Pass eller nasjonalt ID-kort - hva bør du velge?

Kan du klare deg med ID-kort i stedet for pass?

Hva bør du velge når du skal gjennom passkontrollen? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Passet ditt er både et reisedokument og legitimasjon. Det kan du bruke for å dokumentere hvem du er i alle situasjoner og overalt hvor du reiser. Men nå kan du også bestille et nasjonalt ID-kort. Enten i stedet for passet, eller i tillegg til passet.

Nasjonalt ID-kort er et ID-bevis som kan brukes når du må legitimere deg. ID-kortet har samme størrelse som et bankkort og er praktisk å ha med seg. Det kan også brukes som reisedokument når du skal reise til EU-/EØS-landene og Sveits.

Pass

Formålet med pass er at du skal kunne dokumentere hvem du er når du er på reise i utlandet. Passet kan også benyttes som ID-bevis i andre situasjoner hvor du har behov for å dokumentere din identitet.

ID-kort

Formålet med ID-kortet er at du kan få et offentlig utstedt identitetsbevis som du kan bruke når du blir bedt om å dokumentere hvem du er (legitimere deg). For eksempel når du er i banken, henter pakker eller er hos myndighetene. ID-kortet er et sikkert identitetsbevis og utstedes av politiet. Det er frivillig å ha nasjonalt ID-kort. Du må være norsk statsborger, registrert med navn og fødselsnummer i Folkeregisteret, for å søke om nasjonalt ID-kort.

To utgaver

Det nasjonale ID-kortet har samme størrelse som et bankkort og finnes i to utgaver av ID-kortet. Ett med rød ledetekst og ett med grønn ledetekst.
Begge kan brukes i situasjoner når du blir bedt om å legitimere deg i Norge.
Men kortet med rød ledetekst oppfyller kravene til et reisedokument og kan brukes som reisedokument når du skal reise til EU-/EØS-landene og Sveits. Skal du utenfor EU-/EØS-landene så er pass det eneste gyldige reisedokumentet som også er legitimasjon.

Nasjonalt ID-kort med rød ledetekst.

Dersom du ikke ønsker eller ikke kan få ID-kort med reiserett, kan du få utstedt et ID-kort uten reiserett.

Så lenge er det gyldig

Passet er gyldig i 10 år hvis du er voksen mens ID-kortet for voksne er gyldig i fem år.

Varighet og utløpsdato

Det er alderen din som avgjør varigheten på passet og ID-kortet. I passet og ID-kortet står datoen for når det går ut. Men vær klar over at du må bytte pass/id-kort før utløpsdatoen hvis du skifter navn, dokumentet blir skadet, eller du forandrer utseende vesentlig.

Pass for barn og ungdom

Du skal ikke lenger ha med et samtykkeskjema på papir fra den andre foresatte når du søker om pass eller ID-kort til barn og ungdom. Begge foresatte må møte opp personlig ved et pass– eller ID-kontor for å gi samtykke, og ha med eget pass eller nasjonalt ID-kort.
Se informasjon om hvordan du gir samtykke her. 

Passet varer i

  • barn 0 til 5 år: 2 år

  • barn 5 til 10 år: 3 år

  • barn 10 til 16 år: 5 år

  • over 16 år: 10 år

ID-kortet varer i

  • barn 0 til 5 år: 2 år

  • barn 5 til 10 år: 3 år

  • barn 10 til 16 år: 5 år

  • over 16 år: 5 år

Dette må du vite

Noen land krever at passet eller ID-kortet er gyldig en tid etter utreise fra landet du besøker. Mens de fleste land krever tre måneders gyldighet etter hjemreisen.

Noen land krever seks måneders gyldighet. Hvis passet eller ID-kortet ditt ikke er gyldig i perioden landet krever, kan du bli nektet innreise.
Undersøk derfor gyldighetskravene hos Utenriksdepartementet før du reiser.
Bestill pass/id-kort i god tid før reisen skal gjennomføres. Det kan være opptil 6 måneders ventetid på å få time for passbestilling.

Ventetid

Dersom det ikke er noen ledige timer der du bor, kan du søke om time et annet sted i landet. Husk at det legges ut ledige timer fortløpende, fortrinnsvis om morgenen. Legg også merke til at mange politistasjoner legger ut ledige timer hver fredag morgen.

Dette koster det

Pass 

  • Fra 16 år: 570 kroner

  • Under 16 år: 340 kroner

ID-kort

  • Fra 10 år: 570 kroner

  • Under 10 år: 340 kroner

Pass og ID-kort

Hvis du søker om pass og nasjonalt ID-kort samtidig, reduseres søknadsgebyret. Du betaler: 

  • Fra 16 år: 920 kroner

  • Mellom 10 og 15 år: 730 kroner

  • Under 10 år: 540 kroner

Dette gjelder ikke når du søker om midlertidig pass (nødpass) eller ekstra pass. 

Nødpass

  • 1.000 kroner. Søknadsgebyret er det samme for barn og voksne.

OBS: Du betaler gebyret på pass– og ID-kontoret når du bestiller. Du kan betale med kontanter eller bankkort. Du kan ikke betale med kredittkort (for eksempel Mastercard), utenlandske bankkort, Vipps eller andre mobil- eller smartklokkeløsninger.

Her bestiller du

Gå til denne siden for å bestille pass og/eller nasjonalt ID-kort.

Slik får du passet ditt

Passet ditt sendes normalt hjem til deg. Husk derfor å merke postkassa tydelig med navn til alle som venter pass i posten, også til barna.
Har du pass fra før så skal dette leveres inn til politiet når du bestiller nytt pass.

Du kan be om å få hente det nye passet på politistasjonen. Du kan også be om ekspresslevering. Dette må du be om samtidig som du bestiller pass/id-kort.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet/Aller Media.