Derfor skal dere dra på venninnetur til Hamar

Den lille og hyggelige byen med de herlige overraskelsene

Kai & Mattis café ligger i gågata og er et utmerket sted for lunsj eller tidlig middager. Foto: Odd Roar Lange

Kai & Mattis café ligger i gågata og er et utmerket sted for lunsj eller tidlig middager. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): La småby-gledene sette rammen rundt den neste venninneturen. Og hvorfor ikke dra til Hamar? Her finner dere alt som venninneturen skal inneholde.
Mange dropper årets storby-venninnetur, og leter heller etter gode alternativ. Hamar ligger halvannen times kjøring nord for Oslo, og nås med både tog, buss og bil.
Har dere ikke vært i Hamar ennå, så er det virkelig på tide. Dere kommer ikke til å bli skuffet.

Attraksjoner

Det er klart for flere konserter i Domkirkeoddens ruiner. Foto: Odd Roar Lange

Det er klart for flere konserter i Domkirkeoddens ruiner. Foto: Odd Roar Lange

Domkirkeoddens ruiner er godt tatt vare på Foto: Odd Roar Lange

Domkirkeoddens ruiner er godt tatt vare på Foto: Odd Roar Lange

Domkirkeodden er Hamars store stolthet, og absolutt verd et besøk. Enten dere velger å rusle eller sykle langs bredden av Mjøsa, der dere finner en fin grusvei som følger Hamars riviera. Ta gjerne med piknik-kurv med mat og god drikke og nyt en fin pause langs vannet mens dere har de vakre hagene og villaene i ryggen.
Ytterst på domkirkeodden ligger ruinene av byens gamle domkirke under glasstak. En spektakulær arena for fine og stemningsfulle konserter.

På den andre siden av byen finner dere Atlungstad brenneri som når med sykkel eller bil (ligger i Stange) med sin fine restaurant og kafe som er åpen fra onsdager til søndager. Det er også muligheter til å bestille omvisning på den gamle destilleriet. Sterke varer herfra må dere foreløpig kjøpe på Vinmonopolet.

Klikk på bildene for å se dem i større format

Og når dere først er i dette området: Atlungstad Golf ligger like ved brenneriet og en en 18-hulls golfbane i vakre Stange Vestbygd.
For de fine skogsturene anbefaler jeg gjerne å ta en tur på de godt merkede Ilsengstiene.
Eller ta denne turen starter på husmannsplassen Balberg ved Store Ree. Ta gjerne lunsjen eller kveldsmat ved utebordet på Balberg (se bildene over).
Under tørre forhold holder det med joggesko, ellers bør man bruke lette fjellsko eller lignende.

Klikk på bildene for å se dem i større format

Mat og drikke

Kai & Mattis Cafe ligger i Torggata og er virkelig et sted helt utenom det vanlige. Et sted for deilige lunsjer eller tidlige middager. Ellers er Nagomi Sushirestaurant og Bar i Strandgata et soleklart førstevalg for dem som er glad i sushi. Dette er den beste sushirestauranten jeg har besøkt i Norge.
Og senere i høst åpner Hamars første mathall. For flere forslag for steder å spise, se her.

Rask tur på Mjøsa

Skibladner har avsluttet årets sommersesong, men det er selvsagt mulig å ta en rundreise på Mjøsa allikevel. Selskapet Rib Safari Mjøsa er et godt alternativ.

Shopping

For innendørs shopping er CC Hamar stedet mange velger. Dette er Hamars største kjøpesenter med over 80 butikker. Ellers finner dere mange fine butikker og kafeer i sentrumsgatene (og gågatene).

Sommerrestauranten Brygga Bar ved Koigen har avsluttet matserveringen for sesongen - men det er fortsatt muligheter for servering i glass på fine dager. Foto: Odd Roar Lange

Sommerrestauranten Brygga Bar ved Koigen har avsluttet matserveringen for sesongen - men det er fortsatt muligheter for servering i glass på fine dager. Foto: Odd Roar Lange

Overnatting

Clarion Collection Hotel Astoria, First Hotel Victoria og Scandic Hamar ligger alle midt i byen. Husk å alltid bestille hotellrom direkte fra hotellet. På den måten kan dere be om et ekstra bra rom, ekstra håndklær på rommet - og kanskje om badekåper eller annet ekstra … Gjester som bestiller direkte kan ofte få slik ekstraservice uten å betale for det.

Liv og røre

Hamar har lykkes med å skape liv og røre i sentrum. Selv om byen ved første øyekast kan virke som en helt vanlig småby, uten noe ekstra, så finnes det en rekke små og hyggelige butikker og kafeer i sentrum. Det handler om å ta de rolige rusleturene og å være litt nysgjerrig. Stikk innom, slå av en prat - og spør gjerne lokalbefolkningen om deres spesielle tips.
Hamar har det som mange etterspør i disse dager: God plass, god tid og hyggelig mennesker. Ta turen selv- og se at jeg har rett.
Les mer om Hamar og omlandet her.

Ditt tips

Har du tips om noe som bør være med på lista over ting å se eller gjøre når man er på venninnetur i Hamar. Send ditt lesertips til orl@thetravelinspector.no - så legges det inn i reportasjen.

Lesertipsene

Larsen i Strandgata (kafé og butikk), Gullkorn (ølbar i svært gammel bygård, med bakgård), Gravdahl (bokhandel) med kafé tilknyttet - eget miljø.

Så flott reportasje! Som hamarsing savnet jeg noe:
Brygga Bar på brygga med servering av enkle sommer retter, øl og vi.
Bidere langs Mjøsa etter Domkirkeodden finnes togvognen Kafé Karoline på Jernbanemuseets område. Klatreparken er en herlig utfordring (som jeg 67 år har prøvd meg på) videre på sti og skogsvei til Kafé Torp med sine vidunderlige hjemmelagede kaker og suppe hver dag.
Og til slutt vandre over Furuberget for å ende opp på Fiskehytta (kafe) på Jessnes. Alt dette er i gangavstand fra Hamar sentrum langs Mjøsas lengste strand promenade.

Dere bør nevne friområdet Koigen og Stupetårnet og ikke minst Sea Side med kabelbane på vannet , Tjuvholmen og roklubben med utleie av kajakker. Il Teatro, et lite stykke Italia midt i parken. 

Badstuen Kok Hamar.

I Hamar Sentrum ligger Hamars eldste hus som nå huser Kirsten Flagstad museum som er en del av Anno museum og hører til avd. Domkirkeodden. Dette huser kostymer, gjenstander og ikke minst musikken til en av verdens mest berømte sopraner som ble født i dette huset. Her gis det omvisninger til grupper og kan stilles med enkel bevertning.
Et glass champagne til venninnene om ønskelig. Man må ikke være operainteressert for å besøke museet. Kirsten Flagstad var en meget spennende dame.

Museet finner dere mellom Hamar Kulturhus og Hamar Domkirke. Museet har også en Kvinnehistorisk Vandring hvor de presenterer 8 viktige damer fra Hamar som har satt sine spor i historien!