Kokkekampen som ble hele øyas store folkefest

Gastronomi, stjernekokker og kortreist mat i sjarmerende havneidyll – nå dobles folkefesten på Bornholm.

(ODD ROAR LANGE) Gudhjem, en liten fiskerby med under 750 innbyggere nordøst på den danske øya Bornholm, forvandles den nest siste helgen i juni til hele Danmarks kulinariske hovedstad. Da går matfestivalen Sol over Gudhjem av stabelen – i år for 16. gang. Og initiativtager og festivaldirektør Mikkel Marschall har større ambisjoner enn noen gang.

Mikkel Marchall, grunnlegger og direktør av Sol over Gudhjem er klar for 16. gang. Foto: Merethe Maurland

Folkefesten

Fra 19. til 21. juni 2025 utvides arrangementet til å bli en fullverdig tredagers matfestival. Her møtes toppkokker, dessertmestere, matprodusenter og tusenvis av matglade gjester til en gastronomisk folkefest med alt fra konkurranser og pop-up-restaurant til livemusikk og markedsboder.

- Vår ambisjon er å gjøre dansk gastronomi tilgjengelig, inspirerende og inkluderende. Sol over Gudhjem er en hyllest til dansk gastronomi – gode råvarer og håndverk – og et sted der både bransjefolk og matglade dansker møtes, spiser sammen og koser seg, sier Mikkel Marschall, grunnlegger av Sol over Gudhjem.

Konkurransen følges tett av publikum som får komme tett på scenen. Foto: Odd Roar Lange

Kortreist i verdensklasse

Sol over Gudhjem har gjennom årene blitt et symbol på kortreist kvalitet. Festivalen har vært en viktig årsak til veksten av lokale matprodusenter på Bornholm – og inspirasjonskilde for både restauranter og matentusiaster i hele Norden. I sentrum står de bornholmske råvarene, og matmarkedet byr på alt fra ost og øl til rabarbrabaserte nyheter og håndverksprodukter.
Et høydepunkt i år er sommerølen Sunshine Wit, utviklet av «husbryggeriet» Jacobsen i samarbeid med festivalen, basert på bornholmsk rabarbra, forteller Mikkel Marchall.

Vinneren av hovedkonkurransen i Sol over Gudhjem 2024 var den estiske kokken Artur Kazaritski. Han tok seieren for andre år på rad og ble dermed en av få som har vunnet konkurransen to ganger, sammen med profiler som Henrik Jyrk og Kenneth Toft-Hansen. Foto: Odd Roar Lange

Kokker på stjernekurs

Selve kokkekonkurransen går av stabelen lørdag 21. juni. Her kjemper fire av Danmarks mest profilerte kokker om heder, ære og gastronomisk legendestatus. Deltakerne skal lage både forrett og hovedrett – først med en mystisk råvarekasse, og deretter med egne signaturretter utviklet over to måneder.

Kaffeklubben er navnet på konkurrens VIP-klubb. Den møtes flere ganger i året for å holde kontakten mellom medlemmene. Foto: Odd Roar Lange

Årets deltakere er:

Allan Schultz (Parsley Salon)
Hampus Risberg (Punk Royale)
Trille Lassen (Alchemist)
Nicolas Min Jørgensen (Restaurant Tri)

Samtidig får dessertkunsten sin egen hovedscene for første gang. Her konkurrerer fire lag med både danske og internasjonale konditorer. De skal blant annet lage en pre-dessert fra en ukjent «Mystery Box» – og en signaturdessert med tilhørende drink.
Dessertkonkurransen har disse deltagerne:
Claus Henriksen og Gunnar Karl Gislason – Claus, kjøkkensjef på Mota i Odsherred, stiller til dessertkonkurransen sammen med Gunnar, kjøkkensjef og eier av Dill i Reykjavik, som blant annet har satt Island på det gastronomiske verdenskartet.
Andreas Tancula Møller og Sandra Kjeldsen – Andreas, Executive Head Chef på Admiral Hotel og tidligere vinner av hovedkonkurransen i Sol over Gudhjem i 2021, deltar i år i dessertkonkurransen sammen med Sandra, sjefskonditor på Admiral Hotel.

Foto: Sol over Gudhjem

Dak Laddaporn Wichangoen og Rene Mammen – Dak, tidligere kjøkkensjef på Kiin Kiin og vinner av MasterChef Danmark, stiller sammen med Rene, kjøkkensjef og eier av Substans. Begge konkurrerte i hovedkonkurransen under Sol over Gudhjem i 2018, hvor Dak gikk av med seieren. Nå står de side om side i dessertkonkurransen.
Artur Kazaritski og Freja Krarup – Artur, soussjef på Geranium og tidligere vinner av hovedkonkurransen i Sol over Gudhjem både i 2023 og 2024, skal nå prøve seg i det søte kjøkkenet. Han danner par med Freja Krarup, sjefskonditor på Hotel d’Angleterre.

TV-sendingen fra konkurransen går direkte på tv. Og Sol Over Gudhjem følges hvert år av internasjonal presse. Foto: Odd Roar Lange

Restaurant All-Stars – årets store nyhet

Midt på havnen i Gudhjem åpner en helt ny pop-up restaurant: Restaurant All-Stars. Her får publikum muligheten til å smake menyer signert tidligere konkurransedeltakere fra festivalens historie.
Restaurant All-Stars byr på retter signert noen av Danmarks fremste kokker. Blant dem finner vi Søllerød Kro ved Brian Mark Hansen, Frederiksminde ved Jonas Mikkelsen, Hos Fischer ved David Fischer, Dining by Jyrk ved Henrik Jyrk, Kragerup Gods ved Gabriel Hedlund, Det Røde Pakhus ved Daniel Kruse, Molskroen ved Kristoffer Madsen og Admiral Hotel ved Andreas Tancula Møller.
Torsdag tilbys en eksklusiv signaturmeny, mens det fredag og lørdag er mulig å smake små enkeltretter.

Konsentrert og målrettet. Konkurransen Sol over Gudhjem, som er oppkalt etter et lokalt smørbrød med samme navn, er knallhard. Foto: Odd Roar Lange

Gratis inngang – og masse inspirasjon

Hele festivalen har gratis adgang og kan i tillegg følges på TV 2 Bornholm og TV 2 Play. Dette gjør Sol over Gudhjem til en tilgjengelig opplevelse både for de som besøker Bornholm – og for de som ønsker å følge det hele fra hjemmet.

Solskinnsøya Bornholm har selvsagt sitt egen øl. I år er det en ny versjon. Foto: Odd Roar Lange

Kan noen i Norge bli inspirert?

Arrangementet kan være en vekker for norske festivalarrangører: Hvordan skape folkefest med kvalitet i sentrum, styrke lokale matprodusenter og tiltrekke både fagfolk og matglade gjester – i et kystsamfunn med under tusen innbyggere?
Gudhjem har klart det. Kanskje finnes det et nytt «Sol over Gudhjem» langs norskekysten?

FAKTA:
📍 Hvor: Gudhjem, Bornholm
📅 Når: 19.–21. juni 2025
💰 Pris: Gratis inngang
🍴 Nyhet: Restaurant All-Stars (bord kan forhåndsbestilles) - og festivalen er utvidet med én ekstra konkurransedag.
📺 Sendes på: TV2 Bornholm og TV2 Play

Utsikten over Gudhjem havn er formidabel. Foto: Odd Roa Lange

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.
Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.