TV-tøffingen brast i gråt. Nå er turboka med de gode historiene her

Er dette årets vakreste reisebok fra Norge?

Fra boka Norges vakreste eventyr.                                                 Foto: Matti Bernitz

Fra boka Norges vakreste eventyr. Foto: Matti Bernitz

I 32 sesonger har TVNorge sendt tur- og reiseprogrammet 71° nord. For de fleste er turen fra Lindenes til Nordkapp langt over det man er fysisk og psykisk i stand til å gjennomføre. Allikevel har tusenvis av nordmenn sittet i stoler og sofaer og drømt seg bort, til en turopplevelse de gjerne skulle hatt. I 71° nord-deltagernes fotspor.

Nå er en rekke av de fineste - og tøffeste - etappene kommet i bokform. Samlet mellom to stive permer i boka «Norges vakreste eventyr».
Med tekst, bilder, kart og rutebeskrivelse - slik at det er mulig for andre å få sin drøm oppfylt.
Det er Matti Bernitz Pedersen som står bak boka, som er i alt annet enn hendig turformat.
Her snakker vi om en såkalt coffee-tablebook, eller praktbok, der det heldigvis er gitt god plass til flotte og stemningsskapende bilder. Forfatteren har siden 2010 vært stillbildefotograf på i alt 23 av 71° nordproduksjonene - så langt. Og har derfor innsikt og kunnskap om et av Norges mest populære turprogram.

Er dette årets fineste reisebok i fra Norge?
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector

Dette skjedde

Du får være med bak scenen og høre litt om hva som egentlig skjedd, og hvordan deltakerne tok det. Om da tøffingen Jon Almaas brast i gråt på flyplassen, om da Ole Martin Årst tok sitt livs klatretur, om uværet som stoppet tv-produksjonen - og mye, mye mer.
2500 km er mye triveligere og mye mindre slitsom når man leser om dem i en bok. Men turopplevelsene er så inspirerende presentert at de bør friste mange til å legge ut på sin ekspedisjon, selv om de bare velger en bitteliten del a turen. For eksempel en dagstur til Snøhetta, over Aursjøvegen, en padletur på Helgelandskysten, brevandring eller grottetur. Boka er full av fine turer, gode øyeblikk, historiefortelling og ekstreme opplevelser. Her er noen for (nesten) en hver smak. Og du legger selv om hvor tøff turen skal være - eller om du bare vil lese om andres opplevelser.
Jeg kommer aldri til å melde meg på 71° nord. Men jeg kommer til å kose meg mange ganger med boka - og bruke den som inspirasjon for meg selv om andre.

Jon Almaas er en tøffing på tv. I boka får du lese hans egen historie.     Foto: Matti Bernitz

Jon Almaas er en tøffing på tv. I boka får du lese hans egen historie. Foto: Matti Bernitz

Flotte bilder - flotte reiser

En bok som dette fortjener gode bilder. Og en lang rekke fotografer har, i tillegg til Matti Bernitz selv, stilt flotte bilder til disposisjon. I tillegg kan du se deltagernes rute på et kart. Og selvsagt kommer korte og informasjonsrike tekster som skaper reise- og leselyst.I tillegg til historier fra tv-opptaket er det også historie som binder fortid sammen med nåtid.
Mange av turene er for krevende for «folk flest». Men en ekstra pluss for at forfatteren kommer med andre og spennende turforslag i samme område. Du får tips om hvordan du kan komme deg til samme område uten å gå hele veien til fots. Du kan ta buss, bil, fly eller båt. Eller en kombinasjon av dette.

Fra boka Norges vakreste eventyr.                                                         Foto: Matti Bernitz

Fra boka Norges vakreste eventyr. Foto: Matti Bernitz

Planlegg din egen reise nå

Det er lett å bli begeistret og inspirert av TV-serien 71° nord. Men du får minst like mye inspirasjon av boka Norges vakreste eventyr.
Og med tanke på at også 2021 kommer til å bli et reiseår der nordmenn skal tilbringe ferietid i Norge, så kommer denne boka som en kjærkommen inspirasjonskilde. Den. anbefales gjerne
PS: Turtipsene stanser ikke på Nordkapp, men tar også en avstikker til vakre Longyearbyen og Svalbard.
For reiseglade er det mye å glede seg til.

Skjermbilde 2020-10-24 kl. 16.10.55.png

Bokomtale:

Norges vakreste eventyr - fra Lindesnes til Nordkapp
Forfatter: Matti Bernitz
311 sider - innbundet
Kolofon forlag
ISBN: 978-82-300-2074-6
Veiledende pris: kr 499