«God helg»: Lykken er å finne en skattekiste på hjørnet

Har du oppdaget de lokale perlene der du bor?

L´Ardoise ligger i Theresesgate 20 B i Oslo. Prøv den neste gang du har sjansen.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Du skal bo på et ganske lite sted for å kunne ha full oversikt over alt som rører seg. Du tror selvsagt at du har en bra oversikt, men det er ikke sikkert at du har det allikevel. For ting er i endring hele tiden, og ikke alle forandringer er like tydelige fra utsiden. Noen ganger - ganske ofte, egentlig, skjer umerkelige, men store forandringer uten at du merker det.

Suksessoppskriften

Hva er det som skal til får å skape en bra restaurant? Jeg, som lever av å reise, teste og fortelle får ofte dette spørsmålet. Men det er alltid en fellesnevner, enten restauranten er stor eller liten, enten den er kostbar eller billig, enten den er ny eller gammel. Det handler om det gode vertskap. En god servitør kan redde et godt måltid, eller ødelegge det.

Kjøp med deg hjem. De små fristelsene fra konditoren hos L´Ardiose i Oslo.
Foto: Odd Roar Lange

Og siden det av mange oppleves som dyrt å gå ut å spise i Norge gjør vi det gjerne ikke så ofte.
Det betyr igjen at spisestedet du var på for en stund siden kan ha fått nye ansatte siden sist. Og dermed har stedet endret seg. Det samme skjer på hotellene, kaféene, i barene, på museet og konsertscenen. Det er menneskene som skaper stedet. Og det er ikke alltid slik du tror at der er. Det kan være at det har skjedd en forandring som er verd å få med seg.
Og dersom du ikke bruker stedene i nærmiljøet ditt så risikerer du at de blir borte til neste gang du trenger dem.

Rett rundt hjørnet

Og noen ganger finner du små skatter nærmere enn du tror. Jeg besøker ofte Bislett og bydelen  St. Hanshaugen i Oslo. En bydel med 39 000 innbygger og det ubegripelig kjedelige kommunale slagordet «Sammen i bydel St. Hanshaugen». Men bydelen i seg selv er ikke kjedelig. Og på hjørnet av Thereses gate 20, der jeg ofte bor er det en liten restaurant og kafé. Med sine okergule markiser lyser den opp i nærmiljøet - men jeg har aldri vært inne der - fordi den ligger bare åtte meter fra leilighetens inngangsdør. Den var så nær, men allikevel så langt unna. Helt til denne uka.
Tilfeldigheter gjorde at L´Ardiose ble valgt som fredagskveldens møtested.
Og det viste seg å være et lykkelig valg.
I den lille restauranten/gourmand-kafeen/konditoriet/vinbaren åpenbarte det seg en lun stemning, godt utvalg av spennende viner, en deilig meny og et skattkammer av konditorens hemmeligheter (som selvsagt kan kjøpes med hjem).

Lun stemning, hyggelig betjening, gode viner.             Foto: Odd Roar Lange


La meg sitere fra hjemmesiden:

L'ardoise åpnet dørene i mai 2015 og er blitt en nabolagsrestaurant med stor radius, som drives av Pierre og Quentin. De er to engasjerte franskmenn som har opparbeidet oss stor fagkunnskap og bred erfaring. Faste og nye gjester tilbys god service fra L'ardoises vennlige stab, som veileder i lunsj- og middagsmenyer og i en stor konditoravdeling samt Pierres vinkart – alt av høy kvalitet og fundert i guttenes faglige stolthet.
Quentin varter stadig opp med søte kreasjoner: kakebakst, madelainekaker, makroner, Bordeaux-spesialiteten Cannelé og mange andre varierte franske delikatesser.
Alt kan selges over disk, og du kan, foruten kaker, også handle med deg syltetøy, sjokolade mendiants, marshmallows med mer – alt sammen hjemmelaget.
På menyene står hjemmelagde franskinspirert retter, og L'ardoises eget vinkart tiltrekker seg vininteresserte fra hele byen, som i det sjarmerende biblioteket nyter et glass økologisk vin, gjerne akkompagnert av en tallerken ost eller litt charcuterie (spekemat).

Søte fristelser hos L´Ardoise på Bislett i Oslo.                                Foto: Odd Roar Lange

Nå er det din tur

Det er akkurat slik det skal være å gå på skattejakt i ditt eget nærmiljø. Tidligere i uka opplevde jeg en annen fantastisk mat- og vinopplevelse i Molde. Bare 15 minutter hjemmefra.
Det er nå du skal korte ned ventetiden før sommeren med å ta en tur til en av spisestedene i nærheten av der du bor. Der du ofte går eller kjører forbi og tenker: Dit får jeg ta en tur en dag.
 Det er lett å utsette, mange gode unnskyldninger, mange forklaringer. De største skattene er ikke alltid i Syden, I en annen by eller i et annet land.
De er kanskje et sted nær deg - hvis du leter og prøver.
For meg var besøket på L´Ardoise en ny bekreftelse på at det man ofte finner lykken nå man søker de nære ting.

Vet du om en lokal skatt som jeg bør vite om, og som jeg kan skrive om? Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no