Hvorfor lyver næringsministeren om den nye reiselivsmeldingen?

Dette er nemlig ikke korrekt

iselin-nybo-fotoMarteGarmann.jpeg

(ODD ROAR LANGE): For over en måned siden skulle en mye omtalt og høyst etterlengtet strategimelding for fremtidens reiseliv vært lagt fram. Meldingen er ferdig, men ble først satt på vent i et par uker. Deretter har det blitt utsatt på ubestemt tid, selv om det er ferdig trykket og klart til distribusjon - når næringsminister Iselin Nybø (V) gir en tommel opp.

Dette er ikke riktig

I en reportasje i nettavisen E24 forteller Næringsminister Iselin Nybø (V) sier regjeringen vil punge ut med 700 millioner kroner til reise- og utelivsbedrifter som restarthjelp etter gjenåpningen. Dét vil trolig bli godt mottatt hos mange.
Deretter fortsetter hun:
– Satsingen vil ha fokus på langsiktig utvikling og omstilling. Reiselivet må gjenåpnes og gjenoppbygges på et «sunnere» grunnlag enn det reiselivet som stengte ned, før pandemien.
Og:
Satsingen skal bygges på en ny reiselivsstrategi som Innovasjon Norge skal ha klar i mai.

Derfor er dette feil

Poenget er, og dette vet næringsminister Iselin Nybø godt (med mindre hun holdes for narr av sitt eget departement): Den nye reiselivsstrategien som Innovasjon Norge står bak er ferdig for lenge siden. Nå ligger den, etter det Thetravelinspector.no kjenner til, lagret på et hemmelig sted like utenfor Oslo.

Prosessen har involvere relevante aktører fra ulike bransjer og sektorer, blant annet reisemålsselskaper, fylkeskommuner, kunnskapsmiljøer og næringen selv. Strategiarbeidet skal ta utgangspunkt i viktige muligheter og utfordringer i reiselivet og komme med forslag til nye løsninger og tiltak for et mer lønnsomt og bærekraftig norsk reiseliv, og er i følge ledelsen i Innovasjon Norge et dokument som kommer til å skape bølger og debatt.

Spekulasjonene fortsetter

Prosjektansvarlig for strategidokumentet er Håkon Haugli, adm.dir. i Innovasjon Norge, mens Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør og Audun Pettersen, leder for bærekraftig reiseliv og mat i Innovasjon Norge har vært prosjektledere. Mimir AS ved Ingrid Solberg Sætre er prosessleverandør, mens prosjektguppen har bestått av ressurspersoner fra Innovasjon Norge og valgt prosessleverandør.
Og dokumentet er for lengst klart. Derfor blir det uredelig å fremstille det som «ikke ferdig». Det gir også - om mulig - enda mindre tillit til ministeren i reiselivsnæringen, fordi de allerede er mer enn kjent i reiselivsnæringen at det er Næringsdepartementet selv som har gitt beskjed om at strategidokumentet skal holdes hemmelig inntil videre.
Årsaken er trolig at departementet ønsker å ha en «gladnyhet» i skuffen når norsk reiseliv igjen kan åpne opp.
Inntil videre kan vi bare spekulere i hva som er innholdet i strategidokumentet - og hvorfor Iselin Nybø å snakke usant i E24.
Saken oppdateres