Her finner du vestlandets første økoturisme-reisemål

Hit skal du reise hvis du vil ha økoturisme i ferien

Heidi Vallestad og Sigurd Aaskaug på Flatheim i Viksdalen. Foto: Flatheim

(ODD ROAR LANGE): Danmark har lenge vært ledende i Norden når det gjelder økoturisme. Nå kommer Norge etter. Og her er et reisemål å se opp for.

Fremtidens reiseliv

- Økoturisme er berikende natur- og kulturopplevelser, tilrettelagt av ansvarlige reiselivsbedrifter med omsorg for sine gjester, miljøet og det lokalsamfunnet de er en del av. Dette er verdier som faller seg helt naturlig for Heidi Vallestad og Sigurd Årskaug på Flatheim i Viksdalen.
Og den 10. januar fikk overrakt det endelige beviset for at de er en godkjent norsk økoturismebedrift av Marit Vea, politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet, forteller fagansvarlig for sertifiseringsordingen Norsk Økoturisme i regi av «Hanen», Agneta Lindén Moen.
«Hanen» er en bransje- og markedsorganisasjon for alle virksomheter innen bygdeturisme og gardsmat i Norge. Organisasjonen ble stiftet i 2004 ved at de to tidligere organisasjonene – Norsk Bygdeturisme og Norsk Gardsmat – ble slått sammen.

Flatheim ligger vakkert til i storslått vestlandsnatur. Foto: Flatheim

Her finner du Flatheim

Flatheim ligger ved Nasjonal Turistveg Gaularfjellet, mitt i det vestnorske fjell og fjord landskapet og har vært et stoppested for reisende siden 1950. Her kan man oppleve det ekte norske, sove i gode senger, og våkne til elvebrus og hanegal.

Her ligger vestlandets første økoturisme-reisemål

- Vi på Flatheim har alltid vært opptatt av lokale ressurser, både når det gjelder mat, folk, historie og natur. Vi har også vært opptatt av miljø og utnyttelse av ressurser. Vi har alltid foretrukket å gjenbruke både hus, materialer og møbler, og ta vare på det gamle inn i en ny tid og gjerne en ny setting, sier Heidi Vallestad.
- Å være godkjent som økoturismebedrift vil være nyttig for oss selv og vår egen selvtillit i det vi driv med. Vi tror og håper at våre gjester og andre som har interesse for vårt tilbud og vår bedrift vil sette pris på at vi har denne godkjenningen, og at det kan gi Flatheim synlighet og tillit.

Gjenbruk og ombruk er en av de gode egenskapene til vertskapet på Flatheim. Foto: Flatheim

Møter utfordringene

-I dag har norsk reiseliv og opplevelser en stor utfordring med å fremstå som bærekraftig, ikke minst sett fra et klimaperspektiv. I dag har Flatheim tatt et tydelig standpunkt i arbeidet for å skape en mer bærekraftig opplevelsesnæring, sier daglig leder av Hanen, Bernt Bucher Johannessen.

Sigurd Årskaug, Marit Vea fra Energi- og Miljødepartementet og Heidi Vallestad. Foto: Hanen

Her kan du lese kriteriene for å bli sertifisert som norsk økoturismebedrift.
-Flatheim er natur- og kulturbasert og har økoturisme som grunnfilosofi for hele sin virksomhet. Det er derfor en glede for meg å overrekke Flatheim i Viksdalen det endelige beviset på at de nå er en sertifisert økoturismebedrift, sier Marit Vea.

Her finner du de andre stedene i Norge er er godkjent som norske økoturisme-reisemål