Avviser advarsel: - For her er det god plass i sommer

Her kan du få gode opplevelser i sommer

Nei, det er ikke problematisk mange turister på norske reisemål - som her ved via ferrataruta ved Trolltunga .

Nei, det er ikke problematisk mange turister på norske reisemål - som her ved via ferrataruta ved Trolltunga .

(ODD ROAR LANGE) Organisasjonen Norsk Friluftsliv betalte et ukjent beløp en kampanje for å få færre nordmenn til å reise til populære destinasjoner som Trolltunga og Besseggen i sommer. Advarselen kan ha skapt store problemer for reiselivsaktører.
Og nå slår reiselivet knallhardt tilbake mot advarselen. Også i internt i medlemsorganisasjonen er kritikken mot advarsel-kampanjen voksende.
Norsk Friluftsliv advarte blant nordmenn mot å reise til Lofoten. Og denne advarselen er blitt avvist på det sterkeste av det lokale reiselivet i nord.

Oppvask

Mye tyder på at det kan bli oppvask internt i Norsk Friluftsliv etter sommeren. Thetravelinspector.no er blitt kontaktet av flere store medlemsforeninger som tar sterkt avstand fra utspillene fra Norsk Friluftsliv, som gjennom en pressemeldingbonansa av de sjeldne fikk publisert advarsler i et stort antall norske medier.

Det er god plass til alle i Reise-Norge. Også her, som er utsikten fra Gjendesheim. Foto: Odd Roar Lange

Det er god plass til alle i Reise-Norge. Også her, som er utsikten fra Gjendesheim. Foto: Odd Roar Lange

Dette har skapt problemer for reiselivet, som opplever avbestillinger fra turister som frykter at det skal bli kø og overturisme på de mest kjente feriemålene i Norge. Også Gjendesheim Turisthytte ved Besseggen mener at Norsk Friluftsliv har slått falsk alarm.
Og nå er det Trolltunga sin tur:

Trolltunga, den mest spektakulære fjellformasjonen i Norge, er på få år blitt et av våre mest populære turistmål. Men i år er det god plass på fjellet. Prognosene om rekordmange nordmenn på fjellet har ikke slått til, besøkstallene er langt under halvparten av tidligere år.
Akkurat nå har du en eksepsjonell mulighet til en uforglemmelig opplevelse i det praktfulle norske høyfjellet.

– Antall turgåere har økt fra 800 i 2010 til over 80 000 i fjor. De siste årene har 90 prosent vært utenlandske turister, men nå er det jo stengte grenser. En Ipsos-undersøkelse indikerte at 130 000 nordmenn planla å dra til Trolltunga i år. Folk tror kanskje det er stappfullt på fjellet, men det stemmer ikke. Vi har meget god plass. Så i sommer har du en perfekt anledning til å ta turen, sier Åse Marie Evjen, daglig leder for Trolltunga AS.

Trolltunga er populær og har god plass til mange flere i sommer.

Trolltunga er populær og har god plass til mange flere i sommer.

Trolltunga stikker ut fra berget 700 meter over Ringedalsvatnet. Evjen legger ikke skjul på at fotturen dit er lang og krevende.
– Du bør regne 8–12 timer for rundturen, men du får virkelig lønn for strevet. Når du kommer frem får du en praktfull utsikt!

Snøen smelter

I vinter var det uvanlig mye snø i fjellene her, med 4–6 meter snø langs stien. Men nå er nesten all snøen smeltet og sommersesongen er godt i gang. På de få snøflekkene som er igjen kan turgåere gå på godt nedtråkket snø.

Guidet tur – og fjelltur på egen hånd

– Vi anbefaler folk å bli med på guidet tur, sier Evjen. Både Trolltunga Active og Trolltunga Adventures har erfarne guider som sørger for en trygg tur og gir deg innsikt i den unike høyfjellsnaturen oppe ved Trolltunga. Begge selskapene har egen leir oppe på fjellet. Velger du en guidet tur med overnatting, får du også smake på spennende lokale mattradisjoner. Vil du ha ekstra spenning, kan du velge Trolltunga Via Ferrata. Etter en 6 km lang sykkeltur, klatrer du oppover fjellsiden til Trolltunga!

– For erfarne vandrere er det også mulig å gå fjellturen på egen hånd. Stien til Trolltunga er godt merket, men det er viktig at du er forberedt. Du må være i god fysisk form og ha skikkelig med utstyr, understreker Evjen.

Tryggere i fjellet

– Vi har forbedret stien slik at det er enklere å gå. Det er nå tilbud om skyttelbusser opp til Mågelitopp som gjør turen 8 km kortere. Vi har også bygget to nødbuer hvor turgåere kan søke ly i uvær.

Fjellvaktene våre gjør en stor innsats for å passe på turgåerne, og de gir god assistanse når det er nødvendig. For eksempel ved å gi en matbit og god oppmuntring til de som er utmattet, gi plaster til gnagsår, teipe en forstuet ankel eller følge turgåere trygt ned igjen.

– Det viktigste er god informasjon. Vi har jobbet mye med å fortelle både nordmenn og utenlandske turister hvordan de skal kle seg, og hva de trenger av mat og drikke for en så lang fjelltur. Hver dag forteller nettsiden vår hvilket vær folk kan forvente. Parkeringsvaktene våre ser turgåerne an. De tar en prat med folk med dårlig fottøy og som kommer uten ryggsekk og kanskje bare med mat i plastpose. Da oppfordres de til å kjøpe eller leie utstyret de trenger, før de tar fatt på den 28 km lange rundturen.

Koronatiltak

I disse tider har vi spesielle tiltak mot koronaviruset. På fjellstiene er det god plass og lett å holde trygg avstand. Oppe ved Trolltunga har vi satt opp to Antibac-stasjoner. Disse brukes før og etter folk klatrer de få trinnene ned til selve Trolltunga.

– Naturligvis ønsker alle et bilde av det magiske øyeblikket da de står på Trolltunga. I år har det nesten ikke vært fotokø. Slå gjerne av en prat med andre turgåere. Da får du sikkert høre interessante historier og vite om de andre flotte attraksjonene i området vårt, som Dronningstien i Lofthus og Sidersafari med fjordcruise. Vi anbefaler overnatting i Odda både før og etter turen til Trolltunga, slik at du er uthvilt og har god tid.

– Hvis du drømmer om å ta turen til Trolltunga, er det nå du bør dra. Og ta med gode venner! oppfordrer Evjen.