Her kan du følge The Ocean Race live

Alt du trenger å vite om verdens tøffeste regatta

Foto: The Ocean Race

(ODD ROAR LANGE): Noen av verdens beste seilere er klare. Media og sponsorer er klare. Det samme er hundretusener av tilskuere og millioner av tv-seere rundt om i verden. Jeg snakker om jorda-rundt-regattaen The Ocean Race. Nå er de i gang. Og i juli er det klart hvem som vinner.

Noen husker ergatta som Whitbread Round The World Race som startet i 1973. Norge stilte med båten «Berge Viking» i 1981/82-utgaven av regattaen.

Les mer om historien til regattaen her.

I 2001 skiftet regattaen navn til Volvo Ocean Race - et navn som ble beholdt frem til Volvo ikke fornyet kontrakten i 2019 og det nå heter Ocean Race.

Fram til 2005 ble regattaen holdt hvert fjerde år, og deretter hvert tredje år. Regattaen regnes som en av de mest krevende i seilsporten og ruten har i alle løp gått sør om Kapp Horn.

Norske Aksel Magdahl er med på årets regatta som navigatør i den polske VO65-båten «Wind Whisper Racing Team». Båten vant aller første havneseilas i klassen i Alicante 8. januar.

Norge var med

Racet starter 8. januar med In Port Race i Alicante før IMOCA- og VO65-flåtene drar til Mindelo, Kapp Verde 15. januar på løpets første lange etappe.

Knut Frostad deltok først på «Intrum Justitia« i 1993/94, og deretter som vaktsjef på « Brasil 1» 9 2005/06. Før han ble kaptein på to båter, «Innovation Kvaerner» i 1997-1998 og «Djuice Dragons» i 2001-2002. Og fra og med 2008–09 regattaen og frem til 2019 var han direktør for Volvo Ocean Race.

Kan det bli en norsk båt neste gang?

To klasser

I år er konkurransen er delt inn i to klasser: den 5-sterke IMOCA-flåten vil seile jorda rundt i etapper og konkurrere om «The Ocean Race Trophy», mens de seks båtene VO65 vil seile i etappe 1, 6 og 7, og utgjør de tre etappene av den første utgaven av The Ocean Race VO65 Sprint Cup.

På TV

Eurosport skal sende fra regattaen på norsk tv. Du kan også følge den på The Ocean Race sin ege youtube-kanal.

Du kan selvsagt følge den på ulike sosiale medier
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
TikTok

Foto: The Ocean Race

Kommer til Danmark

Båtene kommer heller ikke denne gangen til Norge. Men regattaen har denne ruta: Alicante (start 15. januar), Kapp Verde (start 25. januar), Cape Town (start 26. februar), Itajai (23. april), New Port (21. april) før de kommer til Aarhus i Danmark i slutten av mai.

Her blir det et storslagent seilshow frem til starten derfra den 8. juni. De seiler til Kiel hvor de seiler forbi havnebyen den 9. juni og legger turen tilbake rundt Skagen og til Den Haag. Herfra er det ny starter den 15. juni og målgang og stor fest i Genova og inshore-race 1. juli.
Det blir naturligvis publikumsvennlige havneseilaser i alle byene underveis. Les mer om tidsplanen her.

Regattaen har stor interesse for seilinteresserte rundt om i verden. Men den er også viktig for reiselivet i de ulike landene og byene. De vil bruke anledningen til å promotere sine regioner som reisemål.

Her kan du lese om lagene.

Og her er alt du trenger å vite om ruta.

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.