Slik er reglene for reiser akkurat nå

Her er en oversikt for deg som har reiselyst

Det er veldig stille på Oslo Lufthavn Gardermoen i disse dager. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I løpet av de siste ukene har det kommet mange nye regler som vi skal forhold oss til. Heldigvis klarer de fleste dette uten store vansker. Men for å hjelpe deg kan det være greit å ta en gjennomgang. Og Avinor har laget en fin oversikt.

Dersom du skal fly

Det går fortsatt en del flytrafikk innenlands som normalt. Det er for å betjene de som av ulike årsaker må fly fra A til B innenfor Norges grenser – i embets medfør eller av tungtveiende private årsaker.
Det er ikke forbudt å fly verken utenlands eller innenlands, men myndighetene oppfordrer alle som ikke  ut på tur, til å holde seg hjemme.
Norske helsemyndigheter oppfordrer til å unngå reiser som ikke er strengt nødvendig.
Det er innført forbud mot å oppholde seg på fritidseiendommer og hytter som ikke befinner seg i din hjemkommune.
Dette er for å ikke overbelaste kapasiteten til små lokalsykehus i nærheten av hytteområder.

5 tips til deg som må ut og fly nå

Fly fra utlandet – rett i karantene

Fordi det fortsatt er nordmenn på vei hjem fra utenlandsopphold, lander det fly fra utenlandsdestinasjoner på Oslo lufthavn.
De som er ombord må i 14 dagers hjemmekarantene fra de setter bena på norsk jord. De som er i karantene skal holde seg hjemme, eller på annet egnet oppholdssted. 
Nordmenn som befinner seg i utlandet, men ønsker å komme seg til Norge, oppfordres til å  ta kontakt med sitt flyselskap for å få informasjon eller for å booke om billetter.

Disse må snu

Utenlandske reisende fra land utenfor Norden som kommer til Oslo lufthavn, må snu og reise hjem. Unntaket er EØS-borgere og deres familiemedlemmer som er bosatt eller arbeider i Norge, EØS-borgere som har behov for å reise gjennom Norge for å komme seg hjem, og utlendinger som kun skal oppholde seg i lufthavntransitt før utreise fra Norge. Norske lufthavner er med andre ord ikke stengt, men det vil være enkelte restriksjoner med hjemmel i smittevernloven

Regler for transfer

Dersom du ankommer Norge med fly fra utlandet og skal reise videre innenlands neste dag, må du bo på hotell som bestilles selv.
For deg som bor et annet sted i landet, men for eksempel lander på Oslo lufthavn først, er det tillatt å foreta videre flygning til endelig destinasjon for å så gå i hjemmekarantene der.
Kommer du fra utlandet og skal videre til utlandet neste dag?
Politiet jobber med å implementere det nye regelverket og justeringer av dette som har kommet i etterkant. Følg med på disse sidene for å få oppdatering på hva som gjelder, og ta kontakt med politiet dersom du ikke finner svar på spørsmålet ditt.

Du kan lese mer om hvordan Avinor håndterer koronasituasjonen her.