Ta med en tennisball på flyturen

Så enkelt unngår du økonomiklassesyndromet

Så liten, så enkelt. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Å sitte i et flysete på en lang flyreise er sjelden det mest behagelige. Spesielt hvis du ikke har råd til å kjøpe de dyreste billettene, med de mest eksklusive setene.

Dersom flyet er fullt og du har endt opp med et midtsete eller et sete ved vinduet, er muligheten til få bevege seg sterkt redusert, og dermed øker risikoen for at du er både stiv, støl og temmelig gåen når flyturen endelig er over.

Godt for hjertet

Å reise seg fra setet, rusle litt i midtgangen og gjerne gjennomføre noen gymnastiske bøy-og-tøy-øvelser vil hjelpe godt for blodomløpet og det vil også gjøre det lettere for kroppen å redusere problemene med jet-lag.

Og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) er klar i sin sak: Ved langvarig stillesitting øker sjansen for å få blodpropp i beinet, og lange flyreiser er derfor en risikofaktor. Langvarige flyreiser kan også påvirke risikoen, på grunn av lavt lufttrykk i kabinen, tørr luft og lavt væskeinntak. Blodpropp i beina kalles derfor også for et «økonomiklasse-syndrom».

– Å ta med en tennisball og å bruke den til å massere ryggmusklene er en enkel og billig måte å bidra til å holde blodsirkulasjonen i gang. Det vil hjelpe for muskler og blodsirkulasjon både i nedre delen av ryggen og hoftene, sier kommunikasjons- og markedssjef Martin Steen i LHL til DinSide.

Foto: Odd Roar Lange

Slik gjør du det

Tennisballen fungerer som din medbrakte massasjemaskin. Start med å massere fotsålene ved å «tråkke på ballen» og å rulle den frem-og-tilbake under foten din.

Ta deretter tennisballen i hånda og bruk den til å massere fra anklene og oppover.

Deretter står lårene for tur før det er klart for at tennisballen skal rulle over skuldre og nakke.

Avslutt med å la ballen ligge mellom ryggen din og seteryggen. Du kan regulerer presset og effekten mens du får blodet til å strømme og du kjenner at stramme muskler løses opp.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet/Aller Media.