Når du vil ha det lille ekstra finner du toppen i Gloppen

Her kan du endelig oppleve et hotell i særklasse

Sommernatt ved elva. Med Preben Moen på jakt etter storlaksen.   Alle foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det finnes dem som mener at Sandane i Sogn og Fjordane er verdens navle. Dersom du mener det så er du sannsynligvis en av de 2285 innbyggerne som i bor i det lille tettstedet innerst i Gloppefjorden i Nordfjord. For når du kommer til Sandane er en hotellperle det du sannsynligvis minst av alt venter å finne. 

Preben Moen bor i Sandane. Uten at han mener at Sandane er verdens navle av den grunn.
Men han har skjønt at dersom du skal drive et hotell her, så må du gjøre det ekstraordinært bra. Med høy kvalitet på det han skal selge, ha flinke ansatte, gode og gjerne lokale leverandører og gjerne ligge ved en god fiskeelv. Og derfor gjør han nettopp det.
Dette har Gloppen Hotell. Og det er derfor det er blitt et av landets beste hotell. Ikke femstjerners etter den tradisjonelle internasjonale stjernemerkingen. Men et hotell som får gjestene til å få stjerner i øyene. Det er kanskje vel så bra.

Fra skyss til champagne

Allerede i 1829 var det etablert et enkelt overnattingstilbud på skysstasjonen som ligger på hotelltomta til dagens Gloppen hotell. Men det skulle gå mange år, helt frem til 1866 før Joakim E. Sivertsen skaffet seg skriftlig tillatelse til å ha landhandleri og gjestgiveri på etter datidens tilfredsstillende standard. D
et var klart for starten på Sivertsen hotell som skulle bli et eventyr med både mørke og lyse kapitler. Hotellet fikk en naturlig plass blant norske attraktive og etterspurte laksehotell. Britiske gjester, tyske og skandinaviske gjester med romslig økonomi kunne nyte godt av at Sivertsen hadde fått til et godt samarbeid om fiskerettigheter i Gloppelva (av noen kalt Gloppenelva). Og da Sivertsen hotell fikk plass i laksebibelen «Salmon Fishing in Norway» I 1904 var det grunn til godstemning og optimisme på hotellet. Norske amerikafarere brukte også hotellet som et siste overnattingssted før de satte kursen over Atlanterhavet.
Dampskipselskapet Cunard Line, som i 1840 ble etablert under navnet «British and North American Royal Mail Steam Packet Company». hadde nemlig billettkontor på hotellet, og det var hit det kom telegram at de hadde tatt overfarten på drøye seks døgn. En utrolig verdensrekord for over 100 år siden.

Gjemt, men ikke glemt

Velkommen til laksestova i Gloppen hotell.          

Det var gode tider og hotellet, som er bygget i sveitserstil kunne bygges ut.
Stovene, slik du finner dem i dag, kunne ta i mot flere kresne spisegjester. Hotellet fikk innlagt vann og strøm (du kan fortsatt se eminent håndverk og hvordan de allerede for nesten 100 år siden sørget for skjult elektrisk anlegg i tømmerveggene) og det var gode tider på hotellet frem til andre verdenskrig.
Men var ikke bare norske og engelske turister som likte seg på Gloppen hotell. Det gjorde også den tyske okkupasjonsstyrkene, og selv om Sivertsenfamilien prøvde å stå i mot så tok tyskerne kommandoen fra 1943.
Men etter krigen var det igjen klar for lysere tider.
Familien Sivertsen drev hotellet mens Norge hadde oppgangstider og turisme endret seg fra en overklassefenomen til en aktivitet for «alle». I årene frem til 1980 ble hotellet drevet i tradisjonsrik familiehotelldrift, med de fordeler og ulemper det måtte før med seg. Men så var en æra over. Hotellet ble solgt og eierne holdt hotellet åpent i åtte år, før konkursen var et faktum. K. Strømmen Lakseoppdrett kjøpte hotellet i 1988, og skiftet navnet til Gloppen Hotell. Fram til OL-året 1994 var Dag Moen daglig leder av hotellet, og en gedigen moderniserings- og renoveringsprosess ble igangsatt. Dag og Irene Moen overtok hotellet og landet både en avtale med Widerøe om å være samarbeidshotell samt med alle grunneierne ved de de attraktive laksefiskeeiendommen langs Gloppelva. 
Men i påska 2013 rammet ulykken igjen hotellet. Dag Moen gikk brått bort, og nå måtte sønnene Preben og Dag-Håkon trå til. 

«Hjemme» hos hotellfamilien

Etterhvert ble det Preben som skulle stå som eneeier og direktør, frem til han i mars 2018 solgte hotellet med de 61 rommene til moldebaserte Classic Norway med Erik Berg og Stein Erik Hagen i spissen. På veie dit hadde Moenfamilien klart å forene norsk hotellhistorie, en dose nostalgi og lokal tilpasning med moderne hotelldrift med krav til lønnsomhet og forsvarlighet samtidig som familiebåndene forble i god stand. Slik regnes som en umulighet på nivå med et mirakel i mange historiske hotell.
Dag-Håkon er fortsatt restaurantsjef og ansvarlig for hotellets eget ølbryggeri og mamma Irene er i full jobb ved hotellet. Det er alltid godt med et erfarent overblikk der den yngre generasjonen kan blande ungdommelig mot og fremsynthet med ærefrykt og stolthet.
Classic Norway overtok hotellet 1. juni i år. En gledens dag for både kjøperne og selgeren, som sammen skal utvikle fremtidens Gloppen hotell ved Norges nest største fjord. Erik Berg hadde i lang til jaktet på det riktige hotellet som kunne være med på å utvide vestlandsporteføljen. Med Gloppen hotell fikk han tak i et av de beste. Nå fortsetter jakten på det neste.
For både Berg og Hagen er sulten på mer.

Preben Moen og administrerende direktør i Classic Norway, Terje Hatlen Stokke på dagen for overtagelsen av hotellet. 1. juni 2018.                

Selv om hotellet er solgt og går inn i den eksklusive kjeden av håndplukkede hotell og spisesteder fra Strand Hotel Fevik ved Grimstad i sør til Nyvågar Rorbuhotell i  Lofoten i nord, så skal den populære og målrettede Preben fortsatt ha direktøransvaret for hotellet. Sammen med nye eiere og i en ny tid så skal han og kollegene sørge for at hotellgjestene fortsatt nyte godt av at den daglige driften preges av en hotellfamilie som vet at suksessen handler om detaljene.

Se bildene fra Gloppen hotell og Sandane her:

Sommernatt ved bredden

Noe ikke minst laksefiskerne, som i perioden 1. juni til 31. august utgjør en svært viktig kundegruppe, vet å sette pris på. Hotellet som har mange kurs- og konferansegjester i den mørke årsiden, blir til et populært og ettertraktet lakse- og badehotell om sommeren. De lyse sommernettene i juni og juli gir muligheter til lakse- og ørretfiske nesten døgnet rundt. Men Preben er opptatt av en fornuftig forvaltning av lakserettigheten. Hotellet hadde aldri vært på dagens nivå dersom det var rom for kjappe snarveger.
Lander du en laks på over 3 kilo så settes du i «karantene til etter klokka 17.00». Strengt, men viktig og rettferdig. Og laksefiskerne setter pris på det.
På samme måte som gjestene blir tatt i mot med et smil og rask innsjekking ved ankomst, som om du er kommet «hjem». 
Rommene på Gloppen hotell holder en uvanlig god standard, og enten du tar deg tid til å lese i historieboka på rommet, ta et glass Gloppenbrygg i hagen eller et glass Barolo i stuene, så er det lett å fornemme at dette hotellet både bærer en viktig kulturarv samtidig som det skapes hotellhistorie hver dag.

Det er servert

Mens norsk hotellbransje blir stadig mer industrialisert og kjedestyrt er det alltid kjærkomment å oppdage de veldrevne familiehotellene som har valgt i investere i kvalitet og oppgradering. Og i en god restaurantmeny med mer enn 15 lokale råvareleverandører.
Torsk fra Kalvåg, urter fra Devik, hjort fra Gloppen og bær fra lokalområdet er bare noe av dette. At Preben Moen har tatt ansvar og gjort Gloppen hotell til en av landets fremste hotell når det gjelder lærlingplasser er et tegn på at bærekraftig utvikling er satt i system. 
Gloppen hotell holder rett og slett en sjelden bra standard. Og det er ikke tilfeldig.

Glede ved elva

Rekordvarmen i mai satte virkelig fart på snøsmeltingen i fjella rundt Gloppefjorden. Og vannmengden i elva er stor når kameratgjengen fra Bergen, Oslo, Bærum og Gloppen er på plass ved elvebredden klokka 00.01 natt til 1. juni. Det er klart for årets absolutte høydepunkt. Starten på laksesongen. Noen fisker med flue, andre velger sluk. Det er trukket lodd om hvem som skal stå hvor. North Pole, South Pole, Corner, fiske fra båt. Loddtrekningen ble akkompagnert av kvikke kommentarer, historier fra svunne år, en fornøyd skål og stigende forventning. Nå er det endelig tid for ømhet - ved elva.
 Og det går ikke mer enn 55 minutter før det ropes fra nordside av Gloppeelva. Thor har fått napp, og ved hjelp av en salig blanding av kyndige tips fra klepperen og ikke fullt så kyndige råd fra tilskuerne landes årets første laks - 8,3 kilo. 
En time senere er det glede på motsatt side: 8,7 kilo velkondisjonert Gloppelaks landes av en av årets debutanter. Og neste dag slås begge av enda en laks. Denne gangen blir nikilosgrensa passert. Og årets laksefiske er bare så vidt i gang... 

Ting å gjøre  

  Mens andre gjester tar en fjelltur med spektakulær utsikt i nærområdet eller tar et et sjøbad i Grandeparken 150 meter fra hotellet.
Andre ting å gjøre når du besøker Gloppen Hotell:
Guidet omvisning på hotellet
Ølsmaking 
Kokkekamp
Fjelltur til Haugsvarden 862 moh
Fjelltur til Ryssdalshorn 1201 moh
Kajakkpadling på Gloppefjorden
Sykkeltur (gratis sykler ved hotellet)
Hesteridning ved Stall Rygg hestesenter

Reisen dit

Widerøe flyr til Sandane flyplass

Med bil
Fra Oslo: Ca 6 timer
Fra Bergen: Ca 4 timer
Fra Ålesund: Ca 3,5 timer

Les mer om Gloppen hotell
Les mer om ting å gjøre i Nordfjord