Nå innfører Barcelona ny lov for å begrense turismen

Nå innfører Barcelona ny lov for å begrense turismen

Sommer-OL i Barcelona skulle lokke flere turister til byen. Det gikk ikke helt som planlagt.

barcelona-thetravelinspector

(Odd Roar Lange): Turiststrømmen til Barcelona går på helsa løs. Nå skal det tas drastiske grep.

Byrådet i Barcelona har vedtatt en ny lov som skal regulere mengden av utleiesenger i byen. Dette innebærer blant annet at planer om bygging av nye hoteller i turistområdene legges på is. 
Barcelona regnes i dag å ha 75.000 hotellsenger og undt 50.000 senger i godkjente turistleiligheter.
I tillegg regner myndighetene med at det er omkring 50.000 ulovlige utleiesenger - og utrolige 17.000 leiligheter er blitt omgjort fra privatbruk til overnatting for turister.

Boligmangel

Dette har ført til og har ført til en økende bolig mangel og Barcelona har noen av de høyeste leieprisene i landet.

Nå innfører Barcelona altså en lov som skal begrense at enda mer av byen gjøres tilgjengelig for turister gjennom utleieleiligheter og hoteller i byen. Dette gjøres i et desperat forsøk på å slå ned på overdreven turisme, og myndighetene regner med at loven vil gi virkning fra 2019. 
Planen er å dele byen inn i flere ulike soner og at det lages ulike grenser for antall turistovernattinger i hver av disse.

OL ble turistmagnet

Barcelona var vertskap for sommer-OL i 1992 og arrangementet ble naturligvis bruke av turistmyndighetene for alt det var verd. De ønsket flere turister til byen. Og de fikk det som de ville - og mer enn dét.

Antall innbyggere i Stor-Barcelona har passert 5,3 millioner og har vært jevnt økende. Spesielt de siste seks årene. Og samtidig har det vært en konstant strømmen av besøkende som har ført til et stort press på boligsituasjonen og hverdagen til de fastboende, skriver CNTraveler.

Uenighet

Barcelona besøkes av 32 millioner turister hvert år, men vi bare åtte millioner av dem overnatter i byen. 
I fjor startet Barcelona arbeidet med å innføre en turistskatt for dagsbesøkende.

Talsmenn for byrådet sier at den nye loven, den spesielle urbane planen for turistinnkvartering (Peuat), vil føre til en høyst nødvendig regulering i Barcelonas turistindustri, mens kritikere hevder det vil kvele etablering av arbeidsplasser og hindre økonomisk vekst.
 

Slik reddet SAS håndballgutta i Paris

Slik reddet SAS håndballgutta i Paris

Dette er verdens 50 fineste byer

Dette er verdens 50 fineste byer