Advarer mot terrorangrep på julemarked

Frykter nye terrorangrep mot turister i Europa.

(ODD ROAR LANGE): Hundretusener av turister planlegger å besøke et av Europas mange julemarked de kommende ukene. Mange av dem kommer fra Norge.
Men nå frykter amerikanske myndigheter at terrorister igjen skal slå til midt i førjulshandelen.

Nå advarer de turister mot julemarkedterror i november og desember.

«Rapporterte hendelser i Frankrike, Russland, Sverige, Storbritannia, Spania og Finland viser at den islamske staten irak og ash-sham (ISIS eller Da'esh), al-Qaida, og deres tilknyttede selskaper har evnen til å planlegge og gjennomføre terrorangrep i Europa.», skriver den amerikanske myndigheter i sin nye advarsel som ble oppdatert 16. november og som gjelder til 31. januar.

Terror i Berlin

12 mennesker mistet livet og 49 ble skadd da en lastebil i fjor braste inn i julemarkedet på Breitscheidplatz i Berlin.

Nå frykter amerikanske myndigheter at det skal skje igjen ett eller annet sted i Europa - og de advarer turister som planlegger julemarkedbesøk i Europa.

«I fjor hendte masseulykker på et julemarked i Berlin i desember og en nattklubb i Istanbul på nyttårsaften. Mens lokale myndigheter fortsetter å bekjempe terrorisme, er det amerikanske utenriksdepartementet fortsatt bekymret for risikoen for fremtidige terrorangrep», skriver amerikansk UD.
 

London er en av nordmenns absolutte favoritter. Sikkerheten er høyere enn noen gang.
Foto: Odd Roar Lange

Fredag kveld gikk storalarmen i London da det ble varslet om terror og skyting på undergrunnsbanen ved Oxford Circus. Alarmen viste seg å være å være uriktog og ble raskt avblåst. Men den viser også hvor høy beredskapen er i de europeiske storbyene akkurat nå.

Forsikringen

Dersom du velger å droppe en planlagt reise så du allerede har betalt så kan du ikke regne med å få tilbake pengene - med mindre du har tegnet en egen avbestillingsforsikring. Vanlige reiseforsikringer dekker avbestilling ved sykdom, dødsfall og liknende. Men ikke avbestilling fordi man frykter at noe skal skje på reisemålet. De norske forsikringsselskapene har ved noen anledninger dekket avbestillinger som skjer like etter terrorhendelser. Men dette er et unntak fra de ordinære forsikringsavtalene.

Les mer: UD advarer: Du må være din egen sikkerhetssjef

Varsling ved terror

Norske myndigheter tilbyr alle nordmenn gratis å registrere seg på nettsiden Reiseregistrering når de er på reise i utlandet. På den måten kan du bli varslet ved uventede hendelser, og UD får en bedre oversikt over hvilke nordmenn som befinner seg i aktuelle områder. Utenriksdepartementets reiseinformasjonsside gir deg aktuell og oppdatert informasjon for hvert enkelt land. Her kan du lese hva som er viktig for det landet du skal besøke.

Følg også med på UDs Facebooksider Reiseklar. Disse oppdateres med siste nytt som kan være viktig for deg.

Siden terrorangrep skjer uforutsigbart er det ikke mulig å gardere seg mot alle forhold. Men det er noen tips som kan være nyttig å følge:

Dette skal du gjøre hvis terroren rammer reisemålet

Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no