Advarer: Ikke lad opp telefonen din på denne måten

Dette må du vite før du reiser.

Vet du at andre kan tappe mobildata når du lader via usb-uttak?          Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange

Vet du at andre kan tappe mobildata når du lader via usb-uttak? Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Kan man trygt lade mobiltelefonen sin via usb-uttak på fly, buss og hotell?
Nei, sier eksperter, som advarer mot skjulte farer. Derfor bør du lese videre.

Vær forsiktig med USB-ladere

Du finner dem på flyplasser, kjøpestasjoner og i offentlig kollektivtransport. USB-uttak er populære for lading, men det er viktig å huske på at USB også er en kanal for elektroniske signaler. Dersom du kobler din mobiltelefon til en ukjent USB-tilkobling, kan informasjon på din mobiltelefon hentes ut. I tillegg gjør USB-ladepunkter det mulig å plassere skadevare på telefonen din.

– Dersom du skal ut på reise og har dårlig batterikapasitet, skaff deg heller en reiselader eller to. Det er et billig og effektivt tiltak, og du unngår å ta en unødvendig høy risiko, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.

Trådløse nettverk er risikabelt

Når du er ute på reise, kan det være fristende å koble seg opp mot et trådløst nettverk. Velger du å gjøre dette, er det viktig at du forstår risikoen det medfører. Et trådløst nettverk gjør det mulig å koble flere datamaskiner sammen uten en fysisk tilkobling i form av kabler. På ukjente trådløse nett har du ingen kontroll med hvem som kan fange opp kommunikasjonen din.
Og vær klar over at hackere kan sitte i en bil like utenfor hotellet ditt, lage et nettverk med hotellets navn, og stjele datainformasjonen din når du logger deg på nettverket.

– Risikoen med et åpent trådløst nettverk er at du aldri vet hvem som er koblet til, og i verste fall avlytter kommunikasjonen din. Du risikerer at din kontakt med venner, kjente, jobben og banken kan bli avlyttet på ukjente trådløse nett, sier Tangen Nilsen, og legger til at du alltid bør bruke 4G dersom dette er tilgjengelig.
Husk at du kan «roam like home» når du er på ferie i Europa/EØS-land.
Følg thetravelinspector på Instagram. Du kan gjøre det her.