Dette lysfenomenet er ren flaks

Du kan se det to ganger i året - hjemmefra

Tenk å få se dette live.

(ODD ROAR LANGE): Norge er for full fart inn i den mørke årstida. Og i slike perioder er vi gladere enn noen gang for å oppleve lyset. Og her skal du få et godt tips, dersom du har mulighet til å reise bort.
Du kan også oppleve det hee hjemmefra. Mer om det litt senere.

Kirkens lys

Hvert år 11. november kan du oppleve et helt spesielt lysfenomen i den enorme katedralen La Seu i Palma på Mallorca. Her skinner nemlig solen inn i katedralens rosevindu på en slik måte at kirkens indre blir farget i alle slags farger. Det spesielle lyset feires med lysfestivalen La Fiesta de la Luz, hvor besøkende inviteres inn i kirken for å se det vakre lyset.

 Fanastisk syn

Når solens stråler passerer gjennom katedralens rosevindu, brytes lyset inn i de forskjellige fargene i spekteret (blant annet rødt, oransje, gult, grønt, blått, fiolett). Disse fargede strålene skaper et vakkert og fargerikt lysshow inne i katedralen.

Og egentlig er lysfenomenet litt av en tilfeldighet; det var ikke planlagt at vinduet - som er over 10 meter i diameter - skulle plasseres slik at solen projiseres gjennom de fargede krystallene.
Men hvert år 11. november og 2. februar skinner solen altså i akkurat passe vinkel og skaper det spesielle lyset i kirken. Lysfenomenet varer ikke mer enn fem minutter.

 Se det på nett

Det spektakulære lyset fra katedralens rosevinduer kan også ses via en direktesending på katedralens nettside.
Hvis du ikke er i Palma 11. november, er katedralen likevel verdt et besøk. La Seus historie går tilbake mer enn 800 år. Det første spadetaket til katedralen, bestilt av kong Jaume I, ble tatt på 1200-tallet, men den sto ikke ferdig før på 1600-tallet.

 Ren kunst

Opp gjennom årene har katedralen gjennomgått flere restaureringer. Her har en rekke anerkjente kunstnere vært med på å sette sitt preg på det ikoniske bygget. En av dem er Antoni Gaudí, som arbeidet med å tilpasse kirkens interiør til de nye religiøse kravene på 1900-tallet. Det siste kunstneriske bidraget ble lagt til på 2000-tallet av den mallorkanske maleren Miquel Barceló, som skapte et keramisk veggmaleri inspirert av den bibelske fortellingen om brødene og fiskene.
Musikk har også spilt en stor rolle for katedralen. Allerede på 1300-tallet hadde katedralen et orgel stående i kapellet. I dag kan du oppleve katedralens enorme orgel, som er fra 1400-tallet og har ikke mindre enn 5000 piper.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.

Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.