Her er mest populære hytteleie-stedene i Norge

Du kan få hyttekos uten egen hytte i høst

Mange av de fineste hytteturene ligger foran deg.            Foto: Novasol

Mange av de fineste hytteturene ligger foran deg. Foto: Novasol

(ODD ROAR LANGE): Høsten er tiden for ekstra kos. Kveldene blir mørke - og vi lengter etter hyttetur og peiskos. Men hva gjør du dersom du ikke har egen hytte?
Hva med en kortreist hyttetur til en leid hytte. Billig og morsomt.
Turister fra Norden og Nord-Europa har gitt norsk hytteutleie et nytt løft denne sommeren. Etterspørselen er høy også for høstsesongen.
– Vi har hatt flere bookinger enn før fra både svensker og dansker i sommer. Gjester fra de nordiske landene har stått for mer enn en fjerdedel av bestillingene våre, sier Pia Buen, Country Manager for Novasol i Norge.

Hytteturismen vokser

Selskapet er Europas største utleier av ferieboliger. Den norske porteføljen er på mer enn 1500 hytter, og disse ligger i år an til å bli besøkt av nærmere 50000 turister.
– Etterspørselen fra nærmarkedene er i stor grad vekstdriveren for hytteturismen. Interessen for kortreiste ferier øker, og utleiehyttene i Norge er godt tilpasset en slik trend, sier Buen.
Tyske turister utgjør fortsatt den største kundegruppen. Også gjester fra Nederland er inne på Novasols topp fem-liste i Norge i år.

Mest populært

Hordaland og Sørlandskysten har vært mest etterspurt i sommer, med Rogaland på tredjeplass.
– Det har allikevel vært størst rift om utleiehyttene våre på begge sider av Oslofjorden. Både Østfold og Vestfold er populært, men utvalget er foreløpig begrenset, så i disse fylkene ønsker vi avtaler med flere eiere for å kunne øke tilbudet.

Også etterspørselen etter fjellhytter i Hedmark, Telemark og Buskerud har hatt vekst i år. 

Ifølge Pia Buen ser det dessuten ut til å bli en god høstsesong både til fjells og langs kysten. Bestillingene varierer litt fra fylke til fylke, men ligger jevnt over mellom seks og ti prosent høyere enn i fjor. For ukene fra midt i september til litt ut i oktober er veksten enda kraftigere.

Turistforeningen

Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i Turistforeningen har i sommer vært innom Sota Sæter, Fanaråkhytta, Skogadalsbøen, Fondsbu, Innerdalshytta, Måsvassbu, og her, med bestyrer Marius Haugaløkken på Gjendesheim turisthytte i Jotunheimen.  Foto: Turistforeningen

Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i Turistforeningen har i sommer vært innom Sota Sæter, Fanaråkhytta, Skogadalsbøen, Fondsbu, Innerdalshytta, Måsvassbu, og her, med bestyrer Marius Haugaløkken på Gjendesheim turisthytte i Jotunheimen. Foto: Turistforeningen

Også den Norske Turistforening har hatt stor vekst i sommer. Hyttene med mest økning 
Svukuriset, Femundsmarka (44%) 
Gaustatoppen, Hardangervidda (39%) 
Rauhelleren, Hardangervidda (29%) 
Mårbu, Hardangervidda (25%) 
Lysefjorden turisthytte, Ryfylkeheiene, og Solheimstulen, Hardangervidda, (begge 20%) 

Hyttee med mest besøk  er
Gjendesheim, Jotunheimen (4.162) 
Gjendebu, Jotunheimen (3.964) 
Rondvassbu, Rondane (3.916) 
Haukeliseter, Ryfylkeheiene/Hardangervidda (3.845) 
Finsehytta, Skarvheimen (3.559) 
Husk også at Den Norske Turistforening har en rekke hytter du kan leie. Turistforeningen har over 500 hytter. Mange av dem er ubetjente, og har knapt nok besøk for hele året. Her kan dere lande en billig ferie.
Statskog og Fjellstyresambandene har hytter til et par hundrelapper per døgn.
Og Oslofjorden friluftsråd har en rekke hytter ved sjøen. Ta en kikk på nettsidene og se om det er noe du liker.

Blir lenge i Norge

Ferie med leid overnatting utenom hoteller, moteller og lignende, har fått stor utbredelse i Norge. Kategorien omfatter både utleiehytter, privat leie, vandrerhjem og camping.
– Den siste tilgjengelige turistundersøkelsen fra Innovasjon Norge viste at utenlandske turister i gjennomsnitt tilbringer 12,7 overnattingsdøgn her i landet, over fire døgn mer enn norske turister sier Trine Andreassen, markedskoordinator i Novasol.
Tyskerne toppet med drøyt 17 overnattingsdøgn i snitt, fulgt av nederlenderne med 14,5.
– Hytteutleien bidrar generelt til at mange tilbringer i hvert fall en uke på samme sted, selv om vi også ser en vekst for mini-ferier med to til fem dagers opphold, sier Trine Andreassen.