vi sett TV2 ha en rekke nyhetsinnslag fra nordmenns foretrukne vinter-sydendestinasjoner Gran Canaria og Malagaregionen, samt fra Oslo Lufthavn.
Her får vi høre at nordmenn i syden er i harnisk over regjeringens nye karantenekrav.
Det vi har fått se og høre fra den kanten er nesten ikke til å tro. De nekter å gå i karantenehotell når de kommer til Norge.
Karantenehotellene som venter i Norge må de reisende betale selv. Det koster 500 kroner per natt, inkludert tre enkle måltider. Men flere av de reisende synes kravet er utrettferdig!

Nei, det er ikke en straff å følge reglene

En etter en av de hjemreisende forteller at de absolutt ikke vil følge det nasjonale kravet om å dra direkte til karantenehotell. De vil heller gå i fengsel ...
Harmdirrende forteller de at de bør få reise hjem og slippe å bli straffet (?) med karantenehotell.
I løpet av de neste ukene skal 40 000 passasjerer gjennom passkontrollen på Oslo Lufthavn. De fleste følger de reglene som gjelder. Men det er alltid noen som ødelegger. De mener at det skal lages unntaksregler for dem.
Har oppholdet på den spanske ferieøya fått dem til å miste hodet og oversikten over hva dette handler om? Har de fått solstikk eller er det noe annet?
Ok: Til deg som har vært på reise og som tror at du er unntatt fra smittevernbestemmelsene i Norge, fordi det ikke passer helt akkurat nå.

Dette er til deg

Du har benyttet deg av det lille smutthullet som lå i at ingen kunne nekte deg å reise. Til tross for at Utenriksdepartementets råd var mer enn tydelig både nå og da du reiste. «Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.»
Jeg ber deg legge spesielt merke til ordet «strengt».
Du valgte allikevel å dra selv om beskjeden var klar og tydelig: »Situasjonen både på reisemålet og her hjemme kan endre seg på kort varsel.»

Naboen som tok ansvar

Det er akkurat det som skjedde. Derfor kan du ikke si at karantenehotellkravet kom uventet. Strengt tatt kom det veldig sent.
Ditt behov for å reise var altså sterkere enn nasjonale myndigheters klare råd.
Jeg kjenner flere eldre personer, og har i tillegg blitt kontaktet av folk jeg ikke kjenner, som er dypt fortvilet over at de måtte skrinlegge sine planer om en etterlengtet reise til Gran Canaria og Malaga denne vinteren.
De har det til felles at alderdom ofte medbringer helseplager som dempes av sol og varme. Derfor ville en reise vært svært kjærkommen.
Noen har også leiligheter og hus som trenger ettersyn. Allikevel skjønte de at reisen de hadde planlagt, ønsket, bestilt og betalt ikke var strengt nødvendig.
Derfor ble de hjemme, mens du reiste.
De valgte å sette andres liv og helse foran eget behov for og eget ønske om å reise.
Det er sannsynligvis dine naboer, venner eller bekjente fra tidligere år på Gran Canaria jeg nå snakker om.
Men, du valgte altså å reise. Det valget må vi andre selvsagt akseptere. Men vi trenger ikke akseptere at du i tillegg mener at de nasjonale smittevernreglene som gjelder alle andre i Norge skal endres fordi du ønsker å reise rett hjem. Har du gått fra forstanden?

Nei, du gjør det ikke for min skyld

Du skal ikke gå i hotellkarantene for min skyld. Ikke for din egen skyld, heller. Du skal gjøre for alle de andre som ble hjemme selv om du reiste.
Det er slett ikke for mye å forvente av folk som er i stand til å reise til Spania på egen hånd. Vi er få mennesker i dette landet. Derfor teller hver eneste av oss. For handlinger vi foretar oss får direkte konsekvenser for andre.
Det finnes sikkert flere grunner for at du burde få slippe å følge reglene. Problemet, for deg, er at ingen av dem er gode.
Derfor skal du glede deg over de gode dagene du hadde i Spania i vinter og deretter ta konsekvensene av valget ditt, uten å syte og sutre. Det er dét som ligger i ordene «å være voksen». Nå er det på tide å være en slik!

Er det skadelig å dra på hytta, også?

Spørsmålet er naturlig å stille seg, i alle fall dersom hytteieren har boligadresse i Bærum og Oslo vest. For etter at at vi i over ett år har ventet på en vaksine mot SARS-CoV-2-RNA (også kjent som koronavirus).
Nå er vaksine endelig her, til Tutta, Bibben, Preben og Bønna fra Oslo Vest/Bærum som er å regne som VIP-gjester og som er invitert til å stå først i køen når Bærum de kommende dagene skal sette 1770 Pfizer-vaksiner og 2400 Moderna-vaksiner.
For mange er det snakk om vaksinesprøyte nummer to. Men, neida. En rekke av dem prioriterer rødvin og lammelår på hytta i stedet. Så får heller de ansatte ved vaksinestasjonen ved Bærum Idrettspark heller ta ferie og vente til det passer for hyttefolket å pelle seg hjem.
– Jeg tenker at når man er oppført til å ta vaksine, så bør man prioritere å ta den, sier kommunaldirektør for velferd i Bærum kommune Kristin Nilsen.
Det er umulig å ikke være enig.

Finnes det medisin mot slikt?

Om hytta ligger i Norge eller i Spania har åpenbart liten innvirkning på empati og intelligens hos noen.
De kjører på, som om pandemien og smittevernregler ikke angikk dem.
Fordelen for alle oss andre er at manglende IQ og EQ heldigvis ikke er like fraværende hos alle som reiser. De fleste blir klokere, mer innsiktsfulle og omtenksomme når de reiser.
Å reise er bra. Bare ikke akkurat nå.
Derfor skal du gjerne bruke de kommende dagene til å planlegge dine reiser som kan gjennomføres når du er ferdig vaksinert og myndighetene sier at det er trygt. Bruk tiden klokt.
Å glem aldri at du skal reise både med hjertet og hjernen både til hytta og til syden..