Derfor skal du ikke stole på dette kortet

Enkelte blir ruinerte fordi de ikke vet dette

Husk å skaffe deg et gyldig helsetrygdkort. Sjekk utløpsdatoen på selve kortet. Foto: Odd Roar Lange

Husk å skaffe deg et gyldig helsetrygdkort. Sjekk utløpsdatoen på selve kortet. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det finnes mange måter å planlegge og forberede livet med reiser etter pandemien. Den ene er å sjekke at man har gyldig pass, og eventuelt bestille nytt. Det samme gjelder å undersøke om man har gyldig Europeisk Helsetrygdkort. Men kortet må ikke forveksles med en reiseforsikring. Den kommer i tillegg til Helsetrygdkortet. Her kan du lese mer om hva kortet dekker og ikke dekker.

Når gjelder ikke kortet?

Helsetrygdkortet gir ikke rett til dekning av utgifter hvis du reiser ut med det formål å få medisinsk behandling. Kortet er normalt gyldig i tre år, forutsatt at du fortsatt er medlem av folketrygden. Du kan sjekke utløpsdatoen på selve kortet ditt. Du har dessuten plikt til å melde fra til Helfo om endringer som kan få betydning for retten til å bruke kortet. Ta kontakt hvis du er i tvil. Ved misbruk kan du holdes ansvarlig for folketrygdens tap.

Dette dekkes av kortet

Helsetrygdkortet gir deg rett til dekning av nødvendig medisinsk behandling ved sykehus og/eller hos behandler som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg.
Du har rett til dekning på samme vilkår som landets innbyggere, og du må betale de samme egenandelene som dem.

Vær imidlertid oppmerksom på at standarden på behandling kan variere fra land til land. Du kan ikke nødvendigvis forvente å få samme behandling som du ville fått i Norge.

Ved vurdering av hva som er nødvendig behandling og hva helsetrygdkortet gir deg rett til, skal det tas hensyn til hva slags helsetjeneste det gjelder og hvor lenge oppholdet er tenkt å vare. Du har rett til de helsetjenester som er nødvendige for at du på medisinsk forsvarlig måte kan fortsette oppholdet i landet du besøker.

Europeisk helsetrygdkort vil kunne gi rett til visse nødvendige pleie- og omsorgstjenester etter reglene i det landet du reiser til. Men duu må selv ta kontakt med oppholdslandet for å finne ut hvilke regler som gjelder.

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

Husk egen reiseforsikring

Helserettighetene du har etter EØS-avtalen er begrenset. Det er derfor viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet. I mange land får du ikke dekket utgifter til helsetjenester fullt ut fra det offentlige. Dette kan også gjelde sykehusopphold.
Helsetrygdkortet dekker heller ikke utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke. En reiseforsikring vil sikre deg mot utgifter som oppholdslandet ikke dekker, eller utgifter ved hjemreise.

Gjelder kun i EØS-området og i Sveits

Som navnet antyder, kan ikke Europeisk helsetrygdkort benyttes utenfor EØS-området eller Sveits. Det kan heller ikke benyttes på Svalbard.

Her finner du en oversikt over hvor du kan benytte Europeisk helsetrygdkort.

Folketrygden dekker som hovedregel ikke utgifter til helsetjenester ved turistopphold utenfor EØS-området eller Sveits. Du bør derfor kjøpe en reiseforsikring ved slike reiser.

Hvis du ikke får brukt Europeisk helsetrygdkort

Hvis du opplever at behandlerstedet ikke gjenkjenner eller aksepterer helsetrygdkortet ditt, må du legge ut for undersøkelsen/behandlingen og sørge for å få med deg faktura, kvittering og dokumentasjon på behandlingen som er utført.
Dette gjelder også hvis du har glemt å bruke helsetrygdkortet, eller hvis du har blitt behandlet ved sykehus og/eller hos behandler som ikke er tilknyttet det offentlige helsevesenet.
Les mer om hvilke typer helsehjelp du kan få dekket hvis du har blitt behandlet privat.

Hvis du ikke har med kortet, men får behov for medisinsk helsehjelp under reisen, kan Helfo eventuelt utstede en hasteblankett.
Da sender de hasteblanketten til den behandlingsinstitusjonen du befinner deg på. En hasteblankett er Europeisk helsetrygdkort i papirversjon som gir deg de samme rettighetene som helsetrygdkortet.
Trenger du en slik hasteblankett, må du ta kontakt med Helfo i åpningstiden, som er fra mandag til fredag mellom klokken 08.00 og 15.30.
Hasteblankett kan også utstedes med tilbakevirkende kraft. 

Slik bestiller du helsetrygdkortet:

Kortet blir sendt til adressen du er registrert på i folkeregisteret. Har du flyttet, er på reise eller bor et annet sted så må du omadressere posten eller få noen til å ettersende den for deg,

Bestille på vegne av andre

Logger du deg inn, kan du bestille for ektefelle og egne barn under 18 år som er registrert på samme bostedsadresse som deg. Du kan ikke bestille for andre enn disse via den innloggede løsningen, heller ikke for samboer eller ektefelles/samboers særkullsbarn. De som har bank-ID må logge seg inn og bestille selv.

Hvis du ønsker å bestille for noen som ikke kan benytte seg av selvbetjeningsløsningen, for eksempel eldre foreldre, kan du ringe Veiledning helsenorge.no på +47 23 32 70 00.
Vedkommende må da enten være til stede og bekrefte sin identitet, eller det må foreligge en fullmakt.
Foreldre/foresatte må også ha fullmakt fra barn over 18 år ved bestilling av Europeisk helsetrygdkort.

Her kan du lese mer om fullmakt og finne fullmaktsskjema.