Kan Bent Stiansen sette det danske kokke-skapet på plass?

Blir første norske kokk i danmarks største kokkekonkurranse

I TRENING: Bent Stiansen med noen av produktene som skal brukes i kokkekonkurransen Sol Over Gudhjem. Foto: Odd Roar Lange

BORNHOLM i Danmark (ODD ROAR LANGE): Den norske stjernekokken Bent Stiansen blir norges første deltager når en håndplukket knippe kokker skal utfor kokkekunst fra øverste hylle 25. juni i år. Da er det klart for den 12 utgaven i den prestisjetunge danske kokkekonkurranse Sol Over Gudhjem.

Sol over Gudhjem er opprinnelig navnet på et stykke dansk smørbrød med røkt sild, en rå eggeplomme, tynne skiver av reddik samt løk eller klippet gressløk. Øya Bornholm i Østersjøen er kjent for sine røkeri og smørbrødet har derfor lånt navnet fra en av øyas røkeribyer, Gudhjem, på Bornholms nordøstkyst.

Norsk deltager

Bocuse d’Or-vinner Bent Stiansen fra Stadholdergaarden restaurant i Oslo skal delta på et tomannslag sammen med sin svigersønn Per Hallundbæk.
Stiansen/Hallundbæk tar plass i dessertkonkurransen og skal kjempe mot lag 1 som består av Mikkel Maarbjerg og Daniel Kruse og lag 3, bestående av Hans Beck Thomsen og Thomas Pasfall.

Brian Mark Hansen, Per Thøstesen, Lisbeth Jacobsen og Morten Heiberg er dommerne i konkurransen.

Som alltid sparker dessertkonkurransen smaksløkene i gang på havna i Gudhjem og i vanlig stil er det også smaksprøver fra dessertene for det alltid engasjerte publikummet.

Solen er i ferd med å gå ned over Gudhjem. Foto: Odd Roar Lange

Hovedkonkurransen

Deltakerne til Sol over Gudhjem 2022 er Andreas T. Møller som er den forsvarende mesteren. Han vant konkurransen i 2021, da den ble arrangert uten publikum på Melstedgården like ved Gudhjem. Til daglig er han nestleder ved Restaurant Møntergade i København, og i en alder av 28 år var han yngst i feltet da han vant over Mette Dahlgaard, Gabriel Hedlund og Mathias Sejer i fjor.
Nick Curtin er den amerikanske kokken på en-stjernes Amager restaurant «Alouette». Et kjempetalent som bl.a. har jobbet med Mads Refslund på ACME i New York før han kom til Danmark og endte opp med å åpne Alouette.

Torsten Vildgaard er det tredje sterke kortet i årets konkurranse. Han har vært både kreativ leder og leder i Noma og drev i mellomtiden Restaurant Studio, som raskt fikk en Michelin-stjerne. Og så var Torsten deltaker i den aller første konkurransen i Gudhjem i 2009.

David Fischer, er sistemann på scenen. Han regnes som Østerbros pastakonge og har vært på kjøkkenet på Hurtigkarl og på La Pergola i Roma, byens eneste trestjerners restaurant.
Til daglig driver han pastapuben «Hos Fischer» på Østerbro med ekte italiensk stemning og biljardbord i kjelleren. En erfaren kokk som behersker de fleste disipliner.

Det syder av liv i Gudhjem under sommerens kokkekonkurranse. Foto: Odd Roar Lange

TV-sending

-Vi kan dermed se frem til fire vidt forskjellige profiler når det gjelder å stille i årets konkurranse, som i samarbeid med TV2 Bornholm også sendes direkte på TV2’s kanaler, sier direktør i Sol Over Gudhjem, Mads Marschall som sammen med sin bror Mikkel startet Sol Over Gudhjem for 13 år siden.

Dommerne for Sol over Gudhjem 2022 er:

Rasmus Munk - Alkymist, Nicolai Nørregaard - Gave, Dak Wichangoen - tidligere Kiin Kiin og Kenneth Hansen - Svinkløv Badehotel.

Det blir med andre ord nok å gjøre ved bryggekanten i Gudhjem, hvor solen ofte alltid skinner over de dyktige kokkene, det store matmarkedet og de 10 000 gjestene som vanligvis finner veien til landets største kokkekonkurranse.

Og denne gangen altså med norske Bent Stiansen som deltager. Kan han sette det danske kokkeskapet på plass?

Les mer om Sol over Gudhjem her
Les mer om Bornholm her.
Les mer om overnatting på Bornholm her.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet/Aller Media.