7 tips: Slik sparer du penger på storbyferien i London

London er en kostbar by å reise i. Men det finnes noen lure sparetips

(Odd Roar Lange): Ja, visst koster det å ha noen feriedager i Amsterdam. Men kan du disse triksene så kan du spare mye penger som du heller kan bruke på noe annen moro.

Gå gratis på museum

De fleste store museene i London er gratis. Her finner du noen av dem.

Spis gratis

Dra på matmarkedene og få smaksprøver gratis. To av de mest kjente er Borough Market og Camden Market. Her får du vrieklig en annerledes opplevelse i London. Snakk med folk, smak på smaksprøver og kjøp gjerne med deg noe godt hjem.

Sykle nesten gratis

Hvis du vil komme deg raskt rundt i London så kan du låne sykkel for 2 pund. Da kan du bruke sykkelen i 30 minutter før du setter den tilbake i utlånsstativene. Deretter kan du låne en ny sykkel for nye 30 minutter. Dersom du ikke orker denne hop-on-hop-off-ordningen kan du beholde sykkelen og heller betale 2 pund ekstra for de neste 30 minuttene. 

Få tilbake penger på tax free

Last ned Global Blue-appen før du starter shoppingen. Handler du for over 50 pund (per handel) så kan du be om tax free refund-skjema som butikken fyller ut elektronisk for deg. Vis frem appen din i butikken, slik at de får registrert handelen på din konto. Husk å levere kvitteringene til stempling i Global Blue-kontoret på flyplassen før du returnerer til Norge. Noen av de store kjøpesentrene har slike kontor i senteret. Her kan du få stemplet dagens handel.  

Bo i sentrum - spar penger

Kjøp med deg mat og spis på hotellrommet. Foto: Odd Roar Lange

Det kan, når du bestiller, virke som en god idé å finne et hotell utenfor bysentrum. Men sannheten er at du kommer til å bruke mer enn det sparte ved alle transportene til og fra hotellet. Å bo i samme området som du kommer til å tilbringe mest tid er smart. Da kan du også kjøpe med deg litt mat fra en supermarked og spise lunsjen på rommet samtidig som du setter fra deg noen av handleposene.

Bruk Oystercard 

London har et meget godt utbygd nettverk for offentlig kommunikasjon. Skaff deg et Oystercard når du ankommer flyplassen. Fyll penger inn på kortet og bruk dette når du reiser. Smartere check-in og mye billigere reiser.

Ikke gi for mye tips 

Når du spiser ute er det vanlig å gi 10-15 posent tips i London. Men vær klar over at enkelte restauranter allerede har lagt til 12,5 prosent service charge. Da er det selvsagt ikke noe poeng i å tipse dobbelt. Du betaler ikke tips på fast-food eller take-away. Og det er heller ikke vanlig i barer eller puber. I taxien runder man minst av til nærmeste pund (oppover), eller legger til ca 10 prosent.

Derfor bør du gi stuepiken tips.