Den beste dagen for å kjøpe billige flybilletter

Når bør man kjøpe flybilletter for å få den laveste prisen?

Hvor og hvordan finner man egentlig de billgie flybillettene? Foto: Odd Roar Lange

Det spørsmålet stiller ofte de som skal ut og reise. Og svarene vil kanskje overraske, og å finne billigbillettene er ikke så lett som mange tror.

Det smarteste bestillingstidspunktet endrer seg fra ett år til det neste.

Årsakene er flere, og prisen avgjøres først og fremst av antall flyavganger og tilgjengelige seter i forhold til etterspørselen. Når mange bestiller reise på samme tidspunkt og til samme sted, går prisen opp.
Prisene bestemmes til sjuende og sist av datamaskiner som har informasjon om den aktuelle etterspørselen og forventet etterspørsel, samt antall seter i de ulike prisklassene.

Det beste tipset

De fleste vil derfor oppleve at å være fleksibel med tanke på avreise- og ankomsttidspunkt er aller viktigst når det gjelder å få tak i de billigste flybillettene.
Men selve bestillingstidspunktet er også en viktig faktor for dem som vil betale minst mulig for flyreisen, og nå har flybillettsøkemotoren CheapAir.com offentliggjort sin årlige flyprisstudie.
Den avdekker at det er i gjennomsnitt er billigst å bestille en billett minst tre uker før avreise, men ikke mer enn to og en halv måned i forveien, skriver reisenettstedet Travel+Leisure.

REISEKLAR: Nordmenn planlegger sin neste ferie og ønsker å kjøpe de billige billettene. Foto: Odd Roar Lange

Så lenge før avreise bør du bestille

  • Vintersesong: 42 dager før avreise

  • Vårsesongen: 44 dager før avreise

  • Sommersesong: 35 dager før avreise

  • Høstsesongen: 55 dager før avreise

Dette viser CheapAir.com sin prisundersøkelse 2024. Flyprisundersøkelsen har analysert over 917 millioner flypriser, og avdekker at å vente til «i siste liten» med å bestille ikke er særlig smart. Det har også passasjerer med SAS, Norwegian og Widerøe fått med seg. Prisene stiger gjerne de siste dagene før avreise.

Advarer

CheapAir-undersøkelsen avdekker at reisende som venter til det er mindre enn ei uke før en planlagt tur med å bestille en flygning, risikerer å betale 59 prosent mer enn om de hadde bestilt tidlig.
Men det er heller ikke alltid like smart å bestille altfor tidlig. Flypassasjerer som bestiller billetten sin 280 dager før en flygning, kan oppleve at de betaler nesten like mye som om de bestilte billetten i siste øyeblikk.

TO DAGER: Disse to dagene er det billigst å reise med fly i følge flysøkemotoren CheapAir.

Den årlige flyprisrapporten hevder også å avkrefte et reisetips om at det er faste ukedager når flybilletter er billigere enn andre. Tidligere har Expedia lagt fram tall som tydet på at søndag var en slik dag.

Småpenger

Den gjennomsnittlige lave prisen varierer med mindre enn 10 norske kroner, uansett hvilken dag i uka du kjøper en flybillett, framhever rapporten.
Men dagen du velger å gjennomføre reisen på, spiller en vesentlig rolle. Ifølge den ferske undersøkelsen er onsdag den billigste dagen å reise på.
CheapAir har funnet ut at prisen på flybilletter endrer seg flere titalls ganger og varierer i snitt med rundt 1100 kroner fra billigste til dyreste nivå.

Her kjøper du dem

Husk også å kjøpe flybillettene dine hos flyselskapet eller gjennom etablerte reisebyrå. Ikke kjøp gjennom søkemotorer som lover deg billige billetter. Disse har elendig kundeservice og du kan komme i skikkelig trøbbel.

Det norske Forbrukerrådet har tidligere advart mot å kjøpe billetter gjennom slike søkemotorer.

Artikkelen ble første gang publisert på DinSide.no

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.