Slik unngår du magetrøbbel i ferien

Gode råd kan redde hele ferien din 

Det hjelper ikke så mye at toalettet er fint dersom du må tilbringe «halve ferien« her. Foto: Odd Roar Lange

Det hjelper ikke så mye at toalettet er fint dersom du må tilbringe «halve ferien« her.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Ikke la ferieoppholdet ditt ende opp å do.
«Feriemage» skyldes bakterier i maten og i vannet, eller bakterier man får i munnen fra sine egne urene hender. Derfor er rådene fra SOS International disse:
-  God håndhygiene: Sørg for å vaske hendene ofte og grundig, og benytt også håndsprit for å forsikre deg om at dine hender er helt rene. Vær spesielt oppmerksom på dette i forbindelse med måltider.
- Vær oppmerksom på hva du spiser. Maten skal helst være stekt eller kokt, da reduseres risikoen for at det oppstår en infeksjon i etterkant.
-  Drikk ikke vann fra springen, heller ikke ved tannpuss.

Jeg har med stort hell brukt disse rådene fra fjellklatrere som har fått magetrøbbel i store høyder.
Ta med en pakke knekkebrød (den runde typen, fordi de tåler røffere behandling under transport), og en tube smøreost. Dersom du blir dårlig i magen så kan det være behov for litt mer fiberholdig mat.
Ta med en dorull av myk type. Dersom du får diare så vil hardt dopapir gjøre situasjonen verre.
Prøv å sitte så dypt som mulig når du sitter på do. Bruk gjerne vaselin rundt endetarmsåpning etter at du er ferdig. Det minsker sårhet og problemer når du må på do mange ganger på kort tid. 

Badeferie: Gode råd ved basseng og sjøbad

Det kan oppstå verk i ørene, hvis man er mye i vannet, spesielt hos barn som får vann i øregangene. Husk derfor å ta badepauser. Sørg for å tørke ørene godt med et håndkle etter bading.

Solbrenthet

 Solen er ofte kraftigere når man reiser til land ved sydligere breddegrader og man oppholder seg dessuten ute i lengre tid. Det er vik­tig å være oppmerksom på solbeskyttelse for å unngå solbrenthet.
- Benytt en passende solfaktor hele dagen
- Sørg for å oppholde deg i skyggen mellom kl. 12-15.
- Spedbarn skal helst helt unngå å oppholde seg i direkte sollys, da de ikke selv kan skifte posisjon eller plass.

Noen bonusråd

- Sørg for å vedlikeholde væskebalansen: Drikk masse vann.
- Husk håndsprit til flyturen: Luftveisinfeksjoner pådras ofte i flyet, fordi man tar på mange ting, eksempelvis bagasje, flipboard osv.
- Orienter deg grundig når du kommer frem til din destinasjon. Mange skader skjer de første dagene fordi man ikke kjenner trapper, innredning på hotellrommet osv., hvor man ofte kan snuble, støte inn i ting, falle eller lignende.