317 000 pass blir ugyldige

Derfor må du sjekke denne detaljen i dag

Dette passet holder en stund til. Men sjekk datoen på passet ditt. Og legg inn varsel på telefonen din. Foto: Odd Roar Lange

 (ODD ROAR LANGE): Vet du når passet ditt går ut på dato? Har du tenkt over at det er smart å bestille nytt pass minst seks måneder før utløpsdatoen?

 Passrekord

Politiet behandlet i fjor rekordmange søknader om pass og nasjonale ID-kort i Norge. Med nærmere 1,4 millioner søknader totalt. Dette er det klart høyeste tallet noen gang. Ved det forrige normalåret, i 2019, ble det økt om 736 000 pass. Det var ikke innført nasjonale ID-kort på denne tiden

Trøbbel

-I fjor mottok politiet 1 373 000 søknader om pass og nasjonalt ID-kort – det er en rekord. I tillegg opplevde leverandøren kapasitets- og produksjonsutfordringer som gjorde at leveringstidene økte. Vi håper nå at alle sjekker passet eller det nasjonale ID-kortet sitt og bestiller time så snart som mulig hvis de trenger det. På denne måten kan vi unngå at alle kommer rett før ferietiden, sier avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Bjørn Vandvik.

Forventer høy etterspørsel i 2023

Det er hele 317 000 pass som utløper i løpet 2023, og politiet forventer at det kan komme så mye som 1 300 000 søknader.

-Nå er leveringstiden på pass og nasjonalt ID-kort tilbake til en normalsituasjon  -  cirka én uke pluss postgang. Men basert på erfaringer fra fjoråret, må vi i politiet ta høyde for uforutsette hendelser og økt etterspørsel som kan påvirke leveringstidene, sier Vandvik.

Politiet forventer en fortsatt høy etterspørsel etter pass og nasjonalt ID-kort i 2023, og ønsker at alle er tidlig ute med å bestille time. Politidistriktene legger ut timer fortløpende og det er ledige timer de fleste steder nå.

Her bestiller du time til pass og nasjonalt ID-kort

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.