Togsnikerne gjør dette på Flytoget

Når blir det strengere kontroll?

Når skal Flytoget sørge for skikkelige billettkontroller for å avsløre de mange snikerne?
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Flytoget tar deg til og fra Gardermoen i opptil 210 km/t. Men det populære toget med en spennende historie har også mange reisende som ikke betaler for seg.
For selv om det er kontrollsluser som sjekker hver eneste passasjerer som går av ved Gardermoen så har snikerne funnet sine metoder foe gratisreiser eller ulovlige rabatter.
De betaler nemlig for rabatterte billetter, som barnebillett eller honnørbillett selv om de skal betale fullpris. Når de leser av billetten i kontrollslusa er det ingen som sjekker at de har betalt for den billett-typen de faktisk skal betale for. Porten åpner seg, og snikerne kan gå videre inn på flyplassen uten å bli tatt.
Det er nettstedet Flysmart24.no som de siste dagene har satt fokus på snikerne, og forteller at gebyret for å bli tatt uten billett eller med feilaktig rabattbillett øker 900 kroner.
Dersom du ikke kan betale med kort, men heller velger faktura så må du ut med 1140 kroner.

Snikerne i blant oss

Å snike ved hjelp av rabattbilletter som man ikke har krav på er dessverre ikke ukjent ved konserter eller idrettsarrangement heller. Voksne kjøper barnebillett og slipper billig unna, samtidig som billettleserne ved arrangementstedet ikke klarer å skille dem ut.

Passasjerer sniker også på Flytoget ved at de betaler kun for billett på deler av strekningen, mens de i realiteten kjører mye lengre. F.eks. ved å betale for billett fra Gardermoen til Oslo, mens de i realiteten er med toget helt til Drammen. Eller, ved at de tar toget fra f.eks. Sandvika til Oslo, og hopper av toget der, uten å betale billett i det hele tatt. For på Oslo S er det ingenting som stopper deg fra å gjøre det som egentlig ikke er tillatt: Å gå av toget før Gardermoen.

Halv pris

Jeg bruker Flytoget ofte. Det er praktisk, kjapt og enkelt. Prisen på voksenbillett på strekningen fra Oslo til Gardermoen er 190 kroner, og man slipper unna med litt over halve prisen ved å ta NSB å den samme strekningen.
Ungdomsbillett/honnørbillett med Flytoget på samme strekning er 95 kroner.
På NSBs tog er det nesten alltid en konduktør som sjekker at jeg har billett. På Flytoget har jeg ikke blitt sjekket én eneste gang!
Jeg håper det blir en endring på kontrollhyppigheten på Flytoget. Det tror jeg de tjener på. Og det er rettferdig overfor oss som alltid betaler riktig pris for reisen.
Flytoget sier at de har intensivert kontrollene. Jeg tar, som sagt, Flytoget jevnlig. Jeg har ikke blitt kontrollert én eneste gang. Jeg tror ikke det er tilfeldig. Og det tror jeg snikerne også vet.

Flytoget er snikernes paradis.