Derfor blir det brennhett i Italia i sommer

Vurderer du å dra til Italia i sommer, så skal du virkelig overveie om det er et klokt valg.   

Årets opplevelser i Italia kan bli i heteste laget. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Nordmenn pleier å reise til Italia for å få litt varme i sommerferien. Men det spørs om årets sommerferie kan bli i heteste laget for mange. Den italienske regjeringen har innført en grense for hvor mye man har lov til å stille aircondition-anlegget på.

Italia ønsker å redusere kraft-forbruket i et forsøk på å frigjøre seg fra det enorme behovet for russisk gass.

Termostatloven

Italienske medier har allerede gitt loven navnet termostatloven. Og den innebærer at det ikke er tillatt å stille luftkjøingsanlegget på lavere enn 27 grader. Dette gjelder i første rekke i alle offentlige bygninger. Den gjelder ikke for sykehus og pleiehjem.

Loven skal i første omgang gjelde frem til 23. mars 2023. I vinterhalvåret vil det ikke være tillatt å ha mer enn 19 graders varme.

Selv om kravet i første omgang gjelder for offentlige bygg så har myndighetene varslet at den også vil gjelde i private bygninger dersom ikke italienerne følger opp frivillig. Overtredelser av loven vil føre til bøter mellom 500 og 3500 euro.

Fred eller luftavkjøler?

Italia har allerede i dag en rekke regionale lover som sier når befolkningen får skru på oppvarming i husene. Landet er et av de som er aller mest avhengig av russisk gass, og Italias statsminister Mario Draghi setter trykk bak den nye loven når han sier: «Vil dere ha fred eller vil dere bruke aircondition»?
PS: I fjor var det en voldsom hetebølge i Italia da det på det meste ble målt 48,8 grader på Sicilia.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector, og er en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet/Aller Media.