Hvor mye kontanter bør du ha med på utenlandsreisen?
Dette kan redde deg fra trøbbel og heller gi deg gode muligheter
Veksle alltid til små sedler slik at du har til tips og kioskbesøk mm Foto: Odd Roar Lange
(ODD ROAR LANGE): I Norge kan du klare deg uten kontanter i både uker og måneder. Betalingsmulighetene med kort, mobiltelefon, klokke og vipps finnes nær sagt alle steder. Men hva med utlandet? Her er det mange som har fått en stor overraskelse når de kommer til betalingen. De tar bare kontanter. Og man er i trøbbel.
Hvor mye kontanter det er lurt å ha med på en utenlandsreise, avhenger av flere faktorer, som reisemål, reiselengde, betalingsmuligheter på stedet og personlig komfortnivå. Men her er mine generelle råd:
Hovedregelen
Ta med nok kontanter til å dekke de første dagene – for eksempel til transport fra flyplassen, måltider, småkjøp og tips. Typisk beløp er mellom 100 og 300 dollar er et godt utgangspunkt for de fleste reisemål i Europa eller Sør-Amerika.
Land med dårlig kortinfrastruktur
Skal du reise til mindre utviklede land, eller små øyer, visse asiatiske eller afrikanske land.
Her kan det være lurt å ha mer kontanter. Trolig opp mot 700 dollar. Husk å ha lokal valuta.
Men igjen kommer det an på om du skal bo på moderne hotell tilknyttet internasjonale kjeder eller om du skal bo i en større by med god tilgang på minibanker.
Land hvor kortbruk er utbredt
I Vest-Europa, USA, Japan, Australia: Du trenger mindre kontanter, siden nesten alt kan betales med kort eller mobil. Her holder det lenge med 100 til 200 euro/dollar holder ofte lenge.
Noen smarte tips
Unngå å bære alle kontanter og koert på ett sted – fordel kontantene på forskjellige lommer, vesker eller en pengesikkerhetsbelte.
Bruk minibanker ved behov, men sjekk gebyrer på forhånd. Bruk bare minibanker som er tilknyttet ordinøre banker, ikke kostbare minibanker på turist-torg etc.
Ikke glem at noen banker lar deg bestille utenlandsk valuta hjemme før avreise. Dette er ofte billigere enn vekslingskontorer på flyplasser.
Etter reisen
Ikke veksle euro eller dollar tilbake til norsk valuta, med mindre du er sikker på at du aldri får bruk for dem igjen. Vekslingskursen mot norske kroner er ofte så dårlig at det er bedre å ta vare på pengene til neste reise.
Om The Travel Inspector:
Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.
Om Odd Roar Lange:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.