Betale for hotellfrokosten? Ja, takk
Dette er er en god idé. Og her er hvorfor
OPP MED STANDARDEN: Skal de ta seg ekstra betalt for frokosten så må kvalitet og servering opp flere hakk. Foto: Odd Roar Lange
(ODD ROAR LANGE): Frokosten er en viktig del av hotelloppholdet for mange gjester. Men er det fornuftig at den skal være inkludert i romprisen?
Nei, mener Nordens største hotellaktør, Scandic. De har allerede tjuvstartet ordningen med å ta ekstra betalt for frokosten enkelte steder. Etter å ha testet betalingviljen for frokost gjennom våren har den børsnoterte svenske hotellgiganten bestemt seg: fra august rulles ordningen ut over hele scandicnettverket.
Nyheten ble først kjent gjennom SVT Nyheter. Og rullet straks videre gjennom skandinaviske medier. I Norge ble den tatt i mot med en heller kald skulder i de fleste omtaler.
Se til utlandet
Å ta betalt ekstra for frokosten er en kjent modell over hele verden. Men i Norden har dette stort sett vært forbeholdt hotellene på øverste nivå. Der betalingsviljen og erfaringen med internasjonale hotell er større. Her er frokosten som tilbys også flere hakk over det du vanligvis tilbys på hotell i Norden.
Nå skal det med en gang sies at der det én ting som virkelig er forskjellig fra hotell til hotell i Norge, så er det nettopp frokosten. Det kan være fra det aller kjipeste til det aller beste.
Der noen hotell, som Scandic Nidelven og Thon Hotel Svolvær har gjort det til sitt konkurranesfortrinn å servere frokost av ypperste merke.
Høydepunktet
Om frokosten er dagens viktigste måltid er omdiskutert. Men det er mange som synes frokosten er dagens høydepunkt. De kan ikke være den foruten. Ikke hjemme og aller minst på hotell.
Men det er trolig like mange som enkelt og greit hopper over frokosten. De tar kanskje et glass vann, en kopp te eller kaffe, eller venter med alt til lunsj.
Er det greit at de sistnevnte skal betale like mye for hotelloppholdet som de som koser seg med den i timesvis?
Jeg synes ikke det.
Scandic er først ut av de store kjedene med å ta ekstra betalt for frokosten. De andre kommer etter. Foto: Odd Roar Lange
Kommer etter
Scandic er først ute av de store kjedene med å ta betalt for hotellfrokosten. Det er god grunn til å vente at de andre kommer etter. Ordningen har vært diskutert i årevis, men ingen har ønsket å være først ute. Nå tar Scandic én for laget.
Denne ekstrainntekten er viktig på bunnlinja for mange hotell i Norge. Hotell som sliter med lønnsomheten og som trues av å måtte stenge på grunn av lav lønnsomhet.
Derfor skal vi betale
For noen år siden fikk de en kjærkommen ekstrainntekt gjennom tjenester som betalings-tv, betalt internett og høyere takst ved bruk av telefon. Det samme gjaldt inntekt via minibaren. Disse inntektene, kanskje med unntak av enkelte minibarer, er helt borte.
Hotellene trenger å utvikle seg, de bør betale bedre lønn til de ansatte og de bør være bedre på service enn hva mange tilbyr i dag.
Dette koster penger, og disse må komme fra gjestene - eller kunder, som vi også er.
Derfor er ekstra betaling for frokost en god ordning. Den er frivillig og den er forståelig.
Ordningen med å skille prisen på overnatting og frokost i to separate priser er ikke for å gjøre det billigere for oss.
Men for å øke inntjeningen og verdiskaping. Og det er dette som bidrar til å utvikle reiselivet. Det skal vi være glad for - og det må vi som bor i et av verdens rikeste land gjøre. Vi har alltid et valg.
Du venner deg til det
Den kommer også til å bli godtatt, på samme måte som vi har vendt oss til å betale ekstra for sete, rask innsjekking og bagasje hos flyselskapene.
Å betale for hotellfrokosten gir gjestene større mulighet til å kreve hevet standard. Hotellet kan ikke dekke seg bak at frokosten er »gratis», så du får ta til takke med det du får- Og sist ankommet hotellgjest kan kreve at utvalget er like godt som det var ved måltidets begynnelse.
Dette gir gjestene styrkede rettigheter. Så er det opp til oss å bruke den klokt.
Dropp det
Men det er én ting med Scandics frokostmodell som bør skrotes før den er kommet i gang:
Scandics kommunikasjonssjef opplyser til NTB at tillegget for frokost ikke har fastpris, men at prisene er dynamiske og påvirkes av forhold som etterspørsel, sted og tid på året.
– Frokosten tilbys alltid til laveste pris når du booker på forhånd, sier han.
Dette synes å være et uforutsigbart og alt for tilfeldig system.
Det må være mulig for en gjest å ombestemme seg etter ankomst og ønske frokost uten å måtte straffes med en uforutsigbar prisen bestemt av et sinnrikt datasystem.
I verste fall kan det godtas et toprissystem, med én pris ved forhåndsbestilling og én ved etterbestilling - slik vi kjenner det fra flyselskapenes bagasjesystem. Mindre forutsigbart kan det ikke være.
Flere Lokale gjester
Veldig mange hotell tilbyr andre enn hotellets gjester å kunne kjøpe frokost - altså uten å ha overnattet der. Men ordningene er ukjent for veldig mange. Med innføring av separat betaling for frokosten vil dette tilbudet bevisstgjøres hos andre reisende og ikke minst hos lokalbefolkningen.
Det er forståelig at ingen ønsker å betale mer for hotelloppholdet enn de gjør i dag. Men, det er mange gode grunner til allikevel å ønske det nye systemet velkommen.
Om The Travel Inspector:
Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.
Om Odd Roar Lange:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.