Dette huset skjuler et utrolig luksushotell

Du tror det ikke før du får se det

Suiten til venstre og hovedbygget med 16 rom og restaurant til høyre. Velkommen til Fabriken Furillen. Foto: Odd RoarLange

Suiten til venstre og hovedbygget med 16 rom og restaurant til høyre. Velkommen til Fabriken Furillen.
Foto: Odd RoarLange

Gotland i Sverige (ODD ROAR LANGE): Å kjøre inn porten til Fabriken Furillen på den svenske øya Gotland er en underlig opplevelse. Det er som å kjøre inn på et avstengt steinbrudd der det ikke ahr vært mennesker på flere tiår. Fordi det grå månelandskapet kun får spredte fargeinnslag fra noen hardføre planter og furutrær. Og det nesten er som å kjøre inn i et svart-hvittfotografi uten lys og varme.
Men det skal snart komme til å endre seg. De store glassdørene inn i betongbygget innerst på plassen forteller om at noe spennende skal åpenbare seg.

Hvor er dette?

Fabriken Furillen ligger på halvøya Furilden på Gotlands østkant. Gotland er vel 17 mil lang og ligger en 9 mils fergereise fra fastlands-Sverige. Og for bare få år siden var det ingen, ikke en gang de mest forskrudde optimister, som trodde at det kunne bli et hotell på anlegget som frem til 70-tallet var et stort kalksteinsbrudd. Det svenske forsvaret overtok da kalksteinsselskapet gikk konkurs og plasserte blant annet en stor radarstasjon på Furillen. Hit hadde ikke engang fastboende fra Gotland adgang.

Drømmen

Men så skulle det bli en stor endring. For motefotografen Johan Hellström tok utfordringen da markedet etterlyste en som turde gå fra kodakfilm til digitale kamera. Han var digitalfoto-pioneren som falt pladask for fraflyttede Furillen, og inviterte andre fotografer til workshops.
De kunne både jobbe, spise og overnatte i de gamle lokalene. Selv om det var et stykke unna å kunne kalle det hotell.
Og raskt oppdaget han at fotografer fra hele verden kom for å bruke Furillen som location til motefotografering, reklamebilder og matbilder.
Dermed var tanken om å starte et eksklusivt hotell født. Han kjøpte stedet - og ville skape noe ingen hadde sett maken til.
Riktignok ikke til alles begeistring. For lokalbefolkningen fryktet at Furillen skulle blir bebygd og ødelagt av planene til Hellström, og de største skeptikerne startet protestgrupper på Facebook.
Mens Hellström kontaktet svenske designere og arkitekter, som Andreas Forsberg, Mattias Ljunggren, Mats Theselius og Orrefors Glassverk. Og det ble lagt planer for musikkstudio, blant annet sammen med Björn Ulvæus fra ABBA. Drømmen var å utvikle Furillen videre til et unikt et svensk senter for kunst og design.
Men myndighetene sa nei fordi området var verneverdig, og planene ble derfor endret til hotell og restaurant. Og kanskje det var like bra? For Hellström lovet at folk skulle få se noe de aldri har sett tidligere…

Morgendagens Furillen

Og Hellström har holdt det han lovte. Minimal bebyggelse. Men topp kvalitet. I dag skal du lete lenge etter kritikerne. Men du trenger ikke lete lenge etter positiv omtale i store internasjonale medier. Det unike hotellet ble brukt som location for verdens største arkitekt- motemagasiner, og er omtalt i New York Times.
-Det er nesten utrolig hvor mye gratis reklame vi har fått gjennom slike artikler, innrømmer Hellström, som avslører at han fortsatt ser etter nye bildemotiv på Furillen. Du ser ham sjelden uten Leica Q2-kameraet hengende over skulderen.
-Man kunne ha gjort mye ut av Furillen. Men hele ideen er at tingene skal springe ut av Furillen og ikke skape noe som ikke passer inn her. Det gjelder alt fra musikk til vin og mat. Vi kan ha konserter her. Men det må være musikk som passer inn.

Detaljene teller

Man sier gjerne at the «the devil is in the details». Det er her mange steder svikter. Og nettopp derfor har Fabriken Furillen lagt vekt på å lykkes med detaljene. Både i restauranten og de 16 rommene.
Selv om det minimalistiske preger det meste så er det toppkvalitet i alle ledd. Fra kjøkkenet som styres av Mikael Nypelius (kåret til sommerlier of the year 2015) - med hovedvekt på råvarer fra den lokale familiegården Nyplings.

-Vi henter dagens nye råvarer hver eneste dag, og lager mat etter det sesongen kan tilby. Derfor vet vi heller ikke hva som står på matmenyen for dagen er der, forteller Johan Hellström.
Frokosten serveres under store kjettinger som henger ned fra taket. Det er langt i fra den største frokostmenyen. Men jeg tror det er blant den absolutt beste jeg har spist noe sted i verden.
Suksessen ligger i detaljene …

Klikk på bildene for å se dem i større format. Alle foto: Odd Roar Lange

Skaper gin-gård

Men Fabriken Furillen er ikke ferdig utviklet. Selv om rommene i de gamle fabrikklokalene tilfredsstiller selv de mest kresne gjester og maten som serveres skaper en bølge av velvære på det sjønære området.
Familien Hellström vil videre. Og gleder seg stor over at datteren Elisabeth har startet produksjon av Furillen Gin med råvarer fra Furillen.
Elisabeth har vært Furillens hotellansvarlige.
Nå jobber hun for fullt med å utvikle en mobil gin-bar som kan tas med på eventer rundt om i Sverige og verden.
Gingården Furillen skal skape noe nytt, både av smak og opplevelser og du får selvsagt servert Furillens Gin ved hotellets vin- og ginbar som åpner hver kveld klokka 18.00.
-Mange av mine venner er glade for i det hele tatt å få se sine barn på julaften. Jeg er heldig å få se dem hver dag, fordi de jobber her, smiler Johan og åpner døren til det nye kjøkkenet hvor gjester som ønsker det kan få lage sin egen mat.
- Det er mange som er litt trøtt av å få alt servert. De vil skape opplevelser og mat sammen med gode venner og familien. Vi har råvarene og omgivelsene, og så får du være med på å skape noe selv. Og du kan selvsagt få være med ut for å samle råvarer til den neste ginproduksjonen, sier den utradisjonelle og energiske hotelleieren.
Jeg er klar - etter morgenbadet.

Om Fabriken Furillen

Hotellet er åpent hele året - men for enkeltgjester bare fra begynnelsen av juli til midten av august. Ellers for events og små og middels store grupper.

Adresse:
Rute Furilden 870
624 58 Lärbro
Gotland
Tlf: +46 498 22 30 40
Epost:
fabriken@furillen.com