De forlenger «reiseforbudet» til denne datoen

Og dette er de nye karantenereglene

Reiseplanlegging er en god ting, men vent med utenlandsreisene litt til. Foto: Odd Roar Lange

Reiseplanlegging er en god ting, men vent med utenlandsreisene litt til. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Utenriksdepartementet forlenger reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land til 1. juli. Og selv om det i juridisk forstand bare er et råd, så bør det til alle praktiske feriereiseformål regnes som et forbud.

Ikke reis ennå

– Regjeringens gradvise gjenåpningsplan er i gang, men helsemyndighetene tilråder å unngå utenlandsreiser til en større andel nordmenn er vaksinert. Derfor forlenger vi det globale reiserådet til 1. juli. Vi ønsker ikke å ha reiserådet lenger enn nødvendig, men slik situasjonen er nå er det mest forutsigbart å planlegge Norgesferie i sommer, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.  

Helsemyndighetene anbefaler at antall utenlandsreiser, også blant personer som er fullvaksinert i Norge, holdes lavt fram til størstedelen av den voksne befolkningen har fått tilbud om vaksine. Utenriksdepartementet og helsemyndighetene kommer derfor tilbake med mer informasjon om reiserådet før 1. juli.  

Dette er de nye reglene for karantenehotell

Samtidig har myndighetene endret reglene for karantenehotell. Det betyr at reisende fra EU/EØS-land samt Storbritannia som har færre enn 150 nye smittede per 100.000 de siste 14 dagene, og at maks 4 prosent av de som testes, er positive, slipper kravetå oppholde seg på karantenehotell. Karantenen kan gjennomføre hjemme eller på et annet egnet sted.
Åtte land har i øyeblikket (21. mai) smittetrykk under den nye grensen. Disse landene er: Polen, Romania, Portugal, Ungarn, Irland, Finland, Liechtenstein og Malta.
Reisende fra EØS-land (pluss GBR) som har flere smittede enn 150 smittede per 100.000, må være på karantenehotell frem til de har fått en negativ test tatt tidligst etter tre døgn. De må fullføre karantenen hjemme eller på et annet egnet karantenested, og de kan teste seg ut av karantene tidligst etter sju døgn.

Dette gjelder (pr 21. mai) blant annet land som Spania, Italia og Hellas.

Gjør klart for koronasertifikatet

– I månedsskiftet juni/juli vet vi mer om smittesituasjonen i Norge, kapasitet i helsevesenet og bruken av koronasertifikatet. Samtidig vil flere ha fått vaksine. Alt dette avgjør når vi kan begynne å reise utenlands igjen på en trygg måte, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Sammen med Helse- og omsorgsdepartementet fortsetter Utenriksdepartementet de ukentlige vurderingene av land i EØS/Schengen som er unntatt reiseråd og karanteneplikt.
Kriterier for unntak er smittetall under 25/100.000 per to uker samt at antall positive prøver er under fire prosent.