7 norske bedrifter kan bli Nordens beste matdestinasjon

Kan disse slå ut de beste fra de andre nordiske landene?

(Odd Roar Lange): Sju norske kandidater er nå nominert til finalen i den nye nordiske matprisen, Embla Food Award, som skal representere det aller beste av nordisk matkultur og matidentitet.
Kandidater fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene skal sammen med kandidater fra Ålandsøyene være med i finalen i København. Juryen fikk i alt 38 norske kandidater å velge mellom. Nå er finaleheatet klart:

Finalister fra Norge

  • Årets mathåndverker: Tingvollost, Tingvoll på Nordmøre 
  • Årets råvareprodusent: Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda
  • Årets matgründer: North Sea Salt Works, Aukra i Romsdal 
  • Årets mat til barn og unge: Geitmyra matkultursenter, Oslo
  • Årets matformidler: Matmagasinet NORD
  • Årets matdestinasjon: Røros ved Rørosmat Sa og Destinasjon Røros
  • Årets mat til mange: Hurtigruten


    – Alle kandidatene som skal representere Norge, uansett kategori, står for kvalitet. Jeg ser frem til det videre juryarbeidet sammen med de andre nordiske juryene. Forhåpentlig vil noen av de norske kandidatene nå helt til topps, sier jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

De 38 finalistene skal delta under matfestivalen Copenhagen Cooking 23.-24. august 2017 hvor en nordisk jury skal kåre en nordisk vinner i hver kategori.

Sterke finalister

Hurtigruten har fått mye - og fortjent ros - etter å ha kastet hamburgerne og pommes frites over bord og heller satset på lokalmat for de regionene skipene seiler forbi. Det er blitt et eventyr til sjøs.

Tingvollost ble med sin blåmuggost Kraftkar kåret til Verdens beste ost i 2016.

North Sea Salt Works er startet for første gangen på over 100 år en ny saltfabrikk i Norge. Nå leverer de flaksalt til flere av topprestaurantene i Norge og utlandet. Blant annet til Maemo.

Bak konkurransen Embla Food Award står de seks nordiske landbruksorganisasjone som er samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd) . Konkurransen støttes også økonomisk av Nordisk Ministerråd.

Her er oversikten over de andre finalistene. Dette blir såvisst ingen walk-in-the-park for sju sterke norske kandidater.