Bookingfelle skaper trøbbel for nordmenns norske feriedrøm

Dette ødelegger for nordmenn som vil på drømmeferie

Lofoten pekes på av mange som sommerens store favoritt. Her er Reine i Moskenes kommune.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Har du forsøkt å bestille hotellrom på de mest populære feriestedene i Norge de siste dagene. da har du kanskje opplevd at alt er utsolgt. I alle fall hvis du går via bookingsider for Booking.com, Hotels.com og Expedia, for å nevne noen.

Dette er virkeligheten

Men nettsidene forteller ikke hele sannheten. Et betydelig antall av bookingene er gjort av utenlandske turoperatører eller enkeltkunder fra utlandet. Og nå har reiselivsbedriftene havnet i en vanskelig skvis.
De eller færreste, om noen, tror at norske myndigheter vil tillate utenlandske turister å komme på ferie i sommer. Dermed kommer bookingene til å bli avbestilt. Men så lenge myndighetene ikke har lagt ned utenlandsforbud langt frem i tid så avventer bestillerne situasjonen. De risikerer ikke å tape noe som helst så lenge de avbestiller 45 dager før ankomst for grupper og 14 dager før ankomst for enkeltkunder.

Dette gjør bransjen

- Det gjelder sommerbookingen, der utlendinger allerede har «blokkert» rom og leiligheter, men vi vet at de sannsynligvis ikke kommer - samtidig oppleves det som fullt for nordmenn. Hvordan håndterer du denne situasjonen hos dere, Ola Skjeseth ved Svinøya Rorbuer i Lofoten?

-Enkelt vi peiser på og overbooker, der hvor vi ikke får tak i vedkommende. Vi må jo ta noen sjanser i livet for å overleve. Men det tikker inn avbestillinger hver dag fra utlandet nå. Vi håper nå at regjeringen kan begynne å bli mer tydelig. Den ene statsråden oppfordrer til Norgesferie, den andre statsråden sier man må unngå fritidsreiser. Hadde vært et eventyr om vi kunne fått et tydelig signal på hvordan vi kan få drifte og om grensene åpner og karantene reglene vil bli opprettholdt eller lempet på.

- Det er en utfordring og vi håper at vi snart får en avklaring, sier hotellsjef Lisa Blom hos Nyvågar Rorbuhotell i nabobygda Kabelvåg.
Med 60 rorbuer er stedet ettertraktet hos mange norske familier. Men først må de få vite om utlendingene helt sikkert ikke kommer.
- Vi har laget en venteliste og regner med at de som står på denne, fra Norge, skal få innfridd sitt ferieønske. Vi ønsker dem veldig velkommen til os, sier Lisa Blom, som tror på en travel sommer.
Det gjør de også på Sørlandet:
-De fleste jeg har snakket med (hoteller og campinger) har allerede fått avbestillinger fra utlandet og har god trøkk fra Nordmenn som vil til Sørlandet i sommer, sier Elisabeth Høibo, markedsansvarlig for Usus, som er en næringsklynge for kultur-, opplevelses- og reiselivsbedrifter på Sørlandet og i Telemark.

Dette skal du gjøre

Unngå å bruke eksterne bookingsider når du bestiller ferie i sommer. Ta kontakt direkte med overnattingsstedet per telefon. Da får du også vite om det virkelig er fullt, eller om det bare skyldes manglende avbestillinger fra utlendinger. Be om å få bli satt på en venteliste. Da kan feriedrømmen være sikret. Og samtidig sørger du for at alle pengene du betaler havner hos overnattingsbedriften og at ikke 25 prosent ender som provisjon hos bookingselskapet. Disse pengene unnslipper beskatning i Norge.

Tror på utlendingene

Novasol, som er den største formidleren av utleiehytter i Norge tror fortsatt at utenlandske turister kommer til sommeren. Foto: Novasol

-Utlendinger har booket hus, hytter og leiligheter i Norge for sommeren, og det ser dermed fullt/utsolgt ut mange steder. Men - vi vet at de trolig ikke kan komme på grunn av koronasituasjonen. Hvordan håndterer dere i Novasol situasjonen slik at at utleieobjektene blir frigjort for norske leietakere, Pia Buen, landsjef for Novasol Norge?

-Vet vi med sikkerhet at de utenlandske turister ikke kan komme til sommer?
Pr i dag er grensene inn til Norge delvis stengt frem til 16. mai, og hva som skjer etter det vet vi foreløpig ikke, svarer Buen og fortsetter;
- Det vi opplever er at noen av de utenlandske turister faktisk kommer, enten fordi de allerede er i landet eller fordi de skal gjøre en jobb her. Vi følger daglig utviklingen tett og kontakter aktiv kundene i forkant av deres opphold, hvor de får tilbud om å booke om til valgfritt hus, land eller periode, hvis de ønsker det. For hver dag som går, åpnes Europa opp mer og mer, og myndighetenes restriksjoner endres fortløpende.
Derfor kan det godt hende at de utenlandske bookingene i sommer lar seg gjennomføre, og det er jo ikke noe bedre enn det. Bookingene kanselleres fortløpende etter hvert som kundene avbestiller. Straks en booking er kansellert i vårt system, vil perioden frigis i kalenderen på vår hjemmeside, slik at kunder (folk) bosatt i Norge kan bestille eller booke om til, avslutter Pia Buen i Novasol.