Påskeopplevelser i Sverige - fra vinterbad til eggemysteriet

Tipsene som redder påska

Påske på Tjolöholm. Foto: Will Rose/Tjolöholms Slott

(ODD ROAR LANGE): Noen har påskeplanene klare. Andre er på jakt etter noe hyggelig de kan gjøre. Kanskje er en tur til Sverige en god løsning?

Sverige kan blant annet friste med påskeparader, heksevandring på slott, påskemarked i historiske omgivelser og eggmysterium i dyreparken.

Her har du noen gode forslag

Eggmysterie i Borås dyrepark

Massive påskeegg har på mystisk vis dukket opp i Borås Djurpark. Foto: Brainforest

Bli med på et heftig påskeeventyr i Borås Djurpark! Fem gigantiske påskeegg har dukket opp i dyreparken, og zoologene og dyrepasserne trenger hjelp til å løse eggmysteriet. På scenen i Simbaland bys det på sang og dans med Simba og påskeharene Gos-Nos, Snubbletass og Garv. Sett prikken over i`en med en luksuriøs glampingopplevelse i en glassiglo.

Opplev tranedansen

Hvert år vender tranene tilbake til Hornborgasjön i Vest-Sverige. Foto: Tore Johansson

Et sikkert vårtegn i Vest-Sverige er de dansende tranene ved Hornborgasjön. Tranene vender tilbake til Hornborgasjöns naturreservat, en av Europas viktigste fuglesjøer og våtmarker, for å danse inn våren. Et tips er å ta turen enten på morgen eller kvelden når tranene danser i skumringen eller morgendisen. Da er det færre folk, og du kan nyte opplevelsen i ro og fred.

Piratpåske på Daftö

Lekne pirater på Daftö Resort. Foto: Kristina Gillerstedt

I påsken tar piratene over Daftö og arrangerer morsomme aktiviteter som skattejakt i skogen, påskemesterskap og påskeverksted. Ta med familien og bo enten på campingen, i gjestehavnen, i stuen eller på hotellet. I restauranten Packhuset vanker det deilig mat og underholdning. Alle aktiviteter er gratis og inngår i overnattingen.

Påskemarked i historiske Wadköping

I den historiske bydelen Wadköping blir det 2. april arrangert et koselig påskemarked. Blant de skjeve, gamle trehusene kan du kjøpe håndverk, mat, påskeegg, påskepynt, og alt annet som hører påsken til. I teaterlåven kan barna leke, skrive påskebrev, og gå på eggjakt etter eggene som hønen Walborg har gjemt.

Heksevandring på Örebro slott

Örebro slott ligger midt i hjertet av byen. Foto: Icon

På ærverdige Örebro slott fra 1300-tallet tilbys det aktiviteter hver dag for voksne og barn i påsken. Bli med på guidet heksetur i slottets saler og ganger, hils på spøkelset Laban eller utforsk utstillingen Manga Royals, som tar for seg kongelig historie i mangastil.

Påske i skjærgården

Påskebål på Vrangö. Foto: Kenneth Rundberg

Ta med familien på en idyllisk skjærgårdsferie på øya Vrångö i Vest-Sverige. På overnattingsstedet Kajkanten kan både store og små bo komfortabelt og delta på morsomme påskeaktiviteter som påskevandring og påskebål. I tillegg har gjestene tilgang på både badstue og stamp. 

Påskefest

«Påskkärringer« på påskefest i Säffle. Foto: Blåkullesnurren

På påskeaften den 31. mars er det klart for den populære familiefesten Blåkullesnurren på Stortorget i Säffle. Der er alle "påskkärringer”, påskeharer, kyllinger og kaniner velkomne til en herlig feiring. Det blir livlig dans rundt påskeriset, musikk og underholdning av Magnus Liljeqvist, ponnyridning, og barna kan bytte påskebrev med hverandre.

5-stjerners campingpåske

Årjäng Sommarvik.

På Sommarvik camping i Årjäng blir det i år flere morsomme påskeaktiviteter for campinggjestene. Campingplassen med 5 fine stjerner arrangerer både ansiktsmaling, påskeeggjakt, rebusløp og musikkquiz i påsken. Bo i en av de 64 hyttene og glem ikke et besøk til relax-avdelingen, hvor du finner oppvarmet jacuzzi og steambad. Nede ved vannet kan gjestene også benytte seg av den vedfyrte badstuen med egen badebrygge for et forfriskende bad.

Påskebad i Halland

Fellesbading i Varberg skjærtorsdag. Foto: Visit Varberg

Er du en barsk badenymfe? Da utfordres du til å ta årets første bad i påsken! I Varberg går det årlige «påskdoppet» av stabelen på skjærtorsdag. Da samles små og store på Barnens badstrand ved Kallbadhuset i Varberg for å ta årets første bad. Ryktet går om at det også vanker fine premier til de som finner de 5 påskeeggene som er gjemt i vannet. 

Påskeparade i Arvika 

Like over grensen, i Arvika, blir det arrangert en koselig påskeparade gjennom byens gater. Alle påskeharer og påskekjerringer er velkomne på skjærtorsdag. Ifølge svensk folketro er en påskekjerring en heks som flyr på sopelime til Blokksberg på skjærtorsdag. Alle utkledde barn får påskebrev med godteri. Benytt også anledningen til å besøke noen av de fine butikkene i Arvika sentrum eller et av museene, Arvika Fordonsmuseum eller Rackstadmuseet. 

Påskeeggjakt på slottet

Tjolöholm slott som er bygget i engelsk Tudor-stil. Foto: Will Rose

Fra skjærtorsdag til andre påskedag skjer det mye spennende på Tjolöholm slott i Halland. Den store påskeeggjaken går av stabelen, hvor du må løse en rebus og lete etter påskeegg på slottets område. Det er tre ulike runder i påskeeggjaken, tilpasset ulik vanskelighetsgrad. Inne i låven venter påskeharen og påskeverkstedet, og utenfor finnes det stylter og muligheter for en hest og vogn-tur.

(Tipslista er satt sammen av Opplev Sverige)

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.