Helgestart: Uvær gir penger i kassa

Skremmende for noen, men inntektsbringende for andre

Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Stadig flere dager med ekstremvær er utfordrende for reiselivet. Men det kan også være en mulighet.
Norsk reiseliv leter etter muligheter til å utvide sesongen, der helårsturisme er en drøm for mange. Kan man lykkes når stadige stormer og uvær herjer?

Spørsmålet er også: Hvorfor er det så få som ser mulighetene i å selge dårlig vær?

Spennende uvær

Klimaendringene fører til et våtere og villere klima, og værtopper som storm, stiv kuling og medfølgende høye bølger kommer oftere enn før. Etter stormer kommer også bølger som dominerer i mange dager. Og dette , så turister vil uansett få anledning til mange spennende opplevelser. 

Og skulle stormen svikte så er et få eller ingen turister som er skuffet over finvær, en kajakktur eller den spennende jakten på muslinger og sjødyr i strandkanten. 

Spektakulære naturskjønnheter

Norge har en dramatisk og vakker kystlinje med majestetiske fjorder, høye klipper, og åpne havområder som gir et fantastisk bakteppe for storm watching. Stormene kan skape imponerende bølger, kraftige vindkast og imponerende lynopptredener, som tiltrekker naturelskere og eventyrlystne reisende.

Ha utstyret klart. Det er på tide med storm watching i Norge. Foto: Odd Roar Lange

Unike opplevelser

Storm watching gir også de besøkende en sjanse til å oppleve naturens rå kraft på nært hold. Det kan være en spennende og minneverdig opplevelse å se og høre stormen rase langs kysten, og det gir en følelse av ydmykhet overfor naturens krefter. Har du opplevd en natt eller dag ute ved kysten, når uværet raser rundt hushjørnet, da glemmer du det aldri.
Og dette er noe gjestene gjerne vil betale for. Så får det samtidig være vertskapets rolle å sørge for at gjesten får en trygg og guidet tur ut i naturen.

Foto: Odd Roar Lange

Økonomisk vekst

Storm watching som en reiselivsaktivitet kan bidra til økonomisk vekst i regioner langs Norges kyst. Det kan tiltrekke flere turister, som igjen kan øke etterspørselen etter overnatting, restauranter og andre tjenester, noe som kan gavne lokale næringsdrivende. Altså en vei mot helårsturismen som mange drømmer om.

Året-rundt aktivitet

Stormer oppstår ikke bare om høsten og vinteren. De oppstår året rundt, så storm watching kan være en attraksjon både om sommeren og i de kalde vintermånedene. Dette kan bidra til å jevne ut turistsesongen og gi en kontinuerlig inntektskilde for lokalsamfunnene.

Å utnytte muligheten til storm watching er også en mulighet til økt bevissthet om klimaendringer. Storm watching kan også bidra til å øke kunnskapen om hvordan klimaendringer og innvirkningen på værforhold gir ekstreme værfenomener. Dette kan i neste omgang føre til økt støtte for miljøvern og bærekraftige tiltak.

Kortreist ferie

Stor watching er selvsagt ikke bare for langveisfarende tilreisende. I tillegg til å tiltrekke turister, kan storm watching også være en spennende aktivitet for lokale innbyggere. Det gir dem muligheten til å utforske og sette pris på den vakre norske naturen på en ny måte, og det gi reiselivet en fin anledning til å ha temaarrangement med lokalmat og historiefortelling.

På de britiske øyer er arbeidet med å selge storm og uvær kommet godt i gang. Mens Norge, med en ev verdens lengste kystlinjer, foreløpig henger etter. Bare i lite grad er storm watching utnyttet som kommersiell aktivitet.
Kanskje er dette høsten da det blir en forandring på dette?

Foto: Odd Roar Lange

 Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.