Vil du ha en gratis ferie her?

Er du glad i dugnader og å reise? Da bør du lese videre

Træna på Helgelandskysten. Foto: Trygve S. Kolderup/housebythesea

Nå kan du bli dugnadsturist på Træna på Helgelandskysten – og få gratis overnatting hvis du bruker ferien din på å bevare vakker natur.

Vakre Helgelandskysten

Sanna i Træna på Helgelandskysten omtales gjerne som en av Norges absolutt fineste øyer. Dette er det stadig flere som oppdager.
For å bevare nature på øya ytterst på Helgelandskysten, har Træna Kommune fått støtte fra blant annet Miljødirektoratet og Hurtigruten Foundation til ulike tilretteleggingstiltak som skal beskytte sårbar natur.
- Turstier skal ryddes og kloppes for lede trafikken på en skånsom måte og beskytte sårbar naturkvalitetene, kulturlandskapet og steinalderfunnene i Kirkhelleren. Mye skal gjøres av oss og lokale ildsjeler, men til arbeidet søker vi også frivillige besøkende som vil komme hit og delta i arbeidet, og samtidig få en fantastisk naturopplevelse, sier ordfører Jan Helge Andersen (Ap) i Træna kommune.

Disse får plass

Over to helger, en i juni og en i september, inviteres inntil 16 besøkende til Træna som dugnadsturister. Sammen med lokalmiljøet vil dugnadsturistene rydde turstier, sjaue og bære – for å bidra til at sti- og tilrettelegginsprosjektet på Sanna skal beskytte sårbar natur og dyreliv.

- Træna er en av Norges minste - og vakreste – kommuner. Reiselivet på øya er i vekst, men det skal utvikles på en bærekraftig måte og på Trænas egne premisser. Dugnadsturisme er en del av dette arbeidet, sier ordføreren.

- Vi har hentet inspirasjon fra et tilsvarende prosjekt på Færøyene og tror at det å være dugnadsturist og bidra i arbeidet for å ta vare på noe av den fineste naturen Norge har å by på kan være en meningsfull opplevelse for de tilreisende, sier Trygve Sunde Kolderup som driver overnattingsstedet House by the Sea på Træna og er sammen med kommunen initiativtaker til prosjektet.

Lar du deg friste av utsikten fra Træna på Helgelandskysten? Foto: Trygve S. Kolderup/housebythesea

Slik virker det

Sammen med lokale ildsjeler vil deltagerne (inntil 8 deltagere hver helg) rydde, sjaue, bære og bygge turstier på Sanna – for å ta vare på naturkvalitetene på øya.
Det er ikke nødvendig med forkunnskaper, men deltagerne må være i form til fysisk jobbing i ulent terreng. Arbeidstidene vil tilpasses båtruter og -transport, men det kan være aktuelt med totalt 10-15 timer i løpet av helgen.

Disse helgene gjelder

Det er satt av to helger til prosjektet: 2.-4. juni og 8.-10. september. Overnatting dekkes og vil skje i de unike hyttene til House by the Sea.
Om det ikke passer å bli med på dugnaden, men reisemålet frister, er det mulig å leie de unike hyttene ellers i året.

Ankomstkvelden arrangeres en hyggelig middag for alle som skal bidra. Reisekostnad og mat (ut over fellesmiddagen og lunsj på Sanna på lørdag og søndag) må deltagerne dekke selv, forklarer initiativtaker Trygve Kolderup.

Er dette noe som frister, eller noe du kan arrangere der du bor? Les mer om det her.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.