Slik kommer jeg alltid raskest gjennom sikkerhetskontrollen

To spesielle minutter er avgjørende.

God planlegging er viktig for at det skal gå kjapt i sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Flyreiser kan for mange være en stressende reiseform selv om det også er er rask og effektiv måte å reise på.
Det er mange ting som skal huskes på, og dersom man glemmer noe kan det få store følger.
Det starter gjerne allerede ved innsjekkingen på flyplassen hvor man skal finne igjen billettbestillingen, pass, referansekoder og annet. Deretter merke kofferten på riktig måte og forsikre seg om at den sendes av gårde på bagasjebåndet.
Deretter venter sikkerhetkontrollen, som til tross for at den har vært der i mange år, kan få mange til å kjenne at pulsen stiger.

Særlig når det ser ut som endeløse køer som bare sakte sniker seg fremover.

For det første: at køen er lang betyr ikke at den nødvendigvis tar lang tid. Det kan derfor være greit å finne ut hvor lang til det tar før man er gjennom.
Moderne flyplasser opplyser hvor lang ventetid du må regne med i sikkerhetskontrollen. Dette gjør de via oppslagstavle i avgangshallen, via app eller flyplassens nettside.

Slik kan det se ut hvis du leter på flyplassens hjemmeside. I dette tilfellet Oslo lufthavn.

Forarbeidet

Arbeidet med å komme raskt gjennom sikkerhetskontrollen starter allerede hjemme, før reisen har startet.
Jeg tar med så lite toalettsaker som mulig, og alt som er flytende eller smørbart legges i en gjennomsiktig pose som ikke rommer mer enn 1 liter. Jeg tar med meg noen slike fra flyplassen, og har et lite lager på to-tre poser hjemme. Så jeg er sikker på at jeg har de på plass til neste reise.
Denne posen legger jeg lett tilgjengelig i håndbagasjen slik at den er lett å finne frem i køen frem til sikkerhetskontrollen.
Jeg sørger også for å reise med klær og sko som har lite metaller i seg, for å hindre at det slår ut i metallsøkerslusa som man må gjennom.

Håndbagasje

Jeg reiser aller helst kun med håndbagasje. En Samsonite trillekoffert som er innenfor flyselskapenes grenser.
Med håndbagasje slipper jeg å tenke på at kofferten min kanskje ikke kommer frem. Enda et stressmoment mindre. Og det krever at jeg pakker klokt, slik at jeg klarer meg med mindre bagasje enn jeg ellers ville tatt med. Jeg tar alltid med en flatpakket bag i denne kofferten, dersom jeg skulle gjøre innkjøp på reisemålet som gjør at kofferten blir for liten til hjemreise. Jeg sjekker gjerne inn denne på hjemturen, da det ikke er så sårbart å komme hjem en dag eller to før kofferten.

I kofferten har jeg pakket fire gjenstander som alltid er veldig lett tilgjengelig. Mac, Ipad, kamera og posen med toalettsaker. Disse finner jeg frem før jeg entrer køen før sikkerhetskontrollen.
Samtidig pakker jeg ned nøkler, lommebok, ytterjakke, lue etc. Dette er to avgjørende minutter for at resten av sikkerhetssjekken skal gå raskt.

Velg riktig kø

Jeg reiser aller helst med billett som gir prioritert boarding i flyet og adgang til fast-track-slusa i sikkerhetkontrollen. Men det er ikke alltid jeg bruker sistnevnte. I rushtrafikken for forretningsreisende er det ofte lengre kø i fast-track-slusa enn de øvrige. Så skal det sies at forretningsreisende ofte er mer erfarne reisende og tar med seg mindre håndbagasje som skaper forsinkelser.
Men i noen tilfeller velger jeg heller en av de andre slusene. Dersom jeg jeg kan unngå køene med mange barnefamilier, med reisende som trenger assistanse og reisende som ser uforberedt ut, så er det mye tid å spare.

Din handling avgjør

Som du skjønner: Den raskeste veien gjennom sikkerhetskontrollen handler oftest om hvor godt forberedt jeg selv er, ikke bare om utenforliggende årsaker.
Lykke til neste gang - og god reise.

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.