Drømmeferien i Sverige blir ikke lysere enn dette

Senk skuldrene i svenske glasshus

Glasshus Steneby.                                    Foto:   Jonas Ingman

(ODD ROAR LANGE): Du har kanskje sett bilder av dem, sommerhyttene med store vinduer, glasstak og lyse opplevelser. Nå er de her, i Sverige. Dette er ferieopplevelser du ikke glemmer.
Å koble av fra hverdagens stress og mas, og komme nærmere naturen står høyt på ønskelisten hos de fleste moderne mennesker. Som et svar på dette behovet, introduserte Sverige konseptet 72 hour cabin, en rekke unike glasshytter i Dalslands dype skoger, ikke langt fra grensa til Norge. Nå står hyttene klare for stressede nordmenn, og i år er fire nye hytter satt opp.
I 2017 ble det gjennomført et eksperiment hvor fem mennesker fra ulike steder i verden, og med noen av verdens mest stressende jobber, ble plassert i svensk natur i 72 timer.  

Trivselsmåling

Underveis målte to forskere fra Karolinska Institutet trivselsnivåene deres. Deltakerne fikk bo i spesiallagde hytter av glass for å komme så tett på naturen som mulig, og mot slutten av eksperimentet hadde alle lavere blodtrykk, stressnivå og hjertefrekvens – og de ble i tillegg mer kreative, forteller Visit Sweden i en pressemelding. 
Fiske, fotturer, padling og matlaging over åpen ild, samt overnatting i glasshyttene, med stjernehimmelen rett over hodet –  opplevde deltakerne at hverdagens stress forsvant. Dette bekrefter forskning som viser at det å tilbringe tid i naturen har en positiv effekt på helsen vår.

                                                                                              Foto: Jonas Ingman

Sove under stjernehimmelen

Hyttene er designet av Jeanna Berger, og er gode eksempler på den rene og enkle svenske designen som er kjent og elsket over hele verden. Alle hyttene er tilgjengelig for gjester som trenger en pause og overnatting under «åpen himmel» – også taket i hyttene er av glass, så utsikten er upåklagelig.
I tillegg til de fem opprinnelige 72 hour-hyttene, er det nå satt opp fire nye glasshytter på to ulike steder i det naturskjønne området Dalsland, omtrent tre timer fra grensa på Østlandet.
Hyttene er en måte for både den designinteresserte og naturglade nordmann å kombinere design-overnatting med luksusen av være tett på naturen!

God natt, og sov godt.                                                                                            Foto: Jonas Ingman

God natt, og sov godt.                                                                                          Foto: Jonas Ingman


 –  Både svensker og nordmenn har tradisjonelt tilbragt mye tid utendørs. I dagens samfunn har vi kanskje mistet den daglige kontakten med med vill natur, i tillegg til at vi er pålogget konstant. Å kunne koble helt av, og senke skuldrene omgitt av skogens ro, er for mange den ultimate luksusen, sier Thomas Johansson, landsjef for Visit Sweden i Norge.


Sunne skandinaver

Den skandinaviske tilnærmingen til økt livskvalitet gjennom å være tett på naturen, stemmer godt overens med forskningen: Å være ute gir bedre helse og reduserer stress2. Nitti prosent av alle svensker mener at å tilbringe tid utendørs gir livet mer mening, og nesten femti prosent tilbringer tid i naturen minst én gang i uken. Når vi vet at nittifem prosent av Sverige ikke er bebodd, og at landet kan by på over 100 000 innsjøer, ligger alt til rette for å senke skuldrene og fylle på med positiv energi.

Her finner du hyttene:

De fine sommerkvelder i Sverige                                                                         Foto:  Jonas Ingman

De fine sommerkvelder i Sverige                                                                       Foto:  Jonas Ingman

Henriksholm, Ånimskog
De fem originale glasshyttene, som var en del av 72 hour cabin-eksperimentet, ligger på den privateide øya Henriksholm. Øya kan by på fjell, skog og et yrende dyreliv, og ikke minst er det gode fiskemuligheter for dem som finner roen med en fiskestang i hånden. Både fiskeutstyr, robåt og tips til fine fotturer er inkludert når man booker seg inn her. 
Prisen for oppholdet er ca 6000 kroner for to personer for tre døgn.

Baldersnäs herregård, Dals Långed
Herregården ligger på en frodig halvøy i Laxsjön, ikke langt fra Dals Långed. Det er to glasshytter med storslått utsikt over innsjøen i en frodig, bortgjemt del av parken som omgir herregården. Restauranten, Öjentorps Kök, er sertifisert av En smak av Västsverige, og serverer høykvalitetsmat inspirert av Dalslands villmark. For å virkelig få senket skuldrene, anbefales en tur i badstuen som ligger ved innsjøen.

Dalsland aktiviteter, Dals Långed

Glasshyttene ved Dalsland aktiviteter, ligger rett ved siden av innsjøen Iväg, ikke langt unna Dals Långed. De spektakulære omgivelsene inviterer til å stresse ned, med utsikt over både skog og innsjø. Ønsker man å vandre i naturen finnes det en pilegrimsled som tar deg 10 mil gjennom et variert og naturskjønt landskap. Padletur med kano, en tur på hesteryggen eller en guidet tur i skogen er andre aktiviteter som gir godt påfyll i en ellers hektisk hverdag.

Bestill opphold her 

15 spennende ting du kan gjøre i Sverige i sommer

(Odd Roar Lange): Ta en tidsreise til vikingtiden, kjenn suget i magen i nye karuseller, kom tettere på lokalbefolkningen og gjør deg klar for nye opplevelser til sjøs. Det skorter ikke på familievennlige alternativ når Sverige byr inn til en rekke nye aktiviteter i sommer. Se lista fra Visit Sweden.