Norsk hotell inn på toppliste - et halvt år før åpning

Ytri på Træna blir nytt norsk medlem i Relais & Châteaux

Slik blir det nye hotellet på Træna. Foto: Ytri

(ODD ROAR LANGE): Det skjer noe ytterst i havgapet på Helgelandskysten. Midt blant tindene, værskiftene og et av Norges eldste fiskevær, ligger Husøy i Træna.
Her lever rundt 400 innbyggere tett på tradisjonene som har formet livet langs kysten i århundrer. Nå får øyriket et nytt prosjekt som allerede vekker oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

Ut mot havet

Ytri Island Retreat åpner i 2026 og er nå tatt opp som nytt medlem i Relais & Châteaux. Det gir både hotellet og Træna en plass i et verdensomspennende fellesskap av steder som løftes frem for sitt vertskap, sin lokale tilhørighet og sitt arbeid med natur og kulturarv. Navnet Ytri er hentet fra det norrøne ordet for ytterst, og det passer godt for et hotell som legger seg helt ute mot storhavet.
Relais & Châteaux er en internasjonal forening av små, uavhengige luksushoteller og gourmetrestauranter. Organisasjonen ble startet i Frankrike i 1954 og består av håndplukkede steder som utmerker seg med vertskap, lokal forankring, særpreg og høy kvalitet. Medlemskap gis kun etter strenge vurderinger og fungerer som en garanti for unike opplevelser, god mat og sterk lokal identitet.

Ny redaktør

Etter en grundig prosess med over 80 søknader ble Kine Willumsen tidligere ansatt som hotelldirektør for Ytri Island Retreat. Hun har 15 års erfaring som hotelldirektør og kommer fra stillingen som direktør ved Quality Hotel Ramsalt i Bodø, hvor hun har vært siden åpningen for fem år siden.
Før det ledet hun Thon Hotel Nordlys i ti år. I år ble hun kåret til årets General Manager i hele Strawberry-konsernet, og i 2024 ble hun også utnevnt til årets General Manager i Quality-kjeden.
Ifølge styreleder Mikael Forselius var ansettelsen dette en viktig milepæl for prosjektet, og han ser frem til et tett samarbeid for å etablere Ytri som ett av landets beste hoteller.

Fiskebuer og kystbygg

Hotellet er utviklet av Vardehaugen arkitekter sammen med Bonaparte Interiør. Inspirasjonen er hentet fra tradisjonelle fiskerbuer og kystbygg, med en bærekraftig trestruktur som glir inn i terrenget. Store vinduer åpner mot havet og den karakteristiske Træna-naturen. Ytri får 38 rom og suiter, alle med et rolig og minimalistisk nordisk uttrykk.
Fra loungene får gjestene panoramautsikt mot havflatene og fjellkonturene rundt øyriket. Kjøkkenet skal være sesongbasert og lokalt forankret, med råvarer fra regionen og daglig fangst som utgangspunkt for menyen.

Nyskapende satsing

Kine Willumsen beskriver prosjektet som en av de mest nyskapende satsingene i norsk reiseliv. Hun peker særlig på beliggenheten ytterst i havet og kombinasjonen av høy kvalitet, særpreg og tydelig bærekraftstanke. Hun mener potensialet for å trekke både norske og internasjonale gjester er stort, og ser frem til å utvikle hotellet sammen med eierne og lokalsamfunnet.

Nye medlemmer

Nå som hotelldirektøren er på plass, er rekrutteringen av øvrige ledere og nøkkelpersonell i full gang. Planen er å åpne dørene i april eller mai 2026.
Med opptaket i Relais & Châteaux føyer Ytri seg inn i et internasjonalt fellesskap som i år har ønsket 34 nye medlemmer velkommen, hvorav 14 ble presentert den siste runden.
Felles for dem er at de bygger opplevelser rundt lokale røtter og naturressurser. For Træna betyr dette økt synlighet og et nytt reisegrunnlag ytterst i havgapet.

Ut på tur

På Træna og de andre øyene på Helgelandskysten handler det om å være til stede i naturen.
På Ytri planlegges aktiviteter som vandringer, båtturer, naturguiding, rolig velvære og sesongbasert hvalsafari. Det skal være et sted der gjestene får kjenne på stillheten, nærheten til havet og det langsomme tempoet som kjennetegner livet på Træna.
Hotellet skal med andre ord bidra til den samme balansen som øyfolket har levd med i århundrer.

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.
Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.